Veneisiin kohdistuneet varkausrikokset tyypillisesti jatkuvat, vaikka veneilykausi syksyllä päättyy. Länsi-Uudenmaan poliisin alueella talvisäilytyskaudella kirjataan vuosittain noin 10–50 eritasoista varkausrikosta.

– Vuosissa on merkittäviä vaihteluita. Yli 50 varkauden määrissä kysymys on liikkeellä olevista varasliigoista, ja sellaisesta meillä ei onneksi tällä hetkellä ole havaintoja. Kulunut talvisäilytyskausi on ollut poikkeuksellinen, koska tyypillisesti eri vuosina ammatti- ja taparikolliset anastavat isoja ja arvokkaita perämoottoreita venesatamista sekä yksittäisistä yrityksistä. Tänä kautena ei tämän tyyppisiä törkeitä varkauksia ole poliisille raportoitu tapahtuneen. Saa nähdä muuttuuko tilanne avovesikauden alkaessa, kertoo rikoskomisario Janne Saari.

Talvikaudella tapahtuneiden rikosten osalta on tyypillistä, että rikos ilmenee vasta myöhemmin. Tämä johtuu pääosin siitä, että veneiden omistajat käyvät veneidensä luona kesään verrattuna selkeästi harvemmin.

– Pitkä väli rikoksen tekemisen ja sen huomaamisen välillä hankaloittaa tutkintaa. On mahdollista, että omaisuus on ehditty tekijöiden taholta realisoida eteenpäin. Esimerkiksi isoimmat perämoottorit päätyvät lähinnä ulkomaille, Saari taustoittaa.

Länsi-Uudenmaan poliisille on tänä vuonna ilmoitettu viidestä rikosasiasta, johon liittyy perämoottori. Kun arvioidaan aiempia vuosia, on mahdollista, että eri venesatamissa olisi käyty varkauspuuhissa.

– Jos et ole jo ennättänyt, niin kauniille kevätpäivälle kannattaa ottaa ohjelmaksi venesatamassa käyminen. Siinä voi katsoa ovatko oma ja kaverin vene kunnossa, Saari vinkkaa.