Ensi perjantaina ja lauantaina Lohjalla otetaan ilo irti talvesta jääkarusellifestivaalien merkeissä. Teeman mukaisesti joku saattaa innostua itsekin kokeilemaan jääkarusellin tekemistä. Tässä siihen ohjeet festari-idean isältä ja Lohjalle jääkarusellit tekevältä Janne Käpylehdolta:

Mökkisahat esille ja karusellia rakentamaan! Se on hauskaa ja vielä hauskemmaksi muuttuu, kun saat sen pyörimään. Muista myös turvallisuus sahatessa. Mökkirantaan sopiva jääkarusellin koko on vaikkapa 12 metriä halkaisijaltaan, sellainen karuselli kantaa (jään paksuus 25cm) helposti 10 henkilöä. Alle 15 cm jäähän ei kannata jääkarusellia rakentaa.

1. Tarvitset moottorisahan ja lankkua sekä ruuveja. Kiinnitä muutama päällekkäin oleva, 15 cm pitkä lankunpala toisiinsa ja sen jälkeen pitkällä ruuvilla jäähän. Poista lumi alta. Ruuvaa sen jälkeen yhdellä ruuvilla noin 6-metrinen, vaikka kahdesta lankusta tehty lankku kiinni keskiöön.

2. Kiinnitä suksi, vaikka minisuksi lankun toiseen päähän.

3. Kiinnitä moottorisahan kärki (kärjestä noin 20 cm) ruuvilla lankun päähän ja sahaa ympyrä. Helpointa on, jos kulkee saha kädessä taaksepäin.

4. Käy ura läpi vielä sahan avulla niin, että vesi roiskuu.

5. Käynnistä karuselli joko sähköperämoottorilla tai jalkapelillä. Tämän kokoinen karuselli pyörii hienosti jopa yhden henkilön pyörittämänä, jaloin potkimalla.

Janne Käpylehto ohjeistaa, kuinka jääkaruselli syntyy.

 

Muutama vinkki ja mielenkiintoinen yksityiskohta vielä jääkaruselleista:

1. On hyvä muistaa, että kun jääkarusellin halkaisija tuplaantuu, sen pinta-ala ja massa nelinkertaistuvat. Kun 10-metrinen, halkaisijaltaan oleva jääkaruselli painaa 25 sentin jäänpaksuudella noin 18 tonnia, niin 20-metrisen massa onkin jo 70 tonnia!

2. Alle 15 cm jään paksuudella ei kannata jääkarusellia tehdä. Se on mahdollista, mutta jää voi murtua. Yli 40 cm paksuudella taas sahaus alkaa hidastua merkittävästi. Jään kantavuus on suoraan suhteessa paksuuteen. 20-metrisen jääkarusellin teoreettinen kantavuus (jään paksuus 25cm) on noin 7 tonnia ja käytännöllinen suositeltava maximikuorma 1/2 tai 1/3 siitä. Kantavuus tuplaantuu, jos jään paksuus onkin 50 cm. Esimerkkinä myös, että Lohjalla olevan, maailman suurimman jääkarusellin massa on noin 2,6 miljoonaa kiloa ja teoreettinen kantavuus 260 tonnia eli noin 2600 henkilöä. Festarilla jääkarusellin päällä on korkeintaan 150 henkilöä, eli varmuuskerroin on 17.

3. Miten valtava jäälautta saadaan pyörimään? Kuvittele vesilasi, jossa on kaksi jääpalaa. Ota jääpalat käteen ja hiero niitä yhteen. Kitka on mitätön. Sama tilanne on jääkarusellin kanssa. Kiekon muotoinen karuselli kelluu vedessä ja vain hetkittäin koskettaa reunaa. Pientä jääkarusellia on mahdollista pyörittää jopa sormella. Lohjan 120 -metrinen jääkaruselli tarvitsee pyöriäkseen noin 300 watin tehon (kaksi sähköperämoottoria osateholla) eli muutaman kannettavan tietokoneen tarvitsema teho! Kun jääkaruselli on kiihtynyt vauhtiin ja moottorit poistetaan, se pyörii liike-energiallaan vielä helposti vartin tai jopa tunnin.

4. Sahaustekniikoita on useita, joista helpoin on harppitekniikka. Isompia jääkaruselleja varten olen kehittänyt erikoisempaa tekniikkaa. Mökkirantaan sahatessa simppelein keino on moottorisaha, naru ja lapio.

 

Lisää erilaisia ja -kokoisia karuselleja Lohjan Jääkarusellifestivaalilla 23.2.-24.2. Tervetuloa!