Nostalgiset retrolaitteet ovat tehneet paluun viime vuosina, ja lapsuuden suosituimmat muotituotteet ovat herättäneet ihastusta aikuisten keskuudessa. Mihin niiden valtava suosio perustuu? Jyväskylän yliopiston professori Vilma Luoma-ahon mukaan nostalgiset tavarat tarjoavat ihmisille pysyvyyttä muuttuvaan maailmaan ja vievät aikamatkalle positiivisiin muistoihin. Puolueeton hintavertailupalvelu hintaopas.fi selvitti retrotuotteiden suosion kehitystä.

Uudelleen lanseerattujen, vuosikymmenten takaisten tuotteiden suosion nousu on näkynyt vertailupalvelu Hintaopas.fi:n hauissa. Esimerkiksi pelikonsoleiden kategoriassa retrokonsolit ovat kivunneet suosiossa uusien konsoleiden rinnalle ja jopa niiden ohi. Tällä hetkellä kymmenen kärjestä löytyy kolme retrolaitetta. Useat laitteista kiinnostuneet ovat juuri niitä, nyt kolme-neljäkymppisiä, jotka haluavat palata lapsuutensa maisemiin pelaamaan legendaarisia konsolipelejä.

”Nostalgia on fiksu ja suosittu markkinointistrategia ja Hintaoppaan listauksissa näkyy yhä enemmän ikonisia, uudelleen lanseerattuja tuotteita”, kertoo Hintaoppaan maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett.

Sama ilmiö pätee myös vaikkapa Jopo-polkupyörissä, puisissa lastenleluissa, jojoissa, vinyylilevyissä ja kaseteissa tai polaroid-kameroissa. Myös klassikoiksi muodostuneita oluita ja elokuvia on tuotu takaisin markkinoille ja 80- ja 90-lukujen lapset ovat saaneet jälleen leikkiä lapsuutensa Pokemon-hahmoilla, tällä kertaa Pokemon Go -pelin kautta.

”Milleniaalit ovat ennennäkemättömän innostuneita lapsuutensa laitteista. Monet 1990-luvun retrotuotteet, kuten pelikonsolit, lenkkarit, kellot ja puhelimet ovatkin nousseet takaisin muotiin”, Matinvesi-Bassett jatkaa.

Nostalgia tuo turvaa muuttuvaan ympäristöön

Mikä selittää retrotuotteiden suosiota ja milleniaalien halua ottaa peruutusaskelia tekniikan kanssa? Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun viestinnän johtamisen professori Vilma Luoma-aho näkee ilmiön taustalla suuremman kierrätystalouden megatrendin, jossa arvostetaan kestävää kehitystä eikä vanha ole synonyymi huonolle. Nostalgiset tuotteet tuovat lisäksi turvallisuuden ja positiivisuuden tunteita.

”Elämme jatkuvassa positiivisten tunteiden vajeessa. Lapsuuden tavaroiden avulla saamme konkreettisen muistokosketuksen menneisyyteen ja ne muistuttavat ajoista, jolloin elämä oli edessä eikä ollut vielä joutunut kohtaamaan arjen pettymyksiä. Retrotuotteet tuovat myös pysyvyyttä. Kun ympärillä on niin paljon epävarmoja ja muuttuvia tekijöitä, pysyvät ja muuttumattomat asiat tuovat turvaa”, Luoma-aho näkee.

Alkuperäinen Nintendo NES -pelikonsoli julkaistiin Euroopassa reilut 30 vuotta sitten vuonna 1987 ja Nintendo toi Classic Mini NES:in uudelleen markkinoille marraskuussa 2016. Rakastettu konsoli löi läpi ja tuote ponnahti hauissa yhä korkeammalle, lopulta koko Hintaoppaan suosituimmaksi tuotteeksi.

Matinvesi-Bassett teroittaa, että nostalgiatuotteen uudelleenlanseeraus on myös keino tuoda brändi takaisin ihmisten huulille ennen uutuustuotteen markkinoille tuomista:

”Nintendo on hyvä esimerkki nostalgian nerokkaasta käytöstä. Ensin tuotiin Classic Mini -tuotteet markkinoille kasvattamaan brändin hypeä ja sitouttamaan Nintendo-faneja ja seuraavaksi lanseerattiin uusi Switch-malli.”

Nintendon retrotuotteiden menestystarinan jälkeen myös Retro Games Ltd. heräsi buumiin ja toi maaliskuussa 2018 markkinoille The C64 Minin, yli 35 vuotta Commodore 64 -kotitietokoneen alkuperäistä julkistusta myöhemmin. Myös Commodore pyyhkäisi Hintaoppaan kaikkien tuotteiden top 10:een.

Äskettäin Sony kertoi puolestaan tuovansa kauppoihin PlayStation Classic -minikonsolin, joka julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1994. Myös tästä, vielä tämän vuoden puolella Suomessa julkaistavasta laitteesta sopii odottaa valtavaa hittiä.

Palikkapuhelimien yksinkertaisuus viehättää – vaikuttajat näyttävät tietä nuorille

Elektroniikkapuolella Nokia on tehnyt ulostulon retromallien kanssa ja tuonut markkinoille yhden aikansa suosituimmista malleista, 3310:n. Puhelimen ulkoasu, käyttäjäkokemus, pelit ja muut höysteet pidettiin ennallaan. Pitkästä akun kestosta ja matopelistä muistoihin jäänyt 3310 ponnahti parhaimmillaan Hintaoppaan 3. haetuimmaksi tuotteeksi.

Myös banaanimallinen, keltainen 8110 kiinnosti kuluttajia ja nousi kesällä koko Hintaoppaan 31. haetuimmaksi tuotteeksi. Luoma-aho muistuttaa, että palikkapuhelimet ovat myös vastareaktio jatkuvaan tavoitettavissa olemiseen ja yksinkertaistavat osaltaan hektistä elämää.

Muita suosittuja nostalgiatuotteita ovat esimerkiksi pieniä paperikuvia itse tulostavat pikakamerat, jotka ovat nousseet yhdeksi hääjuhlien ohjelmanumeroista. Lisäksi etenkin nuorten ranteissa vilkkuvat Casion digitaalinäyttöiset retrokellot.

”Nuorilla ei välttämättä ole omakohtaisia muistoja ja suhdetta vanhoihin tuotteisiin, joten heidän kohdallaan korostuu muodin kiertokulku ja sosiaalisen median sekä Youtuben kautta saatu influencereiden vaikutus. Näin heille syntyy ilman omaa muistokuvaa käsitys siitä, että kyseinen tuote on paras ja muodissa.” Luoma-aho jatkaa.

Nyt kun retroarvo on huomattu brändien keskuudessa, on vuonna 2018 nähty useita uudelleenlanseerauksia ja nähtäväksi jää, mitä loppuvuosi tuo tullessaan. Selvää on, että brändit, jotka kerran ovat olleet edelläkävijöitä, käyttävät nyt nostalgia-arvoa ja muistoja tullakseen menneisyyden avulla takaisin tähän hetkeen.

Hintaopas

Hintaopas.fi on riippumaton ja Suomen kattavin tuotteiden vertailupalvelu. Hintaopas sisältää yli 700 Suomessa toimivan verkkokaupan hinta- ja tuotetiedot, jotka helpottavat kuluttajien päätöksentekoa. Hintaoppaan käyttäminen on kuluttajille ilmaista ja läpinäkyvää, koska palvelu kattaa kaikki verkkokaupat huolimatta siitä, ovatko ne Hintaoppaan asiakkaita vai eivät. Hintaopas on perustettu vuonna 2002 ja toimii samalla konseptilla kahdeksassa maassa. Hintaoppaan omistaa norjalainen mediakonserni Schibsted Media Group, jonka palveluita Suomessa ovat myös Tori.fi ja Lendo.fi.