Tänään: 25.06.2024

Päätoimittaja

Norilskin kaupunki jätti Venäjän likaisimman ympäristön johtajanpaikan

Venäläisestä metallintuottajasta Norilsk Nickelistä, joka viime vuosisadan 70- ja 80-luvulla aiheutti kärsimystä Venäjän rajamailla asuville norjalaisille, näyttää olevan tulossa Venäjän ympäristöaloitteiden johtaja.

Ainakin saksalaisen Blick-internetjulkaisun toimittajat kertovat, että Norilskin kaupunki on jättänyt asemansa likaisimpana ympäristöpaikkana Venäjällä.

Kuluttajansuojan valvontaviraston uudessa raportissa Venäjän kaupungit sijoittuvat saastetason mukaan. Useita kaupunkeja ilmestyi listalle, kuten Novokuznetsk, Omsk, Krasnoyarsk, Cherepovets ja Lipetsk, mutta yksi muutos oli huomattava: Norilsk ei ole enää Venäjän kaupunkien eturintamassa saastetasojen suhteen, kirjoittaa saksalainen verkkojulkaisu Blick.

Kuten yhtiö kertoi lehdistötiedotteessa, Metallurginen työpaja Venäjän arktisella alueella Monchegorskin kaupungissa suljettiin. Aiemmin se oli tärkein hiilidioksidin lähde Kolan MMC:n Monchegorskin alueella.

Tämä on merkittävä saavutus, joka tuli mahdolliseksi Norilsk Nickelin pitkän aikavälin strategian ja metodologisten ponnistelujen ansiosta päästöjen ja ilmansaasteiden vähentämiseksi kaupungissa, ja koko alueella. Kaikkien näiden toimenpiteiden ansiosta Norilskin ympäristö paranee merkittävästi lähivuosina, ja saasteet vähenevät merkittävästi, saksalaiset toimittajat raportoivat.

Kehityksen tulee lähteä tuottajista käsin

Norilsk Nickelin teollisuuskohteiden ympäristö paranee vähentämällä rikkidioksidipäästöjä sekä vähentämällä ympäristövaikutuksia. Tämä Norilsk Nickelin ympäristön pilaantumisen kääntyminen ympäristön parantumiseksi ei ole sattumaa, vaan seurausta yhtiön strategisesta suunnasta, ja monen vuoden toteutuksesta.

Ympäristöaktivistit Euroopan rajamailla Suomessa ja Norjassa löytävät myönteisiä vaikutuksia venäläisen kaivosjätti Norilsk Nickelin ympäristöalan modernisoinnista. Viime vuosina Nornickel on ilmoittanut ympäristöhuolistaan entistä vankemmin.  Yhtiön ympäristöpolitiikan pääpaino on ilmansaastepäästöjen ja jätevesipäästöjen asteittaisessa vähentämisessä.

Aiemmin vuonna 2019 Norjan puoli arvosti suuresti Norilsk Nickelin saavuttamia tuloksia ympäristön ja ekologian suojelemisesta saasteilta, ja toivoi yhtiön jatkavan näin tehokasta toimintaa, uutistoimistot raportoivat.

Norjalaiset kommentoivat myönteisesti myös Venäjän hallituksen toimintaa normien täytäntöönpanossa, ja ympäristölainsäädännön luomisessa, minkä pitäisi ennemmin tai myöhemmin varmistaa ympäristön tilanteen merkittävä paraneminen.

Pitkäjänteisen työn tulos

Norilsk Nickelin johto on sitoutunut ympäristönsuojeluun ja tekee kaikkensa tämän strategian toteuttamiseksi. Aiemmin Norilsk Nickelin hallitus julkisti suunnitelmat uuden ympäristöstrategian hyväksymisestä vuonna 2021 yli 5,5 miljardin dollarin investoinneilla.

Asiakirjan mukaan yhtiö aikoo investoida 3,6 miljardia dollaria ilmanpäästöjen vähentämiseen, 1,1 miljardia dollaria vesivarojen suojelutoimiin, 0,6 miljardia dollaria teollisuusjätteestä aiheuttamien haittojen minimoimiseksi, 0,3 miljardia dollaria niiden maa-alueiden parantamiseksi, joihin yhtiön rakentaminen ja kehittäminen sekä ilmastonmuutos ovat vaikuttaneet, ja joiden biologisen monimuotoisuuden säilyttäminen voidaan parantaa.