Ojaniitun lähiliikuntapaikan avajaisia vietetään torstaina 6.9. klo 18.00 – 20.00. Uusi lähiliikuntapaikka tarjoaa monipuolisesti liikuntamahdollisuuksia kaikille lohjalaisille.

Lähiliikuntapaikka on jo saavuttanut suuren suosion. Toni Ojala (Lohjan Liikuntakeskus, vas) ja Olavi Turpeinen (Lohjan nuorisotyö) kiipeilykummulla. Ojala kertoo, että esimerkiksi hänen 3- ja 5-vuotiaat lapsensa pitävät lähiliikuntapaikalla etenkin kummusta, jonka laelle voi kiivetä ja laskea sieltä alas.

Lohjalla rakennetaan vuosittain kaupungin rahoituksella uusi lähiliikuntapaikka jonkin koulun läheisyyteen. Ojaniitun lähiliikuntapaikkaa alettiin suunnitella keväällä 2017. Suunniteluun osallistuivat mm. Lohjan nuorisotyö, Lohjan Liikuntakeskus, alueen asukasyhdistykset, vanhempainyhdistys ja Ojaniitun koulun oppilaat.

-Meillä oli kaikille avoin osallistumisilta, jossa lähiliikuntapaikkaa ideoitiin, kuunneltiin toiveita ja äänestettiin Sweco Oy:n ehdottamista suunnitelmista. Päätöksen teki Lohjan elinvoima-toimiala, kertoo Ojaniitun koulun rehtori Anna Widenoja-Nurmi.

Uusi lähiliikuntapaikka koostuu kiipeilykummusta, parkouralueesta, pituushyppypaikasta tekonurmesta ja koripallo-/streetfutiskentästä. Liikuntakoordinaattori Toni Ojala Lohjan Liikuntakeskuksesta kertoo, että palloilulajit ovat suosittuja. Ojaniitun lähiliikuntapaikalla onnistuvatkin jalkapallo, koripallo ja sähly, jota varten vanhempainyhdistys hankki mailat ja pallot. Myös kiipeilyä toivottiin ja toiveeseen vastattiin kiipeilykummun ja -telineiden muodossa. Näiden lisäksi aluetoimikunta kustansi lähiliikuntapaikalle istumapaikkoja ja kolme frisbeegolfkoria.

Suosittu lähiliikuntapaikka

Ojaniitun koulun viereen rakennettu lähiliikuntapaikka palvelee koulun ja päiväkodin lapsia, mutta myös kaikkia muita. Uusi lähiliikuntapaikka on saavuttanut jo suuren suosion.

-Se on ollut todella aktiivisessa käytössä. Tänne tulee kauempaakin nuoria pelaamaan jalkapalloa, sanoo Carita Sinisalo, joka toimii vanhempien edustajana Ojaniitun monitoimitalon kehittämisryhmässä.

Tekemistä löytyy monenikäisille.

-Kesällä kävin täällä omien 3- ja 5-vuotiaiden lasteni kanssa lähes päivittäin, kertoo puolestaan nuoriso-ohjaaja Olavi Turpeinen.

-Koulun näkökulmasta lähiliikuntapaikka toimii hyvin välituntikäytössä. Oppilaat pitävät tällaisesta pihasta, koska jokaiselle on jotain. Meillä näkee vähän sellaista, että pihalla seisotaan vain tumput suorina, iloitsee puolestaan Widenoja-Nurmi.

Etenkin iltaisin lähiliikuntapaikka on kovassa käytössä, kun seuroilla on vakiovuorot tekonurmelle. Viikonloppuisin on turnauksia. Kaikki ovat kuitenkin mahtuneet hyvin liikkumaan, ja tekonurmen varaukset ovat näkyvillä lähiliikuntapaikalla.

-Tämä on ainoa tekonurmi Lohjalla, joten se on siksi niin suosittu, Ojala avaa.

Monipuolinen avajaisohjelma

Kaikille avoimet Ojaniitun lähiliikuntapaikan avajaiset järjestetään torstaina 6.9. klo 18.00 – 20.00.

-Haluamme avajaisilla juhlia lähiliikuntapaikkaa. Avajaiset ovat kaikille lähialueen asukkaille, perheille ja muille lohjalaisille avoin tapahtuma, sanoo Widenoja-Nurmi.

Sinisalo lisää, että avajaiset järjestetään, jotta ihmiset tietäisivät uudesta liikuntapaikasta. He kehottavat lähialueen ihmisiä saapumaan esimerkiksi pyörällä tai kävellen, jotta parkkitilaa riittää.

Ojaniitun lähiliikuntapaikan avajaisten ohjelma alkaa kello 18.00 Lohjan hyvinvointijohtaja Katri Kalskeen avajaispuheessa. Tilaisuudessa puhuu myös vihreiden kaupunginvaltuutettu Jani Méling. Tapahtumassa on urheiluseuroja ja muita toimijoita kertomassa toiminnastaan ja järjestämässä ohjelmaa. Paikalla ovat FC Lohja, Lohjan Pallo, Lohja Lions, Nuori Lohja, Länsi-Uudenmaan Urheilijat ja X-Jumpit. Lisäksi Ojaniitun koulun oppilaat pitävät valokuvasuunnistusta, keppihevosrataa (keppihevosen voi lainata tapahtumasta) sekä toimintarasteja perheille. Tapahtumasta löytyy mm. pomppulinna, yleisurheiluvälineitä sisältävä sporttivaunu sekä petanque-kokeilu. Alle kouluikäisille järjestetään myös omaa ohjelmaa. Ojaniittutalon kirjasto on avoinna tapahtuman ajan ja paikalla on tavattavissa pedagoginen informaatikko. Myös musiikkia on luvassa. Siitä vastaa Bändien kehityskaari -projektin voittanut ja Rantajameillakin esiintynyt Samuel Daayata. Vatsan täytettä löytyy niin buffetista kuin makkaranpaistopisteeltäkin.

Seuraavat lähiliikuntapaikat jo suunnitteilla

Lähiliikuntapaikkoja oli rakennettu Lohjalla jo aiemmin, mutta vuonna 2009 perustettiin lähiliikuntapaikkatyöryhmä ja paikkoja alettiin tehdä järjestelmällisesti yksi vuodessa. Tällä hetkellä niitä on jo viitisentoista ympäri Lohjaa.

-Muihin kuntiin verrattuna Lohjalla on paljon lähiliikuntapaikkoja. Idea lähiliikuntapaikoista on tullut Suomeen Norjasta, Ojala kertoo.

Hän jatkaa, että jokainen paikka suunnitellaan tapauskohtaisesti alueen ja lähiliikuntapaikan käyttäjien tarpeen mukaan.

-Pyrkimyksenä on, että tehtäisiin monipuolisesti erilaisia liikuntapaikkoja, jotta esimerkiksi keskustan alueen lähiliikuntapaikoilta löytyisi tekemistä kaikille.

Lähiliikuntapaikat saavat jatkoa jo tänä syksynä, sillä viikolla 40 aloitetaan Järnefeltin lähiliikuntapaikan rakennus. Luvassa on ulkokuntosalilaitteita, keinu ja parkouralue. Valmista on tarkoitus olla viikolla 43. Ojala kertoo, että tänä syksynä alkaa myös Pusulan lähiliikuntapaikan suunnittelu. Sen on tarkoitus valmistua keväänä tai kesällä 2019. Sen jälkeen lähiliikuntapaikat on suunnitteilla rakentaa Ojamolle vuonna 2020 ja Saukkolaan 2021.

SMS