Toukokuun lämpenevät säät tarkoittavat myös grillikesän käynnistymistä. Grillien klassikkomerkki Weber on edelleen suomalaiskuluttajien ykkössuosikki, mutta tuttujen mallien rinnalle kesän hittituotteeksi on noussut tynnyrigrilli. Data paljastaa myös, että tyyppivertailussa kaasugrillit hallitsevat yhä. Huippukokki Akseli Herlevillä on vahva veikkaus tulevan kesän hittituotteesta.

Hakudatan perusteella suomalaiset tekevät alkavan kesän grillihankintojaan viimeistään nyt. Hintavertailupalvelu Hintaoppaassa grillien haut lähtivät vahvaan nousuun jo maaliskuun puolivälissä, ja tämän vuoden tammi-huhtikuussa haut ovat nousseet peräti 258 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Alkuvuoden suosituin grillihakupäivä on ollut pääsiäisviikon maanantai 15. huhtikuuta.

Suomalaiset suosivat viime kesän tapaan grilliostoksissa kaasumalleja. Hintaoppaan sadan suosituimman grillin listaukseen pääsee 54 kaasugrilliä, 18 hiiligrilliä ja 22 sähkögrilliä. Kymmenestä haetuimmasta grillistä seitsemän on kaaasumalleja, kertoo Hintaoppaan maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett.

Grillimerkeistä ykkössijaa pitää perinteinen Weber, jonka Genesis II E-310 GBS -malli on Hintaoppaan suosituin grilli. Top 10 -grilleihin yltää neljä muutakin Weberin mallia. Toiseksi eniten haetaan Landmannin grillejä ja kolmanneksi merkkivertailussa nousee Mustang. Ominaisuuksista suomalaiset arvostavat lämpömittaria ja sivupoltinta. Myös monipuoliset kesäkeittiöt kiinnostavat ruoanlaittajia, sillä grillien kymmenen kärkeen pääsee kaksi Muurikka Kesäkeittiö -mallia, suosituimpana sähkölämmitteinen malli.

Minun näkemykseni on, että hiiligrillillä grillataan, ja sähkö- tai kaasugrillillä lämmitetään. Käytän mieluiten hiiligrilliä sen tuoman maun vuoksi. Kaasugrilli on tietysti kätevä, koska lämpötila on aika vakio ja grilli on helppo sytyttää ja sammuttaa, Naughty Brgr -ravintoloistaan tuttu huippukokki Akseli Herlevi kertoo omista grillausmieltymyksistään.

Tynnyrimalli noussut hitiksi

Tämän kesän grillimarkkinoiden hitiksi on nousemassa hiililämmitteinen Barbercook Edson -tynnyrigrilli.

Hauskannäköinen tynnyrigrilli on noussut Hintaoppaan kolmanneksi haetuimmaksi grilliksi. Tämän mallin saa edullisimmillaan parilla sadalla eurolla ja tynnyri toimii grillailun jälkeen myös pöytänä, Matinvesi-Bassett vinkkaa.

Aika veikeä laitos. Grillaustapa näyttäisi olevan samanlainen kun japanilaisessa Hibachi-grillissä, eli ilman kantta. Tuossa olisi hyvä grillata sellasia tuotteita, jotka valmistuvat nopeasti, esimerkiksi yakitori-vartaita. Mutta kyllä tuo on mielestäni enemmän show-meiningin grilli, jolla pääsee brassailemaan naapurille, Herlevi kommentoi.

Satojen eurojen eroja saman grillin hinnassa

Ennen grillin ostamista kannattaa käyttää hetki hintavertailuun, sillä haussa oleva malli voi löytyä yhdestä kaupasta merkittävästi toista edullisemmin.

Esimerkiksi Hintaoppaan toiseksi suosituimmassa Landmann Triton PTS 3.0 -mallissa säästää tällä hetkellä noin 150 euron verran, kun katsoo halvimman ja kalleimman hinnan erotuksen, Matinvesi-Bassett muistuttaa.

Jos oikeanlaisen mallin valinta tuottaa päänvaivaa, voi myös Hintaoppaan vertailutyökalu olla avuksi. Työkalulla voi valita vertailuun haluamansa määrän grillimalleja ja tarkistaa yhdellä silmäyksellä erot mallien ominaisuuksissa. Jos taas hankinta ei ole akuutti, voi grillille asettaa hintavahdin, joka lähettää viestin kun tuotteen hinta laskee.

Herlevillä on vahva veikkaus grillikesän hittituotteesta.

Uskon, että tämän vuoden suosituin juttu grilleissä on burgerit, Burgerimies-ohjelmastakin tuttu kokki täräyttää.

Hintaoppaan haetuimmat grillit ja halvin hinta 8.5.2019

    1    Weber Genesis II E-310 GBS, 849€

    2    Landmann Triton PTS 3.0, 299€

    3    Barbercook Edson, 199€

    4    Muurikka Kesäkeittiö Sähkö, 249€

    5    Weber Q 3000, 548,90