Rakkauspetoksissa luodaan ensin henkinen yhteys, ihastutaan ja rakastutaan. Vasta sitten tullaan tilanteeseen, jossa esimerkiksi sotilaan, lääkärin tai insinöörin roolin taakse kätkeytynyt huijata tarvitseekin taloudellista ”apua”.

Petosrikokset ovat nousseet Länsi-Uudellamaalla. Vuonna 2019 petosrikoksia kirjattiin 2 718 kappaletta, kun vuonna 2018 vastaava luku oli 2 458. Nettipetosten osuus vuoden 2019 petosrikoksista oli 1 172, kun se vuotta aiemmin oli 1 038. Vuosi 2020 on osoittanut edelleen kasvavaa trendiä. Seurantajaksolla 1.1.–3.3.2020 nettipetosten määrä on kasvanut vuoden 2019 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna 42,2 %.

Rakkauspetokset ovat yksi nettipetosten ilmentymä

Tyypillinen rakkauspetoksen uhri on yli 40-vuotias nainen, yksinäinen ja aktiivinen sosiaalisen median käyttäjä. Rikoksen tekijät ovat yleensä erittäin taitavia käsittelemään ihmisiä sekä sosiaalista mediaa. Hyödyksi käytetään ihmisen luonnollista tarvetta löytää seuraa, rakkautta sekä tulevaisuuden toivoa.

Tyypillinen ”roolihahmo” rakkauspetoksissa on taustaltaan sotilas, lääkäri, insinööri tai esimerkiksi öljynporauslautalla töissä oleva. Tämänkaltaiset ammatit mahdollistavat erilaiset rajoitteet normaaliin yhteydenpitoon tai asioiden hoitamiseen. Näissä tilanteissa nettirakkauden/ihastuksen apu onkin välttämätöntä. Roolihahmon kuva on lähes aina internetistä varta vasten etsitty eli varastettu toisen oikean henkilön identiteetti, kuvan osalta. Kuvassa on luottamusta herättävä komea mies univormussa, lääkärin työtakissa tms.

Rakkauspetokset ovat tyypillisesti pitkäkestoisia

Rahan lainaaminen tai pyytäminen ei ole rakkauspetoksissa ensimmäinen asia. Ensin luodaan henkinen yhteys, ihastutaan ja rakastutaan. Jossain vaiheessa tullaan tilanteeseen, jossa apua tarvitaan. Avun tarve voi liittyä esimerkiksi Afganistanissa sodan keskellä oleviin tavaroihin, jotka huijari haluaa siirtää turvaan Suomeen. Onhan hänen tulevaisuutensa kuitenkin Suomessa, nettirakkaan luona. Tai esimerkiksi arvokas lähetys on juuttunut johonkin päin maailmaa ja siihen tarvitaan nettirakkaan apua – öljynporauslautalta kun ei vaan saan asiaa hoidetuksi, saati Afganistanista.

Muita yleisiä syitä rahan tarpeeseen ovat sairaus, läheisen kuolema, tullimaksu ym. Tai sitten varakkaalla, hyvässä ammatissa olevalla miehellä on juuri nyt vaikeuksia hoitaa asioitaan. Jossain tapauksissa on myös ollut kyse siitä, että suuri perintö on tulossa, mutta asioiden hoitaminen vaatii hieman kärsivällisyyttä ja rahaa. Rahansiirtoja todistellaan myös useissa tapauksissa erittäin taitavasti ja uhri saa nähdäkseen erilaisia dokumentteja viranomaisilta, kuitteja maksetuista asioista tai viestejä esimerkiksi huijaria ”hoitavalta” lääkäriltä.

Rahaa siis huijataan pikkuhiljaa eri verukkeilla. Summan kasvaessa huijauksen uhri joutuu tilanteeseen, josta ei ole paluuta. Vaikka oma järkikin ehkä epäilee, ovat asiat jo siinä pisteessä, että sen kieltää itseltään. Tällaisissa tapauksissa asioiden kertominen läheisille tai viranomaisille tuntuu ylipääsemättömältä.

Jos et voi koskea, ei sitä ole!

Kenelläkään ei ole velvollisuutta keskustella tuntemattomien kanssa raha-asioista. Mikäli sinulta kysytään rahaa puhelimitse, sulje puhelin. Mikäli rahaa kysytään sähköpostitse, älä vastaa sähköpostiviesteihin ja säilytä viestit. Suosituimmat kanavat rakkauspetosten toteuttamiseen ovatFacebook, treffisivustot ja keskustelupalstat.

Rikosuhripäivystyksen ohjeet, jos epäilet joutuneesi rakkauspetoksen uhriksi: Älä lähetä enää rahaa kenellekään. Ole yhteydessä omaan pankkiisi. Tee rikosilmoitus poliisille. Keskustele tilanteestasi Rikosuhripäivystyksessä.