K-Citymarket Nummelassa on nyt käytössä Vihdin ensimmäinen TOMRA R1-palautusautomaatti, johon voi palauttaa juomapakkauksia säkillisen kerrallaan, eli jopa yli sata tölkkiä ja muovipulloa.

Nummelan R1 on Vihdin ensimmäinen ja yksi Suomen ensimmäisistä. Suomen ensimmäinen R1 otettiin käyttöön elokuussa Vantaalla, ja pullonpalautuksen ”suursyömäriksi” kutsuttu laite on saavuttanut suuren suosion kaikilla niillä paikkakunnilla, joissa se on jo otettu käyttöön.

–Kovin usein ei vähittäiskaupan alalle tule sellaisia uudistuksia kuin R1 tuo asiakkaillemme. Asiakkaidemme kannalta tämä on iso edistysaskel ja helpottaa pullonpalautusta merkittävästi. Erityisesti tänä aikana on tietysti hienoa nopeuttaa pullonpalautusta merkittävästi ja välttää näin jonojen syntymistä. Meille tämä on kilpailuvaltti, kertoo K-Citymarket Nummelan kauppias Antti-Jussi Kivi.

TOMRA R1 -automaatti on jopa viisi kertaa perinteistä pullonpalautusautomaattia nopeampi. Lisäksi sen avulla asiakas välttyy likaamasta käsiään, kun muovipulloja ja tölkkejä ei tarvitse syöttää laitteeseen yksitellen.

R1-automaatti on selkeästi kasvattanut pullonpalautusmääriä ja asiakastapahtumia niissä myymälöissä, joissa se on otettu käyttöön, joissakin tapauksissa jopa yli tuplannut palautusmääriä ja asiakastapahtumia.

–Kyseessä on Suomen yhdestoista R1-automaatti, ja uusia asennuksia on viikoittain. Kova kysyntä kertoo siitä, että asiakkaiden ja sitä kautta myös kauppiaiden kokemukset ovat olleet todella myönteisiä. TOMRA R1-automaattia on kutsuttu suursyömäriksi ja pullonpalautuksen pesukoneeksi, rakkaalla lapsella on aina monta nimeä. Harvoin teknologisiin innovaatioihin suhtaudutaan näin intohimolla, toteaa TOMRA Oy:n toimitusjohtaja Lauri Kangaslahti.

Suomalaiset ovat innokkaita juomapakkausten kierrättäjiä. Suomessa palautettiin vuoden 2019 aikana huimat 1,9 miljardia juomapakkausta.

–Suomalaiset ovat ottaneet TOMRA R1 -laitteen erittäin hyvin vastaan, ja arvostavat selvästi nopeaa pullonpalautusta ja sitä, ettei käsiä tarvitse enää liata. Mitä sujuvampaa pullonpalautus on, sitä useampi osallistuu kierrättämiseen, Kangaslahti toteaa.

Entä, miten R1 toimii? 1. Avaa luukku ja kaada tölkit ja/tai muovipullot laitteeseen. 2. Sulje luukku. Laite laskee ja lajittelee muovipullot ja tölkit. 3. Ota kuitti ja jatka ostoksille. TOMRA R1 ei hyväksy lasipulloja, vaan ne tulee palauttaa muihin TOMRA-palautusautomaatteihin.

Uuteen automaattiin voi kaataa kerralla säkillisen tölkkejä ja muovipulloja. (Kuva: Jarkko Mikkonen)