Pikkujoulukausi on alkamassa. Lohjalla se alkaa tilanteessa, missä keskustassa on useampikin ravintola uudistunut ja lähtee uudella ilmeellä kohti tulevaisuutta. Mutta mitä pikkujoulukausi voi merkitä ravintoloille, ja kuinka hyvin eri ravintolat huomioivat tämän kauden omassa toiminnassaan?

Kokonaispalvelu

Monet yritykset toivovat saavansa kokonaispaketin yhdellä puhelinsoitolla tai sähköpostilla – aivan kuten missä tahansa muussakin nykyasiassa. Siinä missä kaikki arjessa ja juhlassa on nykyään vain klikkauksen päässä entistä nopeammin ja sujuvammin, niin samaa odotetaan myös pikkujoulumarkkinoilta – mutta ovat ravintolat kehittäneet palveluitaan tälle tasolle, ja onko ravintoloilla mielenkiintoa saada oma ravintolasali täyteen yksittäisen yrityksen henkilökuntaa ja muille asiakkaille lappu oveen, missä todetaan yksinkertaisesti ”yksityistilaisuus”. Yritykset kuitenkin toivovat saavansa pakettinsa myös kenties hieman edullisemmin, kuin jos jokainen menisi jonossa itse tilaamaan ravintolan tiskiltä.
Mitä ravintolan kokonaispalvelu sitten voisi sisältää? Mikäli yritys järjestää ennen ruokailua omissa tiloissaan jotain, niin tarjoukseen voisi sisältyä myös kuljetukset yrityksen tiloista ravintolaan, ja ainakin ravintolan pitäisi olla valmistautunut saamaan asiakkaille kuljetukset ravintolassa pikkujoulujen loputtua.

Pikkujouluohjelma

Onko ravintolalla itsellään tapahtuma/ohjelmaportfolio, josta yrityksen edustaja voi ruokailun lisäksi tilata pikkujouluihin palveluita, vain onko ohjelman tilaaminen yrityksen omalla vastuulla? Ja jos on, kuka huolehtii mahdollisista äänentoisto yms. asioista?

Siinä missä ravintola voi yrityksen pikkujoulujen yhteydessä saada varman tilauksen x määrälle ruokailijoita, pitää ravintolan muistaa informoida erikoisillasta myös omia vakioasiakkaitaan esimerkiksi ravintolan sosiaalisen median ja kotisivujen kautta – mikään ei ole ärsyttävämpää kuin lähteä ravintolailtaa viettämään hyvä ruoka mielessä, ja saada huomata perillä, että ravintola onkin suljettu.

Entä itse ruokailut? Onko pikkujoulukaudelle tarjolla erikoismenu sisältäen myös erikoisjuomat ja jälkiruoat? Vaikka pikkujoulut ovat vain pieni hetki vuosikalenterissa, tämä aika voi tuottaa ravintolalle hyvän lisän liikevaihtoon, jos ravintola on ollut ajoissa liikenteessä omassa markkinoinnissaan ja suunnittelussaan.

Mitä odotat pikkujouluilta?

Ravintoloiden toiminta on kokenut kovia. Ensin tuli lama 2000-luvun vaihteissa, sitten iski korona ja nyt nämä tämän hetken isot kysymykset. Ravintolat ovat jo vuosia joutuneet muokkaamaan omaa toimintaansa, ja osa on osannut valita sellaiset toiminnot, jotka tuottavat hyvin toimivan kokonaisuuden, mutta mitä yritykset oikeasti odottavat vuoden 2022 pikkujouluilta? Samalla on hyvä muistaa, että pikkujoulujuhlat eivät yleensä ole varsinaista työaikaa. Ne ovat vapaaehtoisia työhön liittyviä tilaisuuksia. Työnantajan järjestämissä juhlissa tai matkalla niihin ja kotiin sieltä, sattunut tapaturma korvataan lähtökohtaisesti työtapaturmana, vaikka pikkujouluja ei järjestettäisi työpaikalla.

Pikkujoulut ovat yleisesti katsoen hyvä tapa yritykselle kohentaa työyhteisöä ja sen yhteisöllisyyttä, ja se on juhla, jota odotetaan monessa yrityksessä viikkoja ennen varsinaista tapahtumaa.

Miten teillä?

KO