Miia Lepistön ja Annika Linnan Olut- ja viinihuone Norden tuo Lohjalla tuulahduksen isojen kaupunkien tyyliä. Norden avasi ovensa syyskuun puolivälissä. Kyseisenlaiselle nautiskelu- ja ajanviettopaikalle vaikuttaa olleen Lohjalla tilausta, sillä yritys on saanut hyvän alun ja paljon positiivista palautetta.

–Vastaanotto on ollut ihana, asiakkaita on riittänyt ja he ovat pitäneet paikasta. Ainakin alun perusteella, olut- ja viinihuoneemme istuu tänne hyvin, iloitsee Lepistö.

Hän kuvailee Olut- ja viinihuone Nordenia olohuonetyyppiseksi paikaksi, johon on helppo poiketa viettämään aikaa ystävien kanssa tai tulla vaikka tekemään etätöitä. Niitä voi asettua tekemään esimerkiksi muusta tilasta hieman erillään olevan kirjastonurkkauksen rauhaan. Nordenista löytyy myös lautapelejä ja pelikortit. Lepistö kertoo, että ne ovat olleet jo ahkerasti käytössä. Ennen kaikkea Lepistö toivoo, että Nordenissa viettää aikaa rennosti ja nauttia samalla talon antimista.

–Taustamusiikki soi hiljaa, joten täällä on helppo jutella ja nauttia. Olut- ja viinibaarissa on laaja valikoima tuotteita, joita myös vaihtelemme, vaikka perustuotteet säilyvätkin, hän sanoo.

Miia Lepistö katseli Pohjola-taloa jo 20 vuotta sitten ja ajatteli, että se sopisi hyvin olut- ja viinihuoneeksi. Nyt unelma on viimein toteutunut.

Norden sopii hyvin esimerkiksi nautiskelijoille, jotka haluavat kokeilla erilaisia viinejä ja oluita.

–Hanasta pystyy ottamaan juotavaa desilitrasta ylöspäin, joten tulevaisuudessa teemme hanaoluista maistelulautasia. Meillä on kymmeniä erilaisia oluita niin kotimaasta kuin ulkomailtakin. Viineissä taas emme keskity tiettyyn maahan tai rypäleeseen, vaan tuomme ihmisten nautittavaksi laajan skaalan erilaisia viinejä. Yritämme pysyä trendien mukana ja tuoda Lohjalle heti uudet tuotteet, Lepistö kertoo.

Viinien ja oluiden lisäksi Nordenista löytyy siidereitä ja alkoholittomia juomia, kuten harvinaisempia virvoitusjuomia ja lähituottajien mehuja. Lähituottajia hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan.

–Teemme yhteistyötä pienpanimoiden kanssa mm. Lohjalla, Tammisaaressa, Fiskarsissa ja Espoossa. Pienpanimojen tuotteet ovat nyt kovassa nosteessa, ja meillä niihin on mahdollista tutustua.

Valikoimasta löytyy mm. Lepolan siidereitä, lohjalaisen United Gypsies Breweryn oluita ja tammisaarelaisen Ekta panimon omenamehua. Virvoitusjuomista voi maistaa vaikkapa punaherukkaa tai omena–raparperia. Juomien kylkeen löytyy pientä, suolaista ja makeaa naposteltavaa, kuten nachoja, tapaksia tai suklaalautasen, jonka voi herkutella mansikoiden ja kuohuviinin kanssa.

Kirjastonurkkaukseen voi vetäytyä vaikka tekemään etätöitä rauhassa.

Täydellinen tila olut- ja viinihuoneelle

Olut- ja viinihuone Norden sijaitsee aivan Lohjan keskustassa vanhassa Pohjola-talossa. Olut- ja viinihuoneeksi sopivampaa rakennusta saa hakea.

–Toimin 20 vuotta sitten Monacon ravintolapäällikkönä Lohjalla ja katselin jo silloin tätä taloa. Olen käynyt Turussa ja Helsingissä katsomassa oluthuoneita, jotka toimivat vanhoissa pankkirakennuksissa, ja miettinyt, että vitsi kunpa tämä vapautuisi, Lepistö kertoo.

Pohjola-talo on rakennettu vuonna 1925 Kansallis-Osake-Pankille. Sittemmin rakennuksessa ovat toimineet mm. vakuutusyhtiöt Aktia ja Pohjola. Nykyään rakennuksen omistaa LähiTapiola.

–On ihanaa, että tällaisia vanhoja rakennuksia on säilytetty. Niitä yritetään tuoda esille ja hyödyntää isommissakin kaupungeissa, Lepistö sanoo.

Välillä Lepistö ehti toimia 12 vuotta toisella paikkakunnalla ja kouluttautua toiselle alallekin. Ravintola-ala veti kuitenkin puoleensa, sillä Lepistö haluaa tuoda ihmisille elämyksiä ja ilon hetkiä. Myös unelma omasta olut- ja viinihuoneesta eli mielessä.

–Puhuimme keväällä Annikan kanssa, että unelma olisi kiva toteuttaa. Kävimme katsomassa muitakin tiloja, mutta sitten tämä vapautui. En olisi antanut sitä itselleni anteeksi, jos olisimme päästäneet tämän menemään. Pohjola-talo on yksi Lohjan vanhimmista rakennuksista. Kaikki tuntevat talon ja se huokuu historiaa. Parempaa sijaintiakaan ei voisi enää toivoa. Moni asiakaskin on sanonut ajatelleensa tähän taloon ravintolaa, Lepistö kertoo.

Lepistö ja Linna ovat tunteneet toisensa kauan.

–Otin Annikan töihin Monacoon 15 vuotta sitten ja ystävystyimme, Lepistö avaa.

Olut- ja viinihuone on nyt saatu pystyy, mutta toimintaa kehitetään edelleen. Suunnitteilla on mm. kausituotteita, esiintyjiä ja teemoja. Myös asiakkailta otetaan mielellään vastaan vinkkejä toiminnan kehittämisestä ja tuotetoiveista.

SMS

Oma tilansa löytyy myös lauta- ja korttipelien ystäville.