pe 3.2 klo 19.00 Länsi-Uudenmaan musiikkiopisto, Lohja

su 5.2 klo 18.00 Gammelbackan seurakuntakeskus, Porvoo

su 12.2 klo 15.00 Huopalahden kirkko, Helsinki

Hanna Lipiäinen, viulu

Lili Ahopelto, piano

Hanna Lipiäinen opiskeli Tampereen ammattikorkeakoulussa vuosina 2006-2011 Nikolai Fadeevin luokalla ja valmistui instrumenttipedagogiksi erinomaisin arvosanoin. Lisäksi hän suoritti Tampereella solististen erikoistumisopintojen resitaaliosuuden Fadeevin johdolla ja valmistui opinnoista erinomaisin arvosanoin 2012. Hän jatkoi opintojaan Sibelius-Akatemiassa vuodesta 2011 esittävän säveltaiteen koulutusohjelmassa opettajinaan Merit Palas ja Jaakko Ilves ja valmistui erinomaisin arvosanoin 2014. Hän täydensi solistisia opintojaan vuosina 2019-2021 Lahden konservatoriossa ja valmistui syksyllä 2021 erinomaisin arvosanoin. Hanna on osallistunut lukuisille mestari- ja musiikkikursseille opettajinaan mm. Paavo Pohjola, Grazyna Gebert ja Uusi Helsinki -kvartetti, ja hän opiskeli yksityisesti myös Alexander Vinnitskyn johdolla.

Hanna työskentelee aktiivisesti orkesteri- ja kamarimuusikkona. Hän on soittanut useita resitaalisarjoja mm. Helsingissä, Tampereella, Lahdessa ja Tarttossa, ja on osallistunut lukuisiin kamarimusiikkikonserttisarjoihin Kaveet-kvartetissa ja lukuisissa vaihtuvissa kokoonpanoissa niin Suomessa kuin ulkomailla. Hän pyrkii aktiivisesti edistämään Suomessa harvoin kuultujen viuluteosten tunnettavuutta ja on viime vuosina perehtynyt erityisesti unohdettuihin viulusovituksiin ooppera- ja balettikirjallisuudesta.

Kanadassa syntynyt pianisti Lili Ahopelto suoritti maisteriopinnot Sibelius-Akatemiassa Erik Tawaststjernan ja Antti Hotin johdolla 2022. Hän opiskeli myös Toronton Yliopistossa, josta hän valmistui musiikin kandidaatiksi 2018 opettajanaan Emily Chiang. Lili on osallistunut lukuisille mestarikursseille sekä pianosolistina että kamarimusiikkiyhtyeissä Suomessa ja Kanadassa opettajinaan mm. Paavali Jumppanen, Marko Ylönen, Jane Coop, André Laplante, Timothy Steeves, Jamie Parker, Benjamin Pasternack, Ronan O’Hora, José Luis Estelles, Emile Cantor, David Louie ja Sara Davis Buechner.

Vuonna 2020 Lili soitti solistina Jyväskylä Sinfonian kanssa Kakadu-pianotriossa Ilmari Hannikainen -pianokamarimusiikkikilpailun finaalissa. Hän oli palkinnonvoittaja Helmi Vesa -kilpailussa 2019, voitti Rosebowl-pääpalkinnon Woodstockin musiikkikilpailuissa ja tuli valituksi London Music Festivalin loppukilpailuun parhaana pianistina. Lisäksi hän on suoriutunut neljä kertaa Ontarion Provinssin finaaleihin, jossa hän sai kolmannen palkinnon vuonna 2017.  Lili on soittanut Torontossa Sibeliuksen Finlandian solistina kuoron kanssa mm. Suomi 100 –juhlakonserteissa, FinnGrandFesteissä Torontossaja Sudburyssa sekä esittänyt Kanadassa lukuisia soolokonsertteja suomalaissäveltäjien ohjelmistolla. 2018 FinnGrandFestissä Lilille myönnettiin Kanadan Suomalaisen Kulttuuriliiton hopeinen ansiomerkki ja kunniakirja hänen pitkäaikaisesta työstään suomalaisen kulttuurin ja ulkosuomalaisten kotimaanyhteyksien säilyttämisen hyväksi.

Ohjelma                                                                                              

J. Brahms                                        Sonaatti viululle ja pianolle G-duuri, op. 78

                                                          I Vivace ma non troppo

                                                          II Adagio – Più andante – Adagio

                                                          III Allegro molto moderato

I. Albéniz                                        Iberia-sarjasta pianolle

                                                          Bk I, no. 2 El Puerto

                                                          Bk II, no. 1 El Albaicín

– väliaika – 

F. Poulenc                                       Sonaatti viululle ja pianolle FP 119

                                                          I Allegro con fuoco

                                                          II Intermezzo

                                                          III Presto tragico

V. Ovchinnikov                             Ballada viululle ja pianolle op. 2

Johannes Brahms (1833-1897) sävelsi G-duuri sonaatin viululle ja pianolle kesinä 1878 ja 1879, ja sen ensiesittivät aviopari Robert Heckmann, viulu, ja Marie Heckmann-Hertig, piano, marraskuussa 1879. Brahms sävelsi yhtäaikaisesti myös viulukonserttoaan Joseph Joachimille, joten vaikkei sonaattia ole omistettu kenellekään, on pidetty mahdollisena, että Brahms sävelsi sonaatin Joachimia ajatellen. G-duuri sonaattia kutsutaan myös lisänimellä Regenlied sonata, ”sadelaulusonaatti”, sillä Brahms sai ideansa sonaattiin säveltämästään laulusta ystävänsä Klaus Grothin runoon.

Isaac Albéniz (1860-1909) on yksi tunnetuimmista espanjalaissäveltäjistä. Hänen Iberia -pianosarjaansa kuuluu neljä kirjaa, joista jokaisessa on kolme kappaletta. Iberian kappaleissa kuuluvat vahvasti impressionismi ja musiikillinen kuvailu Espanjasta. El Puerto (portti) on zapateado -tyylinen nopea flamenco, joka on rytmikäs, riemukas ja leikkisä. El Albaicín puolestaan viittaa kaupunginosaan Granadassa, ja kappaleessa on monipuolisesti eri osioissa tanssia, laulua, voimaa, draamaa ja unelmointia.

Francis Poulenc (1899-1963) sävelsi sonaatin viululle ja pianolle vuosina 1942-1943 espanjalaisrunoilija Federico García Lorcan muistoksi. Poulenc yritti useita kertoja säveltää sonaattia jousi-instrumentille, mutta vasta sonaatti viululle ja pianolle valmistui ja jäi hänen ainoaksi viulusonaatikseen. Sonaatin valmistumiseen vaikutti suuresti viulisti Ginette Neveu, jolta säveltäjä sai myös neuvoja viuluosuuden kirjoittamiseen. Poulenc itse viittasi teokseensa hirviönä, mikä kertonee haasteista sonaatin sävellysprosessissa. Sonaatin ensiesittivät Ginette Neveu ja säveltäjä itse kesällä 1943, mutta Poulenc muokkasi vielä sonaattia uudestaan lopulliseen versioonsa 1949.Vyacheslav Ovchinnikov (1936-2019) on venäläissyntyinen säveltäjä. Hän on säveltänyt musiikkia useille erilaisille kokoonpanoille, sooloinstrumenteille ja orkesterille. Ulkomailla Ovchinnikov tunnetaan parhaiten elokuvamusiikistaan. Hänen tuotantonsa käsittää musiikin kaikkiaan 40 elokuvaan, kuten venäläisiin mestariteoksiin Sota ja rauha ja Anrei Rublev. Ballada viululle ja pianolle on omistettu Modesta Bor de Sanchezille, venezuelalaiselle säveltäjälle.