Lohjan nuorisovaltuusto on Lohjalla asuvista ja opiskelevista nuorista muodostettu vaikuttajaryhmä, joka pyrkii edustamaan nuorten etua kunnallisessa päätöksenteossa ja vaikuttamaan positiivisesti lohjalaisten nuorten arkeen. Nuorisovaltuusto on itsenäinen ja poliittisesti sitoutumaton toimija, eikä valtuustolla ole varsinaista poliittista linjaa.

Nuorisovaltuutetut osallistuvat Lohjalla myös lautakuntien kokouksiin. Kukin jäsen saa valita itselleen mieluisimman paikan. Lautakuntaan kuuluminen on suuri vastuutehtävä, sillä valtuutettu edustaa siellä koko valtuustoa nuorten asioissa ja päätöksissä. Lautakunnan kokouksia pidetään kuukausittain ja niissä käsitellään tärkeitä kaupungin asioita.

Nuorisovaltuuston toiminta on varsin monimuotoista, ei pelkkää byrokratiaa tai lautakuntakokouksissa istumista. Lautakunnissa istumisen lisäksi nuorisovaltuusto pyrkii vaikuttamaan myös nuorten arkeen ja normaaliin elämään. Näistä selvimmät muodot ovat Instagram-toiminta, erilaiset kyselyt, kannanotto ja yhteistyö lohjalaisia nuoria koskevien hankkeiden ja toimijoiden kanssa.

Nuorisovaltuuston viimeaikaisiin kannanottoihin kuuluu muun muassa kannanotto Ohjaamo-hankkeen puolesta. Kyseessä oli pyrkimys lakkauttaa osa Ohjaamon toiminnasta, mikä johtui hankkeelle saadun EU-tukirahan loppumisesta. Ohjaamo on palveluna erittäin tärkeä nuorille – varsinkin syrjäytyneille ja huono-osaisille, ja Nuva haluaa nähdä hankkeen jatkuvan myös tulevaisuudessa.

Nuva on juuri hiljattain luonut kattavan kyselyn, jossa kartoitetaan nuorten näkemyksiä Lohjan nykyisestä tilanteesta. Kyselyssä haluttiin saada ymmärrystä siitä, millä tavoilla Lohjaa on mahdollista edistää ja tehdä paremmaksi nuorten näkökulmasta. Kyselyyn saatiin noin 200 erinomaista vastausta. Tämän kyselyn pohjalta nuorisovaltuusto saa arvokasta tietoa siitä, mitä nuoret oikeasti haluavat Lohjalla tapahtuvan tulevaisuudessa.

Korona-aikana nuorisovaltuusto on kokoontunut etäyhteyden välityksellä.

Koronan vaikutus nuorisovaltuuston toimintaan

Koronaepidemia on vaikuttanut paljon toimintaamme ja mahdollisuuksiimme toimia. Sana “lähi” on vaihdettu “etään”, ja varsinainen face-to-face toiminta on kaukainen haave. Korona on näkynyt toiminnassa selvimmin kokouksissa, nimittäin kokoukset on pidetty melkein aina etänä. Muutaman kerran pääsimme kokeilemaan hybridimallia, jossa osat jäsenistä oli paikan päällä kokouksessa ja osa etänä Google Meet -sovelluksen kautta.

Nuorisovaltuusto on silti pyrkinyt pitämään kokouksia yhtä ahkerasti kuin ennenkin – lähes kuukausittain koko sakki kokoontuu yhteen, vaikka se olisikin sitten etäyhteyksien kautta. Alkuun etäkokoustaminen oli hieman takkuilevaa, mutta hiljalleen sekin lähti onnistumaan. Vaikka vähän väliä jonkun netti katkeaa tai mikki ei toimi, asiat saadaan silti hoidettua kunniallisesti.

Etäkokoukset ovat olleet paljolti samanlaista kuin kokoukset aiemminkin ennen koronaa. Kokoukset usein varsin eloisia ja pirteitä – kantaa otetaan aktiivisesti kaikkeen mahdolliseen ja keskustelunaiheita riittää. Varsinkin silloin, kun pöydällä on tärkeää asiaa, saattavat kokoukset venyä yömyöhään. On korona-ajassa ollut ainakin yksi hyvä puoli: pitkän kokouksen aikana voi käydä nappaamassa jotain purtavaa nälän iskiessä. Hyvä meininki siis jatkuu yhä edelleenkin, toivottavasti näin myös tulevaisuudessakin!

Nuorisovaltuuston tämänhetkiset jäsenet: Anni Nousiainen (puheenjohtaja), Kaisa Sinivuori (varapj), Ebba Wirtanen (sihteeri), Wilhelmiina Meskanen (rahastonhoitaja), Cecilia Ekroos, Joona Ekblad, Joel Kronqvist, Samu Kupiainen, Valtteri Miettinen, Kalle Piispa, Rania Mattila, Alva Wirtanen ja Hilla Laukka.

Lohjan nuorisovaltuusto