Viimevuosina on Suomessakin lisääntynyt nuorten aikuisten kohdalla ajatus vuokraamisesta enemmän kuin omistamisesta. Ajatus ei kohdistu ainoastaan asuntoon vaan myös esimerkiksi autoon ja moneen hintavampaan käyttötavaraan. Peruskysymys on, miksi pitäisi omistaa yksin, jos voi käyttää yhteisesti?

Yhteiskäyttö tai vuokraus ovat käyttötapoja, joilla voisimme vähentää luonnon ja maapallon kuormitusta, mutta mitä sanoo asiaan valtio ja verottaja? Onhan ainakin talkootyö jo kiellettyä, niin varmasti myös yhteiskäyttö yleishyödyllisenä toiminta on jollakin tavalla kiellettyä. Todennäköisesti sitä varten ainakin tarvitaan yritys ja kaikenlaisia veroja sisältäviä maksua. Tarkistetaanpa asia.

Nykytilanne

Tiesitkö esimerkiksi sitä, että jostain kirjastoista saa lainattua iskuporakonetia ja nokkakärryjä? Tutumpaa on varmaan se, että monet suomalaisetkin yritykset isoissa kaupungeissa tarjoavat yhteiskäyttöautoja, mutta että yksittäisillä taloyhtiöillä olisi tällaisia palveluita? Tilastollisesti yhteiskäyttö lisääntyy koko ajan. Tutkijoiden mukaan taustalla on omistamisentarpeen väheneminen, jakamistalouden kasvu sekä ihmisten lisääntynyt ympäristötietoisuus. Myös ihmisten lisääntynyt mobiililaitteiden käyttö on tuonut lisää mahdollisuuksia yhteiskäytölle, koska tavaroiden hallinta voidaan toteuttaa reaaliaikaisesti mobiilisovelluksella, josta näkee reaaliajassa missä ja kenellä mikäkin tuote on käytössä.

Taloyhtiöillä tähän mennessä on suurin yhteiskäytön ajatus ja käytännöt koskeneet yhteisiä tiloja kuten saunaa, kuntosalia, kerhohuonetta, mutta myös vierashuoneet ja erilaiset huoltotilat ovat jo täysin mahdollisia. Kehitysnäkymät ovat varsinkin taloyhtiöille valtavat, jos vain aktiivisuutta löytyy. Omakotialueella hallinta saattaa sen sijaan olla vaikeampaa, siellä kun ei yksittäistä yritystä ole valmiina, jolla olisi tilat ja mahdollisuudet tuotteiden varastointiin, huoltoon ja hallintaan.

Tulevaisuus

Mikä sitten on oikea termi tälle kaikelle? Puhutaanko jakamistaloudesta vai käyttöoikeustaloudesta? Silloin kun välissä on yritys, on kyse käyttöoikeudesta ja siitä maksamisesta. Mutta jos kaikki tapahtuu ilman maksamista, lainaamisen kautta, on kyse jakamistaloudesta. Nykyaikaiset jakamistalouden sovellukset ja palveluntuottajat mahdollistavat käyttöoikeuden, mutta eivät pakota asiakkaita sosiaalisuuteen eli kaikki toimii mahdollisimman digitaalisesti.

Yhteiskäyttö on ollut pitkään jo toimitilamarkkinoillakin ja omat kotimme ovat mahdollista liittää air-bnb tyyppisesti saataville.
Kuinka pitkälle sinä olisit valmis menemään yhteiskäytössä ja mitkä olisivat sellaisia tuotteita, joita et haluaisi omistaa, mutta voisit käyttää niitä isomman joukon kanssa yhdessä? Vai onko perus vanhanaikainen vuokrausmenettely sittenkin se sinun valintasi?