Mustion Linnan kesä täyttyy jälleen näyttelyistä ja tapahtumista.

–Ohjelmaa löytyy hyvin erilaisille kävijöille, iloitsee Christine Linder.

Hynninen special FREE exhibition on esillä linnassa 1.9. asti. Ministeri P.J. Hynnisen taidesäätiö on saanut lainaksi Magnus Enckellin ja Pekka Halosen teoksia, jotka eivät ole aiemmin olleet näytteillä yleisölle. Taulut ovat jokaisen museovieraan nähtävillä museon aukioloaikoina Mustion Linnan alakerrassa.

–Tämä on jatkuva perinne, että saamme vuosittain säätiöltä teoksia lainaan. Viime vuonna esillä olivat ensimmäiset teokset, Filip Linder kertoo.

Kesän linnakierrokset keskittyvät Signe Branderiin, hänen työhönsä ja yhteyteensä Mustion Linnaan. Brander kuvasi Mustion Linnaa ja muita Suomen kartanoita 1900-luvun alussa. Mustion Linnan kuvat ovat vuodelta 1910. Näytillä on kuusi Branderin alkuperäistä sisäkuvaa Mustion Linnan kartanosta. Niistä on tehty myös suurennokset, jotka on sijoitettu kuvien esittämiin huoneisiin. Niiden kautta voi kurkistaa yli sadan vuoden taakse ja tarkastella, miltä huoneet näyttivät silloin. Näyttely on esillä 1.9. asti.

Linnakierroksilla pääsee tutustumaan Signe Branderin yli sata vuotta sitten ottamiin valokuviin sekä niistä tehtyihin suurennoksiin, jotka on sijoitettu kuvan esittämiin huoneisiin.

Lasten viikonloppu

Mustion Linnassa vietetään lasten viikonloppua 5.7.–6.7. Lapsille suunnatussa erikoisnäyttelyssä on lasten linnakierrosten yhteydessä nähtävillä useita, alkuperäisiä Tähtien sota -figuureja sekä alkuperäisiä Barbie-nukkeja niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Lastenkierroksilla keskitytään lapsia kiinnostaviin asioihin, kuten kummitustarinoihin.

–Lapset viihtyvät kierroksillamme, koska oppaat osaavat kertoa asiat lasten kannalta mielenkiintoisesti, iloitsee Filip Linder.

Lapsille on luvassa myös teatteria niin suomeksi kuin ruotsiksikin. Aarne Alligator esiintyy 7.7. TosiTeatteri esittää suomeksi musiikkipitoisen näytelmän Kerttu ja jänis – kelluvan teltan arvoitus 5.7. kello 14.00 kesäteatterin lavalla.

–Näytelmässä kerrotaan ystävysten seikkailusta. Kantavana teemana on se, että kaikesta selvitään ja asiat kääntyvät parhain päin. Luvassa on liikettä, tanssia ja tunnekasvatustakin, kertoo Satu Halonen TosiTeatterista.

Lapset huomioidaan myös ravintola Linnankrouvissa, jossa on tarjolla mm. Linnankrouvin burgereita. Kaikki alle 12-vuotiaat lapset ruokailevat Linnankrouvissa veloituksetta vanhempien kanssa ruokaillessaan.

TosiTeatteri Tanja Hautakangas (vas), Luis Herrero ja Satu Halonen viihdyttävät lapsia 5.7.

Sukellus taikuuden historiaan

Mustion Linnassa on esillä taikanäyttely 2.7.–31.7. ti-su kello 13.00–18.00 (liput paikan päältä). Taikuuden historiasta kertovassa erikoisnäyttelyssä linnan makasiinissa on esillä mitä upeimpia esineitä taikuuden maailmasta. Esineet ovat belgialaisen ammattitaikuri Mano Doron kokoelmasta. Taikuri kertoo, että kokoelmaan kuuluu mm. taikalaatikoita eri aikakausilta, kortteja ja mekaanisia leluja, jotka kiinnostavat nykylapsia, koska he eivät ymmärrä, miten ne voivat toimia ilman pattereita. Esineet ovat 1700–1900-luvuilta, mutta grafiikkaa löytyy jopa 1500-luvulta. Esineisiin pääsee tutustumaan taikurin kanssa, sillä hän on paikalla näyttelyssä esittelemässä kokoelmaansa.

–Kokoelmassa on niin ainutlaatuisia esineitä, että kaikki taikuritkaan eivät tunnista niitä, kertovat taikuri Mano Doro eli Philippe Todaro ja Merja Todaro.

Ammattitaikuri Mano Doro eli Philippe Todaro ja Merja Todaro. Taikanäyttelystä löytyy jopa taikureille vieraita aarteita, sillä osa esineistä on hyvin harvinaisia.

Teatteria kesään

Mustion Linnan kesäteatterin kesäteatterissa nähdään kesän aikana kaksi eri näytelmää: Mustion Linnan ja Suomen historiaan pureutuva Den Sista Patronen sekä kevyempää kesäillan huvia tarjoava Vadelmavenepakolainen. Lisäksi kesäteatterissa vierailevat Tero Vaara, Jarkko Ahola ja Arja Koriseva sekä stand-up komiikkaa tarjoilevat André Wickström, Heli Sutela ja Anders Helenius. Teatteritoimintaa pyörittää Teatteri Provinssi.

–Tämä on meille nyt kolmas kesä Mustion Linnan kesäteatterissa. Kesästä on tulossa vähintään yhtä aktiivinen kuin aikaisemmat. Olemme erittäin tyytyväisiä miljööseen, täällä on hyvät puitteet tehdä teatteria, kertoo Seppo Suominen Teatteri Provinssista.

Suositut tasting-tapahtumat

Linnankrouvissa tasting-tilaisuudet ovat osoittautuneet suosituiksi. Erilaisia tasting-tilaisuuksia järjestetään Linnankrouvissa ympäri vuoden. Kesäkuussa maistellaan lohjalaisen pienpanimon, United Gypsies Brewery tuotteita ja syksyllä tutustutaan erilaisten viinien lisäksi mm. akvaviitteihin ja rommeihin.

Linnankrouvin juhannnus

Linnankrouvissa juhannusta vietetään perinteiseen tapaan juhannuskokon, hyvän ruoan, saunan ja elävän musiikin parissa. Tänä vuonna Martin Alvarado, yksi maailman tunnetuimmista tangoäänistä, tuo Mustion Linnan juhannukseen aavistuksen argentiinalaista tunnelmaa.

SMS