Lohjan nuorisotyön erityisnuorisotyöntekijä Nelli Taskinen ja nuorisokeskuksen päihdetyöntekijä Helena Sipiläinen kuvaavat lohjalaisia nuoria fiksuiksi ja älykkäiksi.

–Heiltä oppii jotain uutta joka päivä, Taskinen toteaa.

Sipiläinen ja Taskinen ovat kuitenkin huolissaan muutamista nuoria koskettavista asioista. Yksi niistä on nykypäivän polarisoitunut keskustelukulttuuri.

–Nuoret seuraavat sosiaalista mediaa ja keskustelevat asioista keskenään. Nuorena kokeillaan asioita, mutta jos aikuiset eivät osaa keskustella asioista järkevästi, nuoret eivät saa oikeaa tietoa esimerkiksi sosiaalisen median tai päihteiden käytön riskeistä. Aikuiset eivät helpota oikean tiedon saamista tunteista syntyneillä ja harkitsemattomilla mielipiteillä, joita he jakavat nettiin. Maailmaa voisi katsoa maltillisemmin eikä niin impulsiivisesti. Me aikuiset luomme sen maailman, jossa nuoret elävät, Sipiläinen sanoo.

He muistuttavat, että oikean tiedon antamisen lisäksi nuoria tulee kuulla ja osallistaa.

Sosiaalisessa mediassa ja verkon kiemuroissa on puolensa ja puolensa.

–Sosiaalisesta mediasta olemme vähän huolissamme, koska siellä on tarjolla kaikenlaista muutakin tietoa, sanoo Taskinen.

Nuorisotyössä muistutetaan maltillisen keskustelukulttuurin tärkeydestä. –Nuorena kokeillaan asioita, mutta jos aikuiset eivät osaa keskustella asioista järkevästi, nuoret eivät saa oikeaa tietoa esimerkiksi sosiaalisen median tai päihteiden käytön riskeistä.

Sosiaalinen media on kaksiteräinen miekka”

Myös syrjäytyminen on huolta herättävä asia. Taskinen toteaa, että on nuoria, jotka eivät halua liittyä ryhmiin tai jäävät tahtomattaan niiden ulkopuolelle. Yksinäisyyden kokemus voi olla myös sitä, että vaikka kuuluisi porukkaan, nuorella ei välttämättä ole merkityksellisiä ystäviä.

Osa nuorista on jäänyt aina porukan ulkopuolelle, mutta nykyään se tapahtuu myös verkossa. Sosiaalinen media yhdistää, mutta antaa välineet myös kiusaamiselle. Nuoresta saatetaan esimerkiksi levittää häntä loukkaavaa materiaalia. Taskinen toteaa, että ennen toisen mustamaalaaminen pysyi pienessä porukassa, mutta nyt se voidaan levittää kerralla ympäri Suomea.

He kuvaavatkin sosiaalista mediaa kaksiteräiseksi miekaksi.

–Sieltä voi saada uusia kavereita tai sitten se voi konkretisoida yksinäisyyttä riipaisevalla tavalla.

Lempeyttä suorittamisen keskelle

Taskinen ja Sipiläinen ovat huolissaan myös liiasta suorittamisesta ja nuorten uupumisesta sekä siitä stressin ja paineiden määrästä, joka monilla nuorilla on nykyään hartioillaan.

–Nykyajassa on paljon positiivista. Esimerkiksi erilaisuutta siedetään enemmän kuin ennen. Toisaalta ärsyketulva on valtava ja nuorten kohtaamat paineet ovat ihan erilaisia kuin ennen, sanoo Sipiläinen.

–Toivoisimme lempeyttä mm. koulunkäyntiin, ettei nuorten tarvitsisi suorittaa niin paljon, sillä stressi voi johtaa uupumiseen. Nykyään pitäisi reagoida niin kovin moneen asiaan ja menestyä, sanoo Taskinen.

SMS