Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) on valinnut vuoden 2021 vesiliikuntapaikaksi Lohjalla sijaitsevan Virkistysuimala Neidonkeitaan. Valinnassa painotettiin hallin monipuolista ja idearikasta toimintaa eri kohderyhmille sekä henkilökunnan osaamista. Lisäksi Neidonkeitaassa on koronapandemian aikana mahdollistettu koulujen uinninopetuksen ja uimakoulujen jatkuminen läpi uimahallien sulkujen ja innovoitu tapoja tarjota vesiliikuntaa kunnan asukkaille turvallisesti rajoitusten aikana.

Kulunut kaksi vuotta on ollut uimahallien ylläpitäjille ja henkilöstölle haastavaa aikaa, kun monilla alueilla uimahallit on jouduttu pitämään suljettuna yleisöltä kuukausien ajan.

–Neidonkeidas on ollut Uudellamaalla ainoita uimahalleja, jossa muun muassa koulujen uinninopetus on ollut käynnissä läpi uimahallien koronasulkujen kevättä 2020 lukuun ottamatta. Tämä osoittaa, että lasten uimataito nähdään kunnassa tärkeänä kansalaistaitona. Uimataitoprosentit ovatkin Lohjalla perinteisesti korkeita, eikä tästä ole tingitty koronasta huolimatta, perustelee SUH:n toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen valintaa.

Alakoulujen järjestelmällistä uinninopetusta kiittelee myös Neidonkeidasta palkittavaksi ehdottanut Nummen yhtenäiskoulun liikunnanopettaja Joel Nissinen.

–Näin yläkoulun opettajana voin keskittyä yläkoululaisten kanssa vesipelastukseen, kun uimataidon perusteet on oppilailla jo hallussa. Ylpeänä olen myös seurannut, miten uimahallilla pyörivät esimerkiksi lasten yksityiset vapaa- ja Wibit-ratavuorot rajoitusten aikanakin.

Virkistysuimala Neidonkeidas palvelee Lohjan asukkaita, mutta houkuttelee paljon eri-ikäisiä vesiliikunnan harrastajia myös lähialueilta.

–Neidonkeitaan koulutettu ja idearikas henkilökunta kehittää jatkuvasti uutta, monipuolista ja laadukasta toimintaa eri kohderyhmien toiveiden mukaisesti. Yhteistyö paikallisten yhdistysten, yritysten ja koulujen kanssa toimii ja hallin rajalliset tilat käytetään tehokkaasti hyödyksi järkevästi organisoimalla. Neidonkeidas onkin todellinen liikunnan ilon, hyvinvoinnin ja virkistäytymisen keidas, Heinonen kuvailee.

–On todella suuri kunnia saada tämä palkinto. Kunnia kuuluu koko henkilökunnallemme, joka alituiseen vaihtuvista rajoituksista huolimatta on pysynyt positiivisena ja jaksanut innovoida toimintatapoja, joilla saamme ihmisiä sisään uimahalliin. Iso kiitos kuuluu myös Lohjan pandemiajohtaja Tuula Suomiselle. Ilman hänen avarakatseista päätöksentekoaan emme olisi pystyneet toteuttamaan näitä toimintoja, kiittää Lohjan Liikuntakeskus Oy:n toimitusjohtaja Jukka Vienonen.

–Uimahallilla onkin valtava merkitys lohjalaisille ja palkinto antaa meille lisäpontta, kun olemme käynnistämässä Neidonkeitaan perusparannus- ja laajennus- tai uudisrakennushanketta, Vienonen jatkaa.

Vuoden vesiliikunta 2021 -palkinto luovutetaan heti, kun koronarajoitukset sen mahdollistavat.

SUH on valinnut Vuoden vesiliikuntapaikan (aiemmin vuoden uimahalli) jo vuodesta 1994. Valinnassa painotetaan toiminnan monipuolisuutta, uudistumista, henkilökunnan kouluttautuneisuutta, paikallista yhteistyöt sekä tilojen esteettömyyttä ja turvallisuutta. Vuonna 2021 valinnassa huomioitiin myös ideat ja toimintamallit, joilla on saatu vesiliikuntapaikka toimimaan koronapandemian aiheuttamien rajoitustenkin aikana.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto

Vuoden vesiliikuntapaikan valinnassa painotettiin hallin monipuolista ja idearikasta toimintaa eri kohderyhmille sekä henkilökunnan osaamista.