Lohjalainen Sami-Matti Trogen mukana kilpailussa

Nürburgring Endurance Series eli NLS käynnistyi Saksassa viikonloppuna neljän tunnin kilpailulla. Kyseessä oli kauden toinen osakilpailu, sillä ensimmäinen jouduttiin perumaan lumisateen vuoksi. Walkenhorst Motorsportin BMW M6:lla ajava Sami-Matti Trogen, 18, oli tuntien urakoinnin jälkeen kokonaiskilpailussa sijalla 13. Tiimissä ajoivat Trogenin lisäksi saksalaiset Jörg Müller sekä Mario Von Bohlen.

Harjoituksissa ja aika-ajoissa kovia kierrosaikoja takonut lohjalainen oli kilpailun jälkeen pettynyt suoritukseen, eikä peitellyt tuohtumustaan.

–Oli hemmetin vaikeaa, en löytänyt tuntumaa, Trogen tokaisi lyhyesti.

Fraasi ”nukutaan nyt ensin yön yli” toi valoa Trogenin ajatuksiin. Seuraavan päivän analyysissä kilpailuviikonloppu pilkottiin pienempiin osiin ja kokonaisuus näyttäytyi positiivisempana.

–Harjoituksissa auto oli hyvä, mutta sain vähän esimakua tulevasta. Joku oli laskenut öljyt radalle, vedin siihen pari sataa lasissa ja auto meinasi lähteä räpylästä. Peileistä näin, miten takana tullut Audi latasi samaan lätäkköön, lensi seinään ja meni palasiksi, ja harjoitus keskeytettiin.

–Auto tuntui liukkaalta aika-ajoissakin, saimme lähtöpaikaksi ruudun 13. Lämmittelykierroksella sitten tajusin, että tästä tulee vaikeaa. Keli oli kylmä, vain muutama lämpöaste, eikä rengas lämmennyt yhtään. Meinasin pyörähtää jo warm-upissa, joten luotto oli aika nollissa, kun startti tapahtui. Ajoin silti niin kovaa kuin uskalsin, mutta tasapainoilu täysiä ajamisen ja varovaisuuden välillä oli aika vaikeaa. Piti huolehtia, etten löydä itseäni seinästä. Maaliin päästiin, mutta tuskaisen ajamisen jälkeen.

–Kun käännetään tämä positiiviseksi, niin sain paljon tärkeää oppia tulevaisuutta varten. Enemmän tämä opettaa kuin se, että kaikki sujuisi kuin rasvattu. Vauhti siis ei ole ongelma, eikä nyt tuijoteta sokeasti tulokseen, vaan rakennetaan kokonaisuutta. Kivan ajamisen aika tulee vielä, minulla on täysi luotto siihen, Trogen kuvaili haastavaa kilpailua.

(Kuva: Mika Trogen)

Virheisiin ei varaa – seuraava kisakoitos vappuna

NLS sarjassa ajetaan yhdeksän osakilpailua, avauskilpailu piti ajaa jo kaksi viikkoa sitten, mutta kylmä sää ja Nürburgringin yllättänyt lumisade aiheuttivat peruuntumisen. Sarjassa ajaa usean eri luokan autoja, ja tämän kertaiseen kilpailuun starttasi yhteensä lähes 150 autoa. Seuraava osakilpailu ajetaan vappuna, 1.5. Sarjan timanttina on 24h-kilpailu, joka ajetaan kesäkuussa. Kaikki kilpailut ajetaan samalla, maailman vaikeimmaksi tunnustetulla radalla, ”Vihreässä helvetissä”.

–Nämä neljän tunnin kilpailut jaetaan neljään jaksoon, tällä kertaa minä ajoin alussa, Von Bohlen hyppäsi minun jälkeen rattiin, sitten oli Müllerin vuoro ja lopuksi vielä haettiin ajotuntumaa Von Bohlenille. Radan metsäosuus on tosi nopea, vauhtia parhaimmillaan jopa 270 km/h. Lisäksi se on kapea ja pomppuinen.

–Nürburgringillä ei voi sortua virheisiin, muuten on seinässä, metsässä kun ei turva-alueita ole. Raskas, mutta opettava viikonloppu takana, nyt hetki lepoa ja takaisin rattiin, Trogen päättää.

Teksti: Toni Lönnroos / Sami-Matti Trogenin tiedotus