Kyllä, VPN (Virtual Private Network) voi olla toimiva vaihtoehto lisäturvallisuudeksi verkko-ostamisessa. VPN yhteys luo salatun yhteyden internetin ja laitteesi välille, mikä piilottaa tietosi muilta internetin käyttäjiltä. Tämä auttaa suojaamaan yksityisiä tietojasi, kuten henkilökohtaisia tietojasi ja maksutietojasi, kun teet verkko-ostoksia.

VPN voi myös auttaa suojaamaan sinua tietojenkalastelulta (phishing) ja muilta verkkouhilta, koska se piilottaa IP-osoitteesi ja estää verkkorikollisia seuraamasta verkkoaktiviteettejasi.

On tärkeää kuitenkin huomioida, että VPN ei ole täydellinen ratkaisu ja se ei poista kaikkia riskejä. Esimerkiksi, jos verkkokauppa on hakkeroitu, VPN ei suojaa tietojasi. On myös tärkeää käyttää aina luotettavaa tietoturvaohjelmistoa ja käyttää vahvoja salasanoja, kun teet verkko-ostoksia.

Lisäksi VPN:n käyttö voi hidastaa internetin käyttöä ja hidastaa verkkokaupan sivujen latautumista, joten on hyvä testata VPN:n nopeutta ja valita nopea VPN-palvelu, jotta se ei häiritse verkkokaupan käyttökokemusta.

Mikä VPN on

VPN tarkoittaa Virtual Private Network, eli virtuaalista yksityistä verkkoa. Se on teknologia, joka mahdollistaa salatun yhteyden luomisen internetin ja laitteesi välille. VPN:n avulla voit käyttää internetiä turvallisesti ja yksityisesti, sillä se piilottaa IP-osoitteesi ja salaa kaiken tietoliikenteen.

VPN yhdistää laitteesi turvallisesti internetin kautta toiseen verkkoon, joka voi olla esimerkiksi yrityksen oma verkkoympäristö tai VPN-palveluntarjoajan oma verkkoympäristö. Tämä yhteys on salattu, mikä tarkoittaa, että kaikki tietoliikenne laitteen ja verkon välillä on suojattu ja piilotettu muilta internetin käyttäjiltä.

VPN:tä käytetään usein yksityisyyden suojaamiseen ja turvallisuuden lisäämiseen verkossa. VPN:n avulla voit esimerkiksi turvallisesti käyttää julkisia Wi-Fi-verkkoja, välttää verkkoseurantaa ja estää pääsyn haittaohjelmilta. Lisäksi VPN:n avulla voit huijata sijaintisi, jolloin voit esimerkiksi käyttää maakohtaisia palveluja, joita ei muuten olisi saatavilla omassa maassasi.

Yksityisyydensuoja verkossa

Yksityisyydensuoja verkossa tarkoittaa henkilökohtaisten tietojen suojelua internetissä. Se on tärkeä asia, sillä jokainen verkossa tekemäsi toiminto, kuten verkkosivustojen selaaminen, ostosten tekeminen ja viestittely, jättää jäljen, joka voi paljastaa henkilökohtaisia tietojasi.

Yksityisyydensuojaan vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi IP-osoite, evästeet, jäljittelemistekniikat ja henkilökohtaisten tietojen kerääminen ja käyttö. Yksityisyydensuojaan liittyvät riskit voivat sisältää henkilökohtaisten tietojen luvatonta keräämistä, identiteettivarkauksia, mainoskohdistamista ja yksityisyyden loukkaamista.

Yksityisyydensuojan varmistamiseksi verkossa on useita toimenpiteitä, jotka voivat auttaa suojaamaan henkilökohtaisia tietojasi. Tietoturvaohjelmisto ja VPN-yhteys voivat esimerkiksi auttaa suojaamaan tietojasi salauksella ja piilottamalla IP-osoitteesi, jolloin voit surffata internetissä turvallisesti ja yksityisesti.

Lisäksi voit harkita evästeiden hallintaa, verkkosivustojen käyttöehtojen tarkistamista, henkilökohtaisten tietojen antamista vain luotettaville sivustoille ja vahvan salasanan käyttämistä. Ole myös tarkkana julkisissa Wi-Fi-verkoissa ja vältä henkilökohtaisten tietojen jakamista julkisilla paikoilla.

Tietojenkalastelu – mistä siinä on kyse?

Tietojenkalastelu (engl. phishing) on verkkorikollisuuden muoto, jossa yritetään saada käyttäjän henkilökohtaisia tietoja huijaamalla häntä luovuttamaan tietojaan. Tämä tapahtuu yleensä sähköpostiviesteissä, joissa käyttäjää pyydetään klikkaamaan linkkiä tai antamaan henkilökohtaisia tietoja, kuten käyttäjänimiä, salasanoja tai luottokorttitietoja.

Tietojenkalastelu on yleistynyt viime vuosina, ja sen kohteeksi voi joutua kuka tahansa, joka käyttää sähköpostia tai internetiä. Tietojenkalastelijat käyttävät yleensä tekniikkaa, joka saa viestin näyttämään luotettavalta ja aidoilta. He voivat esimerkiksi käyttää yrityksen logoa tai viranomaisen nimeä, jolloin viesti vaikuttaa viralliselta.

Tietojenkalastelun välttämiseksi on tärkeää olla tarkkana sähköpostiviestien ja linkkien suhteen. Älä koskaan avaa linkkiä, joka vaikuttaa epäilyttävältä tai jonka lähettäjä on tuntematon. Älä myöskään koskaan anna henkilökohtaisia tietoja, kuten käyttäjänimiä, salasanoja tai luottokorttitietoja, sähköpostin kautta tai epävirallisilta verkkosivustoilta.

Tietoturvaohjelmisto ja VPN-yhteys voivat myös auttaa suojaamaan tietojasi tietojenkalastelulta. Tietoturvaohjelmisto estää haittaohjelmia ja viruksia, ja VPN-yhteys piilottaa IP-osoitteesi ja estää verkkorikollisia seuraamasta verkkoaktiviteettejasi.