Tänään: 17.07.2024

Toimittaja

Musiikkiopiston syntymäpäiviä juhlistetaan komealla konsertilla

kaupunginorkesteri, musiikki, musiikkiopisto

Länsi-Uudenmaan musiikkiopisto juhlii 50-vuotista taivaltaan tiistaina 9.11. klo 19.00 Laurentius-salissa. Musiikkiopiston ja Lohjan kaupunginorkesterin yhteiskonsertissa kuullaan monipuolisesti erilaista musiikkia lukuisilta esiintyjiltä. Konsertin johtaa kapellimestari Tuomas Törmi, joka on myös suunnitellut illan sisällön. Hän on itsekin musiikkiopiston entinen oppilas. Nykyään Törmi toimii lehtorina musiikkiopistossa.

Länsi-Uudenmaan musiikkiopisto perustettiin vuonna 1971. Lohjan kaupunginorkesterin intendentti Heidi Ketola kertoo, että musiikkiopisto ja kaupunginorkesteri tekevät muutenkin tiivistä yhteistyötä erilaisten hankkeiden puitteissa, mutta nyt järjestetään tavallista isompi show.

–Lohjan kaupunginorkesterin merkitys musiikkiopiston kehitykselle on ollut suuri. Orkesterin kautta musiikkiopistolle on saatu opettamaan kovan luokan muusikoita Helsingistä. Juhlimmekin tässä samalla myös yhteistyötä kaupunginorkesterin kanssa, toteaa myös Länsi-Uudenmaan musiikkiopiston vararehtori Janne Haapanen.

–Tuomme esille sitä, miten tärkeää tällainen yhteistyö on ollut ennen, on nyt ja tulee olemaan jatkossakin. Se rikastuttaa koko Lohjan toimintaa, sanoo puolestaan Länsi-Uudenmaan musiikkiopiston rehtori Hanna Repo-Nikkanen.

–Tällainen yhteistyö on harvinaista Suomessa, toteaa Törmi.

Moni on ponnistanut musiikkiopistosta ammattimuusikoksi

Konsertissa kuullaan monenlaista musiikkia ison sinfoniaorkesterin soittamana. Yhteensä soittajia on 60.

–Joukossa on kaupunginorkesterin äänenjohtajia ja musiikkiopiston nykyisiä ja entisiä oppilaita. Sellaisia, joista on tullut ammattimuusikoita. Eri sukupolvet kohtaavat tässä konsertissa. Opiston entiset oppilaat lähtivät mielellään mukaan konserttiin, kun heille soitettiin, Törmi kertoo.

–Heiltä tuli viestiä, että he ovat saaneet musiikkiopistosta hyvän pohjan ja että on kiva palata tänne esiintymään. Tämä konsertti on myös pedagogisesti hieno tilaisuus musiikkiopiston oppilaille, kertoo Ketola.

–Konsertissa on vähän tällainen mestari–kisälliasetelma, koska paikalla on niin opettajia kuin oppilaitakin. Nähtävillä on hieno historian ja mahdollisuuksien kaari, sanoo Repo-Nikkanen.

Mukana konsertissa ovat mm. Atte Kilpeläinen, Elias Kaskinen, Henriika Steidel, Marzi Nyman ja Saana-Maaria Tenkanen, Jyrki Anttila ja Jouni Kokora.

Länsi-Uudenmaan musiikkiopiston rehtori Hanna Repo-Nikkanen (vas), Lohjan kaupunginorkesterin intendentti Heidi Ketola, musiikkiopiston lehtori ja kapellimestari Tuomas Törmi, Katja Juntunen kaupunginorkesterista ja musiikkiopiston vararehtori Janne Haapanen kertoivat tulevasta konsertista.

Ohjelmaa musikaalisävelmistä latinorytmeihin

Konsertissa on tarjolla monipuolinen kattaus musiikin eri genrejä. Konsertti alkaa klassisella osuudella, jossa on vähän oopperaakin. Sitten seuraa musikaalisävelmiä. Luvassa on herkkupaloja tunnetuista kappaleista, mutta myös joitain vähän harvinaisempia. Myös latinorytmejä kuullaan sekä komea loppuhuipennus. Luvassa on siis täysimittainen reilun kahden tunnin konsertti väliaikoineen.

–Nähtävillä on monenlaista osaamista. Jokaiselle löytyy jotain. Tämä on helposti kuunneltava konsertti, Repo-Nikkanen tiivistää.

Kun soittajia on 60, odotettavissa on kunnon musiikkielämys. Isolla orkesterilla soitettuna kappaleiden sointi nimittäin laajenee valtavasti.

–Parhaimmillaan ääni muuttuu kuin yhdeksi soittimeksi, kuvaa Ketola.

–Massa tuo tiettyjä etuja. Silloin hiljaa soittaminenkin on helpompaa, lisää Haapanen.

Perinteisesti klassista musiikkia ei ehkä mielletä suuren yleisön musiikiksi, mutta sitä löytyy yllättävistäkin paikoista.

–Esimerkiksi monet elokuva- ja pelimusiikit soitetaan sinfoniaorkesterilla. Se tuo klassisen musiikin lähemmäs kaikkia ihmisiä, sanoo Törmi.

–Myös heavyyn lainataan paljon asioita klassisesta musiikista, lisää Haapanen.

Vaikka kyseessä on musiikkiopiston 50-vuotisjuhlakonsertti, jäykkä tilaisuus siitä ei ole tulossa.

–Tilaa on improvisaatiollekin. Lavalla on taitureita, jotka osaavat hyvin tyylistä toiseen siirtymisen, Törmi sanoo.

–Hyväntuulinen ilta keskellä tummaa marraskuuta, tiivistää Repo-Nikkanen.

SMS