Lohjalaiset kahvilayrittäjät Jukka Turunen ja Timo Ranta pyöristävät asumisen kulmia uudessa kodissaan Lohjan asuntomessualueella, jossa taiteella tulee olemaan poikkeuksellinen merkitys.

Esteetön, ekologinen, esteettinen ja elämyksellinen. Palkittua lohjalaista Cafe Lauria viime vuoteen asti pyörittänyt yrittäjäpariskunta luettelee tulevan kotinsa ominaisuuksia. Poikkeuksellisen muotonsa vuoksi ”Pyörteeksi” nimetty talo on jo saanut runsaasti huomiota paitsi pyöreän arkkitehtuurinsa, myös ekologisuutensa ansiosta. Talon hiilijalanjälki tulee vastaamaan ympäristöministeriön vuonna 2025 voimaan tulevaa asetusta.

Eläkkeelle jääneen pariskunnan loppuelämän kodissa on kiinnitetty runsaasti huomiota myös esteettömyyteen – talossa ei ole kerroksia, kynnyksiä tai kääntyviä ovia. Esteettisyyttäkään ei ole unohdettu. Lohjan asuntomessuilla pääsee ihastelemaan mm. Pyörteen kultapuroja, satumetsän tunnelmaan johtavia liukuovimaalauksia ja keittiön yläkaappien tilalla olevaa ”Viimeinen ehtoollinen” -taideteosta.

Timo Ranta ja Jukka Turunen vapputunnelmissa. Pyörre-talon sisäpihalla voidaan tulevien vuosien vappuina järjestää vaikkapa kulttuuriesityksiä.


Livemusiikkia kahvilasta kotiin

Yksi E on vielä käsittelemättä – se on elämyksellisyys.

–Cafe Laurissa meillä oli aina livemusiikkia perjantaisin, kertoo Turunen.

–Se oli lohjalaiselle kahvilalle poikkeuksellista – aivan kuten A-oikeudetkin – ja perjantai-iltaisin meillä oli aina tupa täynnä.

Cafe Laurissa esiintyi useita tunnettuja nimiä, kuten Jorma Uotinen, Irina Björklund, Seela Sella, Johanna Rusanen, Ritva Oksanen, Marion Rung, Sonja Lumme, Pauli Hanhiniemi, Ile ja Kaija

–Aluksi täytyi tietenkin nähdä melkoisesti vaivaa sen eteen, että sai nimekkäitä esiintyjiä pieneen lohjalaiseen kahvilaan, Turunen muistelee.

Suomessa on kuitenkin pienet piirit ja intiimi kahvila alkoi pian tulla muusikoiden parissa tunnetuksi. 60-paikkaisen kahvilan ainutlaatuinen tunnelma veti artisteja puoleensa ja kuuluisatkin nimet saattoivat itse ottaa yhteyttä ja tarjoutua esiintymään.

–Pidimme aina esiintyjistä valtavan hyvää huolta, Turunen kertoo.

–Lisäksi artistit kertoivat nauttivansa yleisön läheisyydestä – esiintymislava oli vain puolen metrin päässä lähimmästä asiakaspöydästä.

Nyt kun kahvilayrittämisen aika on ohi, on kulttuurista nauttivalla pariskunnalla aikaa suunnitella musiikin ympärille uusia elämyksiä. Uuden kodin myötä mahdollistuu myös pitkäaikainen haave järjestää lähipiirille kotikonsertteja.

–Cafe Laurissa meillä jäi myös muutama tärkeä artistivierailu järjestämättä – nyt sille tarjoutuu tilaisuus, toteaa Ranta.

Pyörre tarjoaa upeat puitteet järjestää konsertteja suurella lasitetulla terassilla, josta johtavat portaat talon sydämessä sijaitsevaan suojaisaan puutarhaan. Aivan kuten Cafe Lauriin, Turunen ja Ranta haluavat kutsua myös kotiinsa hyvin erityyppisiä esiintyjiä kevyestä klassisen musiikin taitureihin.

–Eri genrejä eri kohderyhmille, Ranta kiteyttää.

Jokaiselle jotakin ajatuksen lisäksi monipuolinen tarjonta antaa lähipiirille mahdollisuuden kokea jotakin uutta ja laajentaa omaa musiikkimakuaan.

Johanna Oras luomassa kestävää taidetta Pyörre-talon lattiaan.


Yhteisöllistä taidetta

Taiteella on suuri merkitys koko Lohjan asuntomessualueella. Jokainen rakentaja – olipa kyseessä sitten omakotitalo tai kerrostalo – maksaa taidemaksua, jolla rahoitetaan erilaista taidetta, kuten muraaleja. Lohjan asuntomessujen taidetoimikunta miettii alueelle erilaisia taidemuotoja.

–Yhteisen puistoalueen keskellä on esiintymislava, joka toimisi upeana näyttämönä myös alueen yhteisöllisille konserteille, toteaa Turunen, jolle erilaisten tapahtumien järjestäminen on sydämen asia.

–Tapahtumat ja yhteinen tekeminen pitävät mielen virkeänä.

Aulis Lundell Oy

Suuri terassi mahdollistaa tulevaisuudessa vaikkapa kotikonsertit lähipiirille.