Riitta Heinon ja Taija Peistamon yhteisnäyttely tuo jälleen Miinan mökkiin Peistamon keramiikkatöitä, maalauksia ja eläinveistoksia sekä Heinon nahkavaatteita, -koruja ja -laukkuja. Kyseessä on jo kolmas kerta, kun he pitävät yhteisnäyttelyn Miinan mökissä. Näyttely on avoinna 26.7. asti joka päivä kello 10.00–17.00 ja Heino ja Peistamo ovat itse paikalla kertomassa töistään. Teokset ovat myynnissä, joten mieleisensä veistoksen tai vaikkapa nahkalaukun ja siihen sopivat korvakorut voi napata matkaan.

Heino on tehnyt nahkavaatteita jo noin 40 vuotta. Sinä aikana nahkatarjonta on muuttunut paljon.

–Käytän materiaalina poron- ja lampaannahkaa. Kun aloitin, nahka oli kovaa ja tönkköä ja väreinä olivat ruskea ja musta. Nykyään nahkaa saa myös kuvioituna ja värjättynä. Värivalikoima on laaja ja nahat ovat upeita, ohuita ja laskeutuvia, Heino kertoo.

Juuri nahka on materiaalina Heinon juttu.

–En ole kangasvaatteiden tekijä, mutta nahka tuntui heti omalta. Se on napakkaa ja siitä saa kunnon otteen, hän sanoo.

Riitta Heino tekee nahasta laukkuja, vaatteita ja koruja.

Kaikki sai aikoinaan alkunsa valkoisesta nahan palasta.

–Sain valkoista nahkaa ja halusin tehdä siitä liivin itselleni. Tein sen polkukoneella. Yksi ompelukonemyyjä näki liivin ja sanoi, että minun pitää saada kunnon ompelukone. Ompelukonefirma pyysi minut myös mukaansa esittelemään töitäni ympäri Suomea ja kertomaan, että heidän koneellaan voi sellaisia ommella, Heino muistelee.

Tänä keväänä hän on työstänyt kangastakin sen verran, että näyttelystä löytyy mm. hiusdonitseja mm. Marimekon Unikko-kuosilla.

–Ne ovat tavallaan terapiadonitseja näin korona-aikana. Nahkatöiden osalta on nyt ollut hiljaisempaa sekä koronan että nettikaupan vuoksi. Minulla on itselläni pitkä tukka, joten hiusdonitseja syntyi omaankin tarpeeseen, Heino kertoo.

Korttejakin löytyy.

–Taijalla oli viime vuonna esillä kortteja hänen töistään. Innostuin itsekin. Minulle on kertynyt jännittäviä kankaita vuosien varrella ja tein niiden kuvioista nyt kortteja.

Peistamolta esillä on eläinveistoksia ja tauluja.

–Ilveksiä ja karhuja. Pari kissaakin löytyy, hän avaa.

Näyttelytilana Miinan mökki on heidän mieleensä.

–Täällä käy mukavia ihmisiä ja joku ostaakin jotain. Kiva täällä on olla viikko kesästä, Peistamo toteaa.

Taija Peistamon maalaus.