Ohjaaja ja käsikirjoittaja Antti Tulonen paljastaa, että näytelmäkerho Kässärin toukokuussa ensiesityksensä saava historiallisfiktiivinen näytelmä kertoo Kässän rakennuttajan, Jakob Kronqvistin perheen elämästä 1800-luvun lopun Virkkalassa. Upea kartano on juuri valmistunut ja koska Jakob on saanut jo Laakspohjassa ollessaan pehtorin tittelin, pitää perheen muuttaa tietysti Virkkalan uuteen kotiin, missä Jakob alkaa hoitaa bisneksiään ja vaurastuu sahatoiminnalla, mutta myös juuri valmistuneen, yksityisin varoin valmistuneen Hanko-Hyvinkää rautatien ansiosta…

Tästä asetelmasta alkaa Kässärin uusi 4-kohtauksinen näytelmä, jossa toimintaa ja käänteitä löytyy yllin kyllin. Valitettavasti vanhoja valokuvia tai muutakaan yksityiskohtaista tietoa tuolta ajalta Kronqvistin perheen arjesta en löytänyt, joten näytelmä on pääosin mielikuvitukseni tuotosta. Kuitenkin näytelmässä esiintyvät henkilöt ovat miltei kaikki Virkkalan historiassa vaikuttaneita hahmoja. Viimeinen kohtaus liittyy kunnan sairaalan toimintaan, jossa totuuspohjaa on jo enemmän.

Ensi kertaa mukana oleva, arkkitehtia näyttelevä Antero Ahonen vastailee ohjaajan kysymyksiin

Pidätkö roolistasi?

– Kyllä pidän, hahmo sopii hyvin persoonaani. Siihen samaistuminen oli luontevaa. Toki tämä rooli on hyvä, mutta vaikeutena on ollut vuorosanat. Ne oli yllättävän helppo lukea, mutta niiden ulkoa opetteleminen ja oikeat painotukset oikeisiin kohtiin ja oikeaan aikaan oli yllättävän vaikeaa. Siinä mielessä katselee ihan erilaisin silmin ammattiteatterinäyttelijöitä, jotka joutuvat opettelemaan vuorosanansa pitkiinkin kohtauksiin. Ajattelen että elokuvanäyttelijöillä on helppoa, kun voidaan ottaa useita ottoja. Kun tätä projektia aloitettiin, tuli tunne, että muut ovat ammattilaisia ja itse en ollut yhtään ”kartalla”. Kun olen saanut hahmolleni kuuluvan ulkoasun, niin rooli on ikään kuin herännyt henkiin.

Miltä tässä porukassa tekeminen tuntuu, tunnetko olevasi yksin omassa roolissasi?

– Mä olen aina vähän itsenäinen ja omissa oloissani, mutta kyllä tähän pystyin sulautumaan hyvin. Mutta toki kohtaukset, joissa en ole mukana, ovat vähän vieraampia.

Saitko tästä roolista nyt kipinän olla mukana toiminnassa, jos syksyllä uuteen projektiin ryhdytään, vai haetko jo suuremmille näyttämöille?

En ainakaan suuremmille näyttämöille haikaile, mutta ei ole tullut sellaista vastaan, ettenkö voisi harkita mukana oloa. Eroaahan se normiarjesta kuitenkin.

Oletko paljastanut näytelmän sisältöä kotijoukoille?

– En.

Talollista näyttelevä Harri Vasander kertoo

– Kässärin porukka on mukavaa ja välitöntä. Ensikertalaisena olen viihtynyt ja tullut toimeen heidän kanssaan oikein hyvin. Roolini Maksjoelta olevana talollisena, joka haluaisi ostaa Kässän kartanon Jakob Kronqvistilta, on melko pieni. Se ajoittuu kuitenkin Kronqvistien perheen tärkeisiin tapahtumiin, ja pystyn hyvin kuvittelemaan tuon ajan hengen. Olen itsekin usein ihastellut Kässän kartanoa, joka on mielestäni upea talo upealla paikalla – tornit ja kaikki!

Näytelmää esitetään Kässän taidetalossa, Tynninharjuntie 21 Virkkala, toukokuussa kahdeksan kertaa. Ensiesitys on lauantaina 11.5. klo 14.00. Seuraavat esitykset: lauantaina 11.5. klo 17.00, sunnuntaina 12.5. klo 14.00 ja 17.00, lauantaina 18.5. klo 14.00 ja 17.00 sekä sunnuntaina 19.5. klo 14.00 ja17.00. Näytelmän kesto on noin 1 tunti 20 min (ei väliaikaa).

Rajoitetun paikkamäärän vuoksi liput vain varaamalla etukäteen numerosta 0400 475 180 tai sähköpostilla tulosenantti@gmail.com. Esitys alkaa ulkokohtauksella, joten sääolosuhteet kannattaa ottaa huomioon.

AT