Riitta Heino ja Taija Peistamo pitävät tänäkin kesänä yhteisnäyttelyn Miinan mökissä Sammatissa. Heinolta esillä on nahkavaatteita, -koruja ja -laukkuja ja Peistamolta keramiikkatöitä, veistoksia ja maalauksia. Kyseessä on jo neljäs kerta, kun he pitävät yhteisnäyttelyn Miinan mökissä.

–Näyttelyitämme on kehuttu. Meillä on todella erilaisia töitä, mutta ne sopivat hyvin yhteen. Olemme leikkineet näyttelyissämme väreillä ja laittaneet esimerkiksi Taijan punasävyisen taulun viereen kaikki minun punaiset laukkuni, Heino kertoo.

–Yhteisnäyttely on toiminut mukavasti, toteaa myös Peistamo.

Näyttely on avoinna 3.8.–8.8. joka päivä kello 11.00–18.00. Heino ja Peistamo ovat itse paikalla kertomassa töistään. Teokset ovat myynnissä, joten mieleisensä veistoksen tai vaikkapa nahkalaukun ja siihen sopivat korvakorut voi napata matkaan.

Riitta Heinon tekemä nahkalaukku.

Paperinukeista nahkavaatteisiin

Heinon kiinnostus vaatteita kohtaan syttyi paperinukeista jo 10-vuotiaana.

–Tein paperinukeille kaikenlaisia vaatteita juhlapuvuista turkkeihin, hän kertoo.

Nahkavaatteita hän on tehnyt noin 40 vuotta. Sinä aikana nahkatarjonta on muuttunut paljon.

–Käytän materiaalina poron- ja lampaannahkaa. Kun aloitin, nahka oli kovaa ja tönkköä ja väreinä olivat ruskea ja musta. Nykyään nahkaa saa myös kuvioituna ja värjättynä. Värivalikoima on laaja ja nahat ovat upeita, ohuita ja laskeutuvia.

Juuri nahka on materiaalina Heinon juttu.

–En ole kangasvaatteiden tekijä, mutta nahka tuntui heti omalta. Se on napakkaa ja siitä saa kunnon otteen, hän sanoo.

Innostus nahan työstämiseen sai alkunsa valkoisesta nahanpalasta.

–Sain valkoista nahkaa ja halusin tehdä siitä liivin itselleni. Tein sen polkukoneella. Yksi ompelukonemyyjä näki liivin ja sanoi, että minun pitää saada kunnon ompelukone. Ompelukonefirma pyysi minut myös mukaansa esittelemään töitäni ympäri Suomea ja kertomaan, että heidän koneellaan voi sellaisia ommella, Heino muistelee.

Miinan mökissä on esimerkiksi nahasta tehtyjä korvakoruja.

–Ne ovat näyttäviä, mutta kevyitä, joten ne eivät venytä korvalehtiä.

Kangastakin hän on kuitenkin työstänyt sen verran, että näyttelystä löytyy mm. hiusdonitseja.

–Ne ovat tavallaan terapiadonitseja näin korona-aikana. Nahkatöiden osalta on nyt ollut hiljaisempaa sekä koronan että nettikaupan vuoksi. Minulla on itselläni pitkä tukka, joten hiusdonitseja syntyi omaankin tarpeeseen, Heino kertoo.

Lisäksi esillä on kortteja kankaiden kuvioista.

Riitta Heinon tekemiä korvakoruja.

Peistamolta esillä on veistoksia, keramiikkaa eläinaiheista sekä tauluja, joista löytyy niin abstraktimpaa että maisemamaalauksia. Metsäkin teoksissa näkyy. Hän on ollut kiinnostunut kuvataiteesta nuoresta saakka.

–Olen harrastanut kuvataiteita koko ikäni ja opiskellut mm. keramiikkaa ja piirtämistä. Olen myös opettanut työväenopistoissa Lohjalla ja Vantaalla, Peistamo kertoo.

Näyttelytilana Miinan mökki on heidän mieleensä.

–Täällä käy ihmisiä ja osa heistä ostaakin jotain. Miinan mökille on myös kiva ajella lomalla mökiltä, Peistamo toteaa.

Heinon ja Peistamon teoksia on esillä myös Tuulentuvassa Lohjalla.

SMS

Taija Peistamon maalaus.