Lohjalaisten oma uimahalli, eli virkistysuimala Neidonkeidas avattiin vuonna 1970 ja viime vuonna Neidonkeidas rikkoi entiset kävijäennätykset tilastoiden yli 305 tuhatta kävijää. Vaikka suuri osa kävijöistä on tyytyväisiä Neidonkeitaan palveluihin, on aika tehnyt tehtävänsä.

– Nykyinen halli on alun perin suunniteltu reilun 200 tuhannen kävijän vuosikäytölle, ja nykyiset kävijämäärät ovat menneet sen ohi jo vuosia sitten. Nykyajan asiakkaat ovat myös käyttötottumuksiltaan ja odotuksiltaan täysin erilaisia kuin käyttäjät yli 50 vuotta sitten ja vaikka henkilökuntamme on hyvin innovoiva ja asiakkaita palveleva, on hallimme tekninen käyttöikä lähellä päätöstään ja tilamme äärimmillään tällä käytöllä, kertoo Lohjan Liikuntakeskus Oy:n toimitusjohtaja Jukka Vienonen.

Neidonkeitaan tilanne ja tilat ovat olleet keskusteluissa mukana jo vuosikymmeniä ja kaupungin päätöksenteossa on tiedossa, että jotain pitää tehdä ja nopeasti. Uutta uimahallia varten on kaupungissa perustettu oma ohjausryhmä jo 2021 ja erilaisia selvityksiä ja suunnitelmia on jo tehtykin. Vuonna 2022 valittiin jo uuden uimahallihankkeen pääsuunnittelijaksi arkkitehti Tapio Antikainen arkMILL Oy:stä. Tilannetta Lohjan Harjulla vaikeuttaa samanaikaisesti eteen tuleva jäähallin uudistaminen.

Lisää altaita ja lisää palveluita

Lohjan Neidonkeidas saa paljon kehuja siisteydestä ja puhtaudesta. Yksi iso tekijä tämän takana on oma henkilökunta, joka pitää siisteydestä kiinni, sekä se todellisuus, että Neidonkeitaalla ei henkilökunnalla ole tiukkaa rajausta, mitä kukin saa työaikanaan tehdä.

– Olen itse ollut täällä siivoojana 25 vuotta ja pidän työstäni ja ennen kaikkea myös työkavereistani. Kaikki tehdään tiiminä, eikä jotain työtehtävää jätetä tekemättä sen vuoksi, ettei se kuulu varsinaisesti omiin töihin. Neidonkeitaalla on välillä niin ruuhkaista ja toisinaan sitten niin rauhallista, että ylpeä saan olla oman tiimini työmotivaatioon sekä työn jälkeen, josta saammekin paljon suoraa positiivista palautetta, kertoo siivousmestari Sari Nurmi.

– Parhaamme teemme asiakkaidemme viihtyvyyden eteen, mutta monesti on myös sanottava, että Neidonkeidas on kuitenkin yli 50- vuotias, joten se ei aivan päivän kunnossa ole monellakaan mittarilla.

Neidonkeitaan puhtaustaso on tiedossa myös naapurikunnissa, joista sieltäkin käydään paljon Lohjalla uimassa ja entistä enemmän myös rentoutumassa ja viihtymässä.

– Uimahallin, kuten Neidonkeidas, käyttö on entistä enemmän hyvinvointiin liittyvää, rentoutumista ja vähemmässä määrin suorittamista. Sen kuulee käytävillä ja saunakeskusteluissa ja siksi tuleva uimahalli saakin haasteekseen tämän uudenlaisen käytön palvelun, missä ei enää vain uinnin määrällä ole merkitystä, vaan myös viihtyvyydellä ja esimerkiksi terapiakäytöllä, kertoo Vienonen.

Neidonkeitaan ulkosaunan mentäessä kävijän pitää ottaa pieni muovinen lapio mukaan – tällä mm. varmistetaan, että saunassa ei ole liikaa ihmisiä kerralla. Esittelemässä Heikki Kauppinen.

– Nykyisellään yksi isoimmista ongelmista on allastilojen puute. Meillä on täyttä, niin se tarkoittaa melkoista ohjaustarvetta eri altailla, jotta jokaiselle kävijälle tulisi mahdollisimman miellyttävä uimalakäynti. Ohjatut liikunnat, virtuaalivesijumppa, vesijuoksu, harrastajauimarit, lapset, aikuiset, seniorit – jokaisella on vähän omat halunsa ja odotuksensa, mutta hyvin olemme pääsääntöisesti onnistuneet näilläkin resursseilla, mutta toiveissa olisi paljon lisämahdollisuuksia, kertoo allasmestari Heikki Kauppinen.

Virkistysuimalan tiloissa on myös punttisali ja keilahalli. Punttisalista löytyy niin peilisalia, varsinainen punttisali sekä valikoima erilaisia kuntoiluvälineitä. Kuntosalin käyttömaksu sisältyy uimalippuun, joskin salinkäyttäjä voi ostaa myös vain kuntosalilipun.

Huippukuukausi viime maaliskuu

– Neidonkeidas saavutti viime maaliskuun 31 päivän aikana yli 36 000 kävijää, ja varsinkin viikonloput olivat todella täynnä. Näin on joka kuukausi. Ennen lauantai oli selvä ykkönen, mutta Tyynelän ulkosaunan tultua jatkuvaan käyttöön, on kävijämäärät lisääntyneet koko viikonlopun osalta siten, että molempina päivänä on niin perhekävijöitä, terapiakävijöitä, uimaseuran uimareita, harrastajia yms, kertoo kävijöistä liikuntapalvelupäällikkö Taina Pennanen.

– Kesäkuukausina kävijämäärät laskevat huomattavasti, eikä sen vuoksi heinäkuuta ole kannattanut pitää auki. Tulevaisuudessa tämä on kuitenkin yksi asioista, joka muuttunee uusien ja laajempien palveluiden kautta. 2023 aikuisuimareista noin 55 % oli työikäisiä ja 45 % aleryhmään kuuluvia, jossa eläkeläisten lisäksi on myös opiskelijat, varusmiehet ja diagnoosipohjaisesti aleryhmään oikeutetut, jotka toki myös voivat olla työssäkäyvää väkeä. Suhde aikaisempiin vuosiin verrattuna on pysynyt aikalailla samana, miettii Pennanen.

– Varsinkin kiirepäivinä tutuista asiakkaista välillä huomaa kaipuun rauhallisempaa ja tilavampaan altaaseen, mutta se ei näillä resursseilla ole mahdollista. Jokainen harrastaja ansaitsee parhaan mahdollisen hetken harrastuksensa kanssa vesijuoksusta, uimaopettelijaan ja vesihieronnasta nauttivaan, ja siksi tulevaisuuden Neidonkeitaalle on esitetty melkoisia toiveita myös meidän puoleltamme, kertoo Kauppinen.

Vuoden 2023 ennätyksen kunniaksi tapahtumaviikko

Helmikuu 12.päivä alkava viikko tulee olemaan juhlaviikkoa ja tarjolle tulee kaikille jotain.

– Suunnitelmat ovat jo pitkällä, mutta emme ole vielä valmiita niitä julkistamaan. Sen voimme luvata, että kaikille Neidonkeitaan käyttäjille on kuitenkin tulossa jotain, ja esimerkiksi lauantaina 17.2. illalla on pari tuntinen täysin nuorille 12+ ja nuorenmielisille omistettuna ohjelmaa. Näistä juhlaviikon tapahtumista ja aikatauluista ilmoittelemme lähemmin tuota helmikuun viikkoa, vihjaa Pennanen tulevasta.

Tulevaisuuden kuvia

Toimitusjohtaja Vienonen on mietteliäs uuden hallin kodikkuuden tavoittamisesta sellaiseksi kuin nykyinen Neidonkeidas asiakkkaiden mielestä on.

Toimitusjohtaja Vienonen ei näe lainkaan mahdottomana, että uuden Neidonkeitaan kävijämäärät saavuttaisivat 350 tuhatta kävijää vuositasolla ja siitä jopa ylikin.

– Potentiaalia on. Lisäämällä altaita saisimme lisää mahdollisuuksia palvella asiakkaitamme entistä paremmin. Uudella ravintolalla, uusilla elämyspalveluilla ja mahdollisesti ulkoaltaalla ja muilla ulkotilan aktiviteeteillä sekä esimerkiksi panoraamanäkymällä Lohjanjärvelle saisimme varmasti houkuteltua nykyisten asiakkaiden lisäksi myös aivan uusia käyttäjiä.

– Vastaavia nykyaikaisia uimahalleja on rakennettu menestyksellä niin Tampereelle kuin Espooseen, joten miksei myös Lohjalle. Meistä pidetään, koska meillä on puhdasta, ystävällistä ja kotoista, ja yleensä vielä löytyy hyvin tilaakin eri altaista, miettii Vienonen tulevaisuutta.

On siis selvää, että Neidonkeidas uudistuu. Koska näin käy, lehtemme seuraa tilannetta ja tiedottaa asiasta koko Lohjan alueelle.