-> Tämä artikkeli sisältää myös mainoslinkkejä.

Raha ja talous ovat aiheita, joita ei voi välttää. Taloudellinen hyvinvointi vaikuttaa suoraan elämänlaatuusi, mutta monesti talousasioiden hoitaminen saattaa tuntua ylivoimaiselta. Tämä artikkeli tarjoaa sinulle kattavan tietopaketin aiheesta ”Raha ja talous – katso tästä muutamia vinkkejä oman taloudenhallinnan avuksi”.

Raha ja talous – katso tästä muutamia vinkkejä oman taloudenhallinnan avuksi

Talouden hallinta on taito, jota ei opeteta koulussa, mutta joka vaikuttaa merkittävästi elämäämme. Yksinkertaisesti sanottuna, raha ja talous ovat keskeisiä asioita, jotka vaikuttavat jokapäiväiseen elämäämme. Jos et vielä ole ottanut taloutesi ohjia omiin käsiisi, nyt on korkea aika tehdä niin. Raha ja talous – katso tästä muutamia vinkkejä oman taloudenhallinnan avuksi – on oppaasi parempaan taloudelliseen tulevaisuuteen.

Ruoka ja syöminen ovat arkeamme

Tiesitkö, että Suomessa kotitalouksien ruokahävikki on vuosittain arviolta jopa 120 – 160 miljoonaa kiloa, siis 20 – 25 kiloa henkilöä kohden.  Ruokahävikin taustalla on muun muassa se, että tähteitä ei hyödynnetä ja parasta ennen -elintarvikkeita käsitellään usein kuin viimeisen käyttöpäivän tuotteita… yksi tapa parantaa ja kehittää omaa taloutta on ruokasuunnittelu. Mitä tekee, ja koska tekee. Matsmartin kautta voit pelastaa ruokaa tarpeettomalta hävikiltä ja säästää samalla rahaa.

Talouslukutaidon tärkeys

Talouslukutaito on yksi keskeisimmistä taidoista, joita ihminen voi elämässään oppia. Ymmärrys raha-asioista antaa sinulle mahdollisuuden tehdä parempia päätöksiä, jotka vaikuttavat paitsi omaan elämääsi, myös perheesi hyvinvointiin. Olemme kaikki kuulleet sanonnan ”raha ei tee onnelliseksi”, mutta se voi helpottaa monia elämän haasteita ja antaa vapauden valintoihin.

Talouslukutaito alkaa usein budjetoinnista, eli kyvystä suunnitella ja seurata tuloja ja menoja. Budjetin avulla voit varmistaa, että tulot kattavat menot ja että on mahdollista säästää tulevaisuutta varten. Budjetin laatiminen auttaa ymmärtämään, mihin rahaa kuluu ja missä voisi säästää.

Hyvä budjetti ei ole pelkästään numeroiden laskemista, vaan myös itsetuntemusta ja priorisointia. On tärkeää tietää, mitkä menot ovat välttämättömiä ja mitkä ovat haluttuja mutta ei pakollisia. Tämä auttaa tekemään tietoisia valintoja ja ehkäisee impulssiostoksia.

Rahan tärkeys elämässä

Raha on monelle mittari, joka kuvastaa menestystä ja mahdollisesti myös onnellisuutta. Taloudellinen turva antaa mahdollisuuden nauttia elämästä ilman jatkuvaa huolta rahasta. Kuitenkin raha itsessään ei tee onnelliseksi, vaan sen avulla voidaan saavuttaa tavoitteita ja unelmia.

Valitettavasti talousongelmat ovat yleisiä. Velkaantuminen ja elämä yli varojen ovat kaksi yleistä kompastuskiveä. On tärkeää tunnistaa nämä ongelmat ajoissa ja ryhtyä toimiin niiden ratkaisemiseksi.

Talouden perusasiat

Tulot ja tulonlähteet

Tuloja on monenlaisia: palkka, yritystoiminnan tuotot, sijoitusten tuotot ja niin edelleen. Ymmärrys erilaisista tulonlähteistä antaa sinulle vapauden valita, kuinka rakennat oman taloudellisen tulevaisuutesi. Monimuotoiset tulonlähteet ovat myös taloudellisen turvan tae.

Menot ja kulut

Kulujen hallinta on yhtä tärkeää kuin tulonhankinta. Mitä vähemmän kulutat, sitä enemmän voit säästää ja sijoittaa. Tässä kohtaa budjetointi astuu kuvaan: sen avulla voit seurata menojasi ja tehdä tarvittavat muutokset.

Luoton ja velan ymmärtäminen

Kaikki velka ei ole pahasta. On olemassa ”hyvää velkaa”, kuten asuntolaina, joka auttaa sinua rakentamaan omaisuutta. Toisaalta ”huono velka”, kuten kulutusluotto, voi ajaa taloudelliseen ahdinkoon. Tiedä myös, miten luottotietosi vaikuttavat lainan saantiin ja muihin taloudellisiin asioihin.

Velka on monille arkipäiväinen osa taloutta, mutta sen käsittely vaatii talouslukutaitoa. On tärkeää ymmärtää, millaisia kuluja ja korkoja lainoihin liittyy. Pikavipit ja kulutusluotot saattavat tuntua houkuttelevilta, mutta ne voivat olla erittäin kalliita pitkässä juoksussa.

Kun ottaa lainaa, on hyvä tietää, kuinka paljon laina tulee maksamaan kokonaisuudessaan ja miten se vaikuttaa kuukausibudjettiin. Lainanlyhennys ei saa olla niin suuri, että se vaarantaa muut välttämättömät menot tai säästämisen.

Jos sinulla on lainoja, vertailuta ne vaikka Sortterin palvelussa.

 • Helppoa – jopa 20 lainatarjousta yhdellä hakemuksella
 • Maksutonta – lainojen kilpailuttaminen on aina ilmaista
 • Turvallista – palvelu toimii salatussa ympäristössä ja tiedot pysyvät turvassa
 • Läpinäkyvää – kaikki lainakulut selkeästi eriteltyinä.

Sähkö ja energia- maksatko liikaa?

Aito ja alkuperäinen Sähkövertailu.fi auttaa vertaamaan ja kilpailuttamaan sähkösopimukset helposti. Palvelu on toiminut vuodesta 2011 ja sen avulla on solmittu jo yli 315 000 sähkösopimusta.  Palvelun käyttö on kuluttajalle maksutonta. 

Investointi oman talouden tueksi

Sijoittaminen on yksi parhaista tavoista kasvattaa varallisuutta pitkällä aikavälillä. Osakkeet, rahastot ja kiinteistöt ovat yleisiä sijoituskohteita. Mutta muista, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä.

Sijoittaminen on toinen tärkeä osa talouslukutaitoa. Sen avulla voit kasvattaa varallisuuttasi pitkällä aikavälillä. Ymmärtämällä perusperiaatteita, kuten korkoa korolle -ilmiön, voit tehdä parempia sijoituspäätöksiä. Korkoa korolle tarkoittaa, että sijoituksesi tuotto sijoitetaan uudelleen, jolloin tuottojen määrä kasvaa eksponentiaalisesti ajan myötä.

Sijoittamisen aloittaminen voi olla yksinkertaista, mutta tärkeintä on valita sijoituskohteet huolellisesti ja ymmärtää niihin liittyvät riskit. Esimerkiksi osakkeet voivat tarjota korkeamman tuoton, mutta niihin liittyy myös suurempi riski. Toisaalta korkosijoitukset, kuten joukkovelkakirjat, ovat yleensä vakaampia mutta tarjoavat alhaisemman tuoton.

Nordnet on Pohjoismaiden johtava osakkeiden, rahastojen ja muiden pörssinoteerattujen arvopapereiden kaupankäyntiä tarjoava nettipankki. Nordnet tarjoaa palveluita, jotka tekevät säästämisestä ja sijoittamisesta helppoa, fiksua ja kannattavaa. Helppokäyttöisillä työkaluilla ja moderneilla ratkaisuilla keskitymme aktiivisiin säästäjiin ja sijoittajiin. Toimimme Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa noin 330 työntekijän voimin palvellen lähes 380 000 asiakasta.

Nordnet on edullisin välittäjä suurimmalle osalle säästäjistä ja sijoittajista (Taloustaito 3/2013). Olemme yksi suosituimmista brändeistä, kun valitaan pankkia säästämiseen ja sijoittamiseen. Maksuton verkkopankkitunnuksilla avattava asiakkuus on helppo myydä ja maksamme hyvän komission vaivannäöstäsi.

Osakesäästäjälle Nordnet erinomainen vaihtoehto, sillä olemme yksi Helsingin pörssin suurimmista välittäjistä. Rahastosäästäjälle emme tyrkytä omia rahastoja, vaan välitämme yli 30 rahastoyhtiön rahastoja kätevästi samassa palvelussa.

Vakuutukset

Vakuutukset ovat keino suojautua taloudellisilta riskeiltä. On olemassa monia erilaisia vakuutustuotteita, kuten koti-, auto- ja henkivakuutus, jotka auttavat sinua turvaamaan omaisuutesi ja hyvinvointisi.

Vakuutukset ovat tärkeä osa henkilökohtaista taloutta. Ne tarjoavat taloudellista suojaa yllättävissä tilanteissa, kuten sairauden, onnettomuuden tai omaisuusvahingon sattuessa. On tärkeää ymmärtää, millaisia vakuutuksia tarvitsee ja kuinka paljon ne maksavat.

Esimerkiksi kotivakuutus tai liikennevakuutus ovat usein pakollisia, mutta lisäksi kannattaa harkita muita vakuutuksia kuten matkavakuutusta, sairauskuluvakuutusta tai henkivakuutusta. Niiden avulla voi turvata talouttaan ja läheistensä taloutta

Varautuminen tulevaisuuteen

Tulevaisuuden suunnittelu on tärkeä osa taloudenhallintaa. Eläkesäästäminen ja lasten koulutukseen varautuminen ovat esimerkkejä pitkäjänteisestä taloudellisesta suunnittelusta.

Säästäminen ja hätävararahasto

Säästäminen ei ole vain sijoittamista varten, vaan myös hätätilanteiden varalle. Hätävararahasto on säästöpotti, joka auttaa selviytymään yllättävistä menoista kuten auton korjauksista tai sairaalalaskuista. Asiantuntijat suosittelevat, että hätävararahastossa olisi vähintään 3–6 kuukauden menojen verran rahaa.

Hätävararahaston avulla voit välttää velkaantumisen yllättävissä tilanteissa. Se antaa myös mielenrauhaa ja vapauttaa sinut huolehtimasta rahasta jatkuvasti.

Verotus ja talous

Verotus on monimutkainen, mutta tärkeä osa taloudenhallintaa. Verosuunnittelulla voit optimoida tuloverosi ja hyödyntää erilaisia veroetuuksia.

Verotus on monimutkainen, mutta oleellinen osa talouslukutaitoa. On tärkeää ymmärtää, kuinka verotus toimii ja miten se vaikuttaa tulojesi määrään. Tämä auttaa suunnittelemaan paremmin ja välttämään yllättävät veroseuraamukset.

Esimerkiksi palkkatuloista maksetaan ennakonpidätys, mutta sijoitustulojen verotus saattaa vaatia erillisen ilmoituksen. Myös mahdolliset vähennykset kannattaa hyödyntää; ne voivat säästää huomattavia summia vuosittain.

Apua taloudenhallintaan

On olemassa monia palveluita ja resursseja, jotka auttavat sinua taloudenhallinnassa. Talousneuvonta ja erilaiset talouteen liittyvät kirjat ovat hyviä lähteitä.

Taloushallinnan työkalut

Sovellukset ja työkirjat voivat olla erittäin hyödyllisiä taloudenhallinnassa. Esimerkiksi erilaiset budjetointisovellukset auttavat sinua pitämään kirjaa tuloista ja menoista.

YNAB

”You Need A Budget” eli YNAB on suosittu budjetointisovellus, joka auttaa sinua hallitsemaan rahavirtojasi ja säästämään tehokkaasti. Sovellus on helppokäyttöinen ja tarjoaa mahdollisuuden seurata monia eri tilejä samanaikaisesti.

Mint

Mint on toinen suosittu budjetointisovellus, joka on erityisen hyvä aloittelijoille. Se tarjoaa automaattista seurantaa, ja sen avulla voi seurata tuloja, menoja ja sijoituksia kätevästi yhdestä paikasta.

Mentaliteetti ja talous

Oikea asenne ja taloudellinen koulutus ovat avaimia taloudelliseen menestykseen. Ymmärtämällä perusperiaatteet ja omaksumalla säästäväisen mentaliteetin, voit saavuttaa taloudellisen vapauden.

Talouslukutaito on taito, joka kannattaa opettaa jo nuorelle. Lapset, jotka oppivat talousasioiden perusteet jo varhain, ovat paremmin valmistautuneita aikuisten taloudellisiin haasteisiin. Vanhempien on hyvä ottaa lapset mukaan talouskeskusteluihin ja antaa heidän osallistua budjetin laatimiseen tai säästämiseen.

Opettaminen voi alkaa vaikkapa viikkorahasta ja sen hallinnasta. Kun lapsi ymmärtää rahan arvon ja osaa hallita sitä, hänelle on helpompaa sopeutua monimutkaisempiin talouskysymyksiin myöhemmin elämässä.

Perusasiat tiivistettynä

 • Budjetointi: Seuraa tuloja ja menoja, tee realistinen budjetti.
 • Sijoittaminen: Ymmärrä riskit ja mahdollisuudet, hyödynnä korkoa korolle -ilmiö.
 • Velka: Vältä korkeakorkoisia lainoja, ymmärrä lainaehtoja.
 • Vakuutukset: Suojaa itsesi ja omaisuutesi yllättäviltä tapahtumilta.
 • Säästäminen: Luo hätävararahasto, säästä pitkäjänteisesti.
 • Verotus: Ymmärrä verotuksen perusperiaatteet, hyödynnä vähennykset.
 • Lasten kasvatus: Opettaa talouslukutaitoa jo nuorelle.

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on paras tapa aloittaa säästäminen?

Paras tapa aloittaa säästäminen on aloittaa pienestä ja tehdä siitä rutiini. Voit esimerkiksi asettaa automaattisen siirron tililtäsi säästötilille joka kuukausi. Tärkeää on myös se, että määrittelet selkeät tavoitteet säästämiselle, olipa kyseessä sitten loma, uusi auto tai eläkepäivät.

Onko olemassa helppoa tapaa tehdä budjetti?

Kyllä, budjetin tekeminen voi olla helppoa, jos käytät oikeita työkaluja. On olemassa monia budjetointisovelluksia, jotka auttavat sinua seuraamaan tuloja ja menoja. Voit myös tehdä budjetin yksinkertaisesti paperille tai Excel-taulukkoon. Tärkeintä on, että pidät kirjaa tuloista ja menoista ja suunnittelet etukäteen.

Kuinka voin parantaa luottotietojani?

Luottotietojen parantaminen vaatii aikaa ja johdonmukaista taloudenhallintaa. Maksa laskut ajallaan, vältä velkaantumista ja pidä huoli siitä, että sinulla on säännölliset tulot. Voit myös tarkistaa luottotietosi säännöllisesti varmistaaksesi, ettei niissä ole virheitä.

Mitä eroa on hyvällä ja huonolla velalla?

Hyvä velka on sellaista, joka auttaa sinua kasvattamaan varallisuuttasi tai parantamaan elämänlaatuasi pitkässä juoksussa, kuten asuntolaina tai opintolaina. Huono velka puolestaan on sellaista, joka ei tuota sinulle mitään ja saattaa jopa heikentää taloudellista tilannettasi, kuten kulutusluotto tai luottokorttivelka.

Voinko investoida, vaikka minulla on velkaa?

Investointi velan ollessa olemassa on hieman monimutkaisempi kysymys. Yleisesti ottaen, jos sinulla on korkeakorkoista velkaa, kannattaa keskittyä ensin sen maksamiseen ennen sijoittamista. Jos kuitenkin velkasi on matalakorkoista (esim. asuntolaina), voi olla järkevää samanaikaisesti myös sijoittaa. Tärkeää on arvioida oma taloudellinen tilanne ja riskinsietokyky huolellisesti.

Toivottavasti nämä vastaukset auttavat sinua hallitsemaan talouttasi paremmin!

Rahalaitos on suosituin suomalainen lainanvälityspalvelu. Rahalaitos on kilpailuttanut ja yhdistänyt satojatuhansia lainahakemuksia suomalaisten eduksi vuodesta 2011.

Lainan kilpailuttaminen on helppo ja nopea prosessi:

– Yhdellä hakemuksella tavoittaa jopa yli 25 lainanmyöntäjää.
– Asiakas voi itse vertailla omalla sivullaan saamiaan tarjouksia.
– Palvelu on maksuton eikä sido hakijaa mihinkään.
– Vakuudetonta lainaa voi hakea jopa 70.000 €.
– Maksuaika 1-15 vuotta.