Apple Tree Ringette ry:n luistelu- ja ringettekoulu aloitti toimintansa Lohjan jäähallissa viime lokakuussa. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla ringeten harrastajia riittää, mutta Lohjalla laji oli uusi tuttavuus. Siitä huolimatta se löysi heti innokkaita, pieniä harrastajia. Apple Tree Ringette ry:n Merja Hedman tosin toteaa, että 5- ja 6-vuotiaita harrastajia kiinnostaa usein enemmän mm. kentän ympäri luistelu vinhaa vauhtia tai erilaisten temppujen tekeminen kuin itse ringeten pelaaminen. Joka tapauksessa lapsilla tuntuu olevan hauskaa ja sehän se on pääasia. Hedman kertoo, että lapset ovat myös kehittyneet kovasti.
–Tasapaino, rohkeus ja luistelu ovat kehittyneet huimasti. Alkuun kaatuiltiin koko ajan, mutta nyt kaadutaan vain siksi, että se on hauskaa. Kehittyminen on huikeaa, kun kaatumista ei enää pelätä tai ajatella, että se on noloa.
Vanhemmilta on tullut kiitosta siitä, että jäähallissa on aika vakaat olosuhteet ja harrastamaan pääsee, vaikka ulkona sataisi vettä. Vanhemmat ovat myös kertoneet, että lapset odottavat kovasti sunnuntaiaamuja ja hallille lähtöä. Myös lasten vastauksista loistaa innostus. 6-vuotias Danne Kuosmanen kertoo, että erityisen kivaa on kovaa luistelu. 6-vuotias Varpu Sävelkoskipitää luistelun lisäksi polttopallosta ja 5-vuotias Paavo Sävelkoski etenkin mailan kanssa luistelusta.
–Ringette on ihan kivaa. Olen oppinut takaperin luistelua ja ankkakävelyä, kertoo puolestaan 6-vuotias Mandi Laakko.
Sana on kulkenut lasten keskuudessa ja heidän kaverinsakin ovat innostuneet lajista. Tyytyväisiä harrastajia siis riittää.
–Lapset ovat tykänneet todella paljon. Ykkösjuttu tuntuu olevan todella kovaa luistelu, mutta lapset tykkäävät myös esimerkiksi hyppiä pienten esteiden yli tai liukua ali. Takaperin luistelu on vaikeaa, mutta lapset opettelevat sitäkin innolla. Teemme liukuja, kyykkyjä ja makkaroita. Toisia vedetään ja työnnetään mailoilla. Leikimme myös esimerkiksi polttopalloa ja hippaa, Hedman avaa.

Mielekäs tapa opetella luistelemaan
Hedman kuvailee ringetteä matalan kynnyksen liikuntaharrastukseksi.
–Luistelu on monipuolinen liikunnallinen taito, jota ringetessä pääsee opettelemaan hauskalla ja palkitsevalla tavalla. Jo ensimmäisestä kerrasta alkaen pieni, luistelemaan opetteleva lapsi pystyy kuljettamaan rengasta mailassa, eikä rengas karkaa, kuten kiekko tai pallo. Näin lapsi voi keskittyä luisteluun ja saada onnistumisen tunteita. Pelin kautta luistelutaito kehittyy huimasti, kun käännöksiä, pysähdyksiä ja suunnan vaihdoksia tulee luontevasti, Hedman avaa.
Jotta pienet luistelijat saisivat hyvän alun uudelle harrastukselle, Hedman muistuttaa eräästä tärkeästä seikasta.
–Luistelemaan opettelemisessa on tärkeää, että luistimet ovat terävät, sillä muuten ne lipeävät esimerkiksi vauhtia potkaistessa.
Ringette on alkujaan tyttöjen ja naisten laji, mutta myös pojat ovat tervetulleita mukaan. Alkuun suurin osa luistelu- ja ringettekouluun tiensä löytäneistä olikin poikia, mutta nyt ero on tasoittunut ja tyttöjä ja poikia on saman verran.
–Ringette on kehitetty alun perin tytöille, joten laji ei ole niin aggressiivinen kuin jääkiekko ja varusteet ovat kevyemmät. Pehmeä rengas ei satu niin kuin kova kiekko tai jääpallo, Hedman sanoo.
Lajin säännöt ovat koripallon kaltaiset. Ringetessä tehdään nopeita hyökkäyksiä ja rakennetaan hyökkäystä syöttelemällä rengasta niin, että vastustajan puolustus saataisiin aukeamaan. Ringette pakottaa yhteistyöhön, koska rengasta ei voi kuljettaa yksin päädystä toiseen, vaan se täyttyy kahden sinisen viivan kohdalla syöttää toiselle. Monet pitävätkin siitä, että joukkue on tärkeässä roolissa.

Mukaan luistelu- ja ringettekouluun
Luistelu- ja ringettekoulu kokoontuu Lohjan jäähallissa sunnuntaisin 18.4. saakka kello 10.00–11.00. Ensimmäisellä kerralla lajia voi tulla kokeilemaan maksutta ja päättää sitten, onko se oma juttu. Ringeten ei tarvitse olla entuudestaan tuttua, eikä luistellakaan tarvitse osata, vaan molemmat opitaan vähitellen pelien ja leikkien kautta. Mukaan tulee ottaa vain omat luistimet, kypärä ja hanskat. Mailat ja renkaat saa jäähallilta. Halutessaan mukaan voi ottaa myös esimerkiksi polvisuojat.
Ennen koronaa myös vanhemmille oli ohjelmaa. Heidän ei tarvinnut värjötellä kentän laidalla lasten liikkuessa, vaan he pääsivät pelaamaan omaa ”höntsäpeliä” kentän toisessa päässä. Osa vanhemmista myös auttoi välillä lapsiaan etenkin, jos luistelu oli heille aivan uusi tuttavuus.
–Vanhemmat tykkäsivät kovasti siitä, että he pystyivät pelaamaan kentän toisessa päässä ja kuntoilemaan itsekin samalla, kun muksut harrastavat. Heitä harmitti todella paljon, kun eivät koronan vuoksi enää voi pelata, Hedman kertoo.
Hän toteaa, että luistelu- ja ringettekoulun suosio on osoittanut, että sille on kysyntää.
–Ensi kaudella jatkamme tätä konseptia, jos tilanne vain sallii.
SMS
