Kuvassa Kimmo Sundström, Soli Liljander, Pasi Virtanen, Tapio Tallgren, Vespa 1962 ja Harley Davidson.

Jo 17.kerran ajattava Länsi-Uudenmaan Classic-ajo starttaa lauantaina Lohjan keskustasta, torin laidalta eli Sepänkadulta. Ennen lähtöpaikkana oli entinen palokunnan talo, mutta tällä kertaa lähtökeskuksena toimii ”sokeripala”, torilava ja Sepänkatu, kun tapahtuman avaus tapahtuu klo 8.10. Tapahtuma on yksi tunnetuimmista nostalgiajoista Suomessa ja se on saanut kiitosta järjestelyistään ja varsinkin siitä, että kaikki toimii ja aikataulut pitävät, joten ihmisten on helppoa matkan varrellakin nähdä näyttävä vanhojen moottoripyörien jono.

– Olemme iloisia siitä, että kaupunki suhtautuu tapahtumaamme näin myönteisesti, että kaupungin tervehdyksen tuo kaupungin hallituksen puheenjohtaja Pekka Luoma klo 8.45. Tervehdyksen jälkeen ratamestari Arto Varelius käy vielä ajoon liittyviä asioita kertauksena läpi ja kello 9.30 tapahtuu lähtö torilta kohti Vihtiä, kertoo Pasi Virtanen Lohjan nostalgiamotoristeistä

Classic-ajoon voi osallistua kuka tahansa, kuka vain tulee lauantai aamulla paikalle. Ainoa vaatimus osallistumiselle on, että osallistuva moottoripyörä on valmistettu 1966 tai sitä ennen. Tapahtumassa jaetaan palkintoina vanhin pyörä ja vanhin kuljettaja palkinto, sekä palkinto parhaasta su/pyörä kokonaisuudesta (tämän valitsee Grand Old motoristi Uolevi Sandell), näiden lisäksi myös palkitaan englantilaispyörä, kaksitahtipyörä, naiskuljettaja sekä nuorin kuljettaja.

Moottoripyörät lähtevät Lohjan torilta 15-20 sekunnin välein kohti ruokailua Vihtijärvellä. Viimeisenä jonossa tulevat huoltoautot, joita tänä vuonna on kaksi, eli PP Auto Oy:n tapahtumaa varten lainaama huoltoauto sekä Ilmastointi Mellinin huoltoauto – nämä siltä varalta, että joku vanhoista pyöristä ei jaksakaan loppuun asti.

Esimerkiksi Kimmo Sundström (kuvassa uudehko 70-luvun Harley Davidson) osallistuu kisaan vanhalla moottoripyörällä, joka on vielä tämän artikkelin ilmestyessä pelkkä runko ja istuin mutta Kimmo lupaili pyörän olevan lauantaina lähtökunnossa.

Letkassa Lohjalta Vihtiin ja takaisin

Classic-ajon pituus on 146 kilometriä, ja keskimäärin osallistujia on yleensä ollut 60-70 ajajaa ympäri Etelä- ja Keski-Suomea, ja joka kerta on ollut myös uusia osallistujia. Tapahtumaan osallistuminen ei maksa mitään ja jokainen ajaja saa lähdössä halutessaan kahvit. Soili Liljander, Tuula Skotte ja Seija Holopainen hoitavat ajajien ja toimitsijoiden kahvitukset.

Ensimmäisenä letkassa ajaa keula-ajaja lipun kanssa, eikä keula-ajajaa saa ohittaa. Keula-ajajana vuorottelevat kerhon Arto Varelius ja Aimo Hieta, se kumpi tällä kertaa on kärjessä, selviää sitten lauantaina.

17 vuotisen historian aikana tapahtumalla on ollut useampi lähtöpaikka. Ihan ensimmäisen lähtöpaikka oli Katajan TB, sittemmin Harjun urheilukenttä ja lopulta nykyinen tori, koska haluttiin tuoda tapahtuma lähemmäksi yleisöä jahelpommaksi yleisölle nähdä vanhat moottoripyörät keskustassa.

Pyörät ovat nähtävillä aikataulun mukaisesti kello 11.00 Vihtijärvellä 1,5 tunnin ruokailun ajan sekä Lohjan museolla klo 15.45 palkintojen jaon sekä kahvituksen ajan. Ajajilla on mahdollisuus tutustua Lohjan museoon maaliin saavuttuaan.

– Meitä on ollut noin 20 mukana järjestämässä tätä tapahtumaa ja esimerkiksi ajoreitin opasteet käydään laittamassa paikalleen vasta juuri ennen ajoa, etteivät ne ehdit kadota. Reitin käy merkkaamassa selkein nuolimerkein Tapio Tallgren.

Nostalgiamotoristeista

Lohjan nostalgiamotoristit on aktiivinen paikallinen moottoripyöräseura, jolla on jäseniä reilut 70. Jäseneksi voi hakea kuka tahansa, eikä jäsenellä ole pakko olla itsellään vanhaa pyörää, kiinnostus pyöriä kohtaan riittää. Joka keskiviikko yhdistyksen jäseniä tapaa Tehtaankadun kertotiloissa ja läpi vuoden erilaiset moottoripyöräilyyn liittyvät tarinat tulevat kuulluiksi ja kerrotuiksi. Kesäaikaan pyritään joka toinen keskiviikko järjestämään pienempiä ajeluita lähialueella.

– Seuralla on merkityksensä jäsenille niin sosiaalisessa kuin tietoisuus mielessä. Seurasta saa apua ja vastauksia moottoripyörien ongelmissa ja yhdessä tehdään paljon erilaisia asioita vuoden aikana. Mm. Pähkinäniemenkolmio tarkkuusajo ollaan tuotu takaisin vuosikalenteriin. Siinä siis kuski ajaa noin 1,5 kilometrin radan kaksi kertaa ja se kenen ajat ovat lähinnä toisiaan voittaa, kertovat aktiiviset kerholaiset Kimmo Sundström ja Tapio Tallgren.

– Kerholaiset järjestävät joka vuosi Isänpäivän aikaan rompetorin ja tammikuussa käydään vanhalla linja-autolla Jyväskylässä ja joulukuussa on 5.12. puurojuhla Punakanelissa. Lisäksi Ajokauden päättäjäiset järjestetään Lohjan aliupseerikerholla saunaillan merkeissä eli tapahtumia riittää koko vuodeksi ja kerhon toimintaan voi tulla tutustumaan ja katsoa vaikka www.nostalgiamotoristit.fi tarkempia tietoja.

17.Länsi-Uudenmaan Classic-Ajo aikataulu


8.10 Ajojen avaus puheenjohtaja Lauri Mellin
8.45 Kaupungin Tervehdys hallituksen puheenjohtaja Pekka Luoma
Ratamestarin info Arto Varelius
9.30 Lähtö Lohja
10.15 Vihti
10.30 Vihti, lähtö
10.55 Vihtijärvi/Ruokailu
12.30 Vihtijärvi, lähtö
13.00 Nahkion  Maatalouskonemuseo
14.00 Nahkio, lähtö
15.00 Tytyri ABC
15.30 Tytyri ABC, lähtö poliisisaattueessa Lohjan läpi kohti Lohjan museota
15.45 Lohjan Museo