Tuulilasin on yksi liikenneturvallisuuden osatekijä, joka jätetään turhan usein huomioimatta. Liikenteessä ajetaan talvella huonosti putsatulla tuulilasilla, ja kesällä ei vaivauduta pesemään tuulilasia tarpeeksi usein, tai vaihtamaan uusia pyyhkijän sulkia. Moni saattaa jättää myös kiveniskemät korjaamatta. Kun auton tuulilasia kohtelee kaltoin, tulee se huonoon kuntoon. Me kyselimme Autoklinikalta Lohjalta, koska autoilijan tulisi vaihtaa tuulilasi, ja koska riittää sen korjaus.

– Hyvä nyrkkisääntö on, että jos kiveniskemä tuulilasissa on alle kahden euron kokoinen, saadaan se usein vielä paikkaamalla eli korjaamalla kuntoon. Kiveniskemä tuulilasissa kannattaa korjauttaa aina mahdollisimman pian. Näin iskukohta ei pääse laajenemaan ja aiheuta isompaa, tuulilasin vaihtoa vaativaa vauriota. Tuulilasin korjauttaminen ajoissa on myös ympäristön kannalta kestävämpi vaihtoehto, sillä korjauksen ympäristökuorma on aina tuulilasin vaihtoa pienempi. Mikäli autossa on lasivakuutus niin tuulilasin paikkaaminen on asiakkaalle maksuton toimenpide. Lasinkorjaus onnistuu odottaessa ilman ajanvarausta ja toimenpide kestää alle puoli tuntia, vastaili työnjohtaja Marko Kaasinen Autoklinikalta.

Tuulilasin kiveniskemän korjaus ei edellytä erillistä vahinkotarkastusta eli vaurion arviointia korjaamolla tai vahinkoilmoituksen tekemistä vakuutusyhtiöösi. Eli voit mennä Autoklinikalle suoraan tuulilasin korjaukseen. Tuulilasin korjauttaminen ei myöskään vaikuta bonuskertymiisi.

– Jos kiveniskemä tuulilasissa on päässyt laajenemaan, tuulilasissa on halkeama tai isompi särö, on lasia vaikea saada enää paikkaamalla kuntoon. Hyvä nyrkkisääntö on, että jos vaurio tuulilasissa on yli kahden euron kokoinen, on se vaihdettava uuteen. Myös vaurion sijainti lähellä tuulilasin reunaa tai kamera-alueella edellyttää monesti tuulilasin vaihtoa.

Nykyaikaisessa digitaalisessa maailmassa eletään ja tehdään töitä kiireen keskellä, ja monesti myös vedotaan siihen, mutta kuinka kauan tuulilasinvaihto oikeasti kestää?

– Tuulilasin vaihto hoituu päivässä. Eli kun asiakas tuo aamulla Autoklinikalle tuulilasin vaihtoon, hän saa sen iltapäivällä korjattuna takaisin. Jos autosi tuulilasiin sisältyy ajoa helpottavia tukijärjestelmiä kuten adaptiivinen vakionopeudensäädin (ACC), kaista-avustin (LKA) tai hätäjarrujärjestelmä (AEB) huolehdimme niiden kalibroinnista lasin vaihdon jälkeen. Rikkoutuneet tuulilasit hoidamme kierrätykseen.

Mitkä sitten oikeasti yleisimmät tuulilasin vaihtoon johtavat syyt?

– Yleisin syy lasinvaihtoon lienee kiveniskemästä lähtenyt halkeama tai suuri, halkaisijaltaan yli 25mm iskemä lasissa jota ei enää pysty korjaamaan. Myös kulunut ja naarmuinen lasi on turvallisuusriski ja tuolloin lasi kannattaa vaihtaa. Tyypillisin osuma tuulilasissa on kiveniskemä. Iskemät aiheutuvat useimmiten joko vastaantulevan liikenteen tai edellä ajavan ajoneuvon renkaasta kimpoavasta kivestä.

Vaihda pyyhkijänsulat vähintään kerran vuodessa

Vahinkokorjaamo Autoklinikka selvitti tammikuun kyselyssään, milloin suomalaiset ovat viimeksi vaihtaneet tuulilasinpyyhkijänsä. Auton omistavista vastaajista 58 % on tehnyt vaihdon viimeisen vuoden aikana. Viidennes autoilijoista kertoo vaihtaneensa pyyhkijät viimeisen kahden vuoden aikana ja noin 12 %:lla vaihdosta on yli kaksi vuotta. 9 % auton omistavista myöntää, ettei ole koskaan vaihtanut tuulilasinpyyhkijöitä.

– Suositeltavaa olisi vaihtaa pyyhkijänsulat vähintään kerran vuodessa, ja paljon ajavilla parikin kertaa vuodessa. Huonokuntoinen pyyhkijä voi nimittäin pilata ajan kanssa myös tuulilasin. Kevät on luonteva ajankohta vaihdolle, koska samalla saa sekä talven pinttymät että pyyhkijälle aiheutuneet vauriot pois tuulilasia kuluttamasta, Autoklinikalla tuulilaseihin liittyvästä koulutuksesta vastaava Ken Silvander kertoo.

– Mikäli tuulilasi on jo erittäin kulunut ja näkyvyys selkeästi heikentynyt, se kannattaa tietysti aina vaihtaa uuteen. Tällekin toimenpiteelle kevät on hyvää aikaa, ja esimerkiksi Autoklinikalla lasin vaihto onnistuu päivässä ja ajan voi varata suoraan verkossa, Silvander vinkkaa.

Onko sinulla autokamera asennettuna?

Autoklinikan kyselyn mukaan 25 % suomalaisista on joskus hyötynyt autokamerasta. Tuulilasikouluttaja Silvanderin mukaan moni autoilija ei kuitenkaan tiedä, miten kamera, puhelinteline tai vaikkapa sähköinen parkkikiekko tulisi kiinnittää autoon niin, etteivät lisätarvikkeet aiheuta vaaratilanteita liikenteessä tai ongelmia katsastuksessa.

Yleisimmin autokameroista on ollut hyötyä läheltä-piti-tilanteissa (15 %) ja onnettomuustilanteissa (7 %). Kamerat on kuitenkin koettu hyödyllisiksi myös muissa yllättävissä tilanteissa, kuten varkaustapauksissa (4 %).

– Dashcam voi tosiaan olla erittäin hyödyllinen apuväline. Olemme esimerkiksi kuulleet monilta asiakkailtamme, miten kamera on auttanut onnettomuustilanteen ja korvausvastuullisten selvittämisessä. Osalla autoilijoista on jopa kaksi kameraa, joista toinen on suunnattu taaksepäin peräänajojen varalta, kertoo Silvander.

Autokamera voidaan mallista riippuen kiinnittää esimerkiksi kojelautaan tai tuulilasin sisäpuolelle. Samoin monia muita tarvikkeita, kuten puhelintelineitä, myydään vaihtelevilla kiinnitystavoilla. Tuulilasiin kiinnittyvistä tarvikkeista ei ole haittaa lasipinnalle, mutta väärin sijoiteltu lisätarvike voi sen sijaan aiheuttaa merkittäviä turvallisuusriskejä.

– Varsinkin puhelintelineitä näkee usein hämmentävissä paikoissa, kuten keskellä tuulilasia keskikonsolin yläpuolella. Näin sijoitettu teline on vaarallinen, sillä se peittää huomattavan osan kuljettajan näkökentästä. Mikäli erillisen puhelintelineen tarvitsee, helpoin ja näkyvyyden kannalta parempi paikka on esimerkiksi tuuletusritilään kiinnittyvä teline, Silvander sanoo.

– Lain mukaan tuulilasiin saa kiinnittää lähinnä tiettyjä viranomaisten vaatimia merkkejä sekä esimerkiksi elektronisen parkkikiekon, jonka suositeltu paikka on tuulilasin oikea alakulma. Kaikista muista tuulilasikiinnityksistä on mahdollista saada korjauskehotus katsastuksessa, mikäli esineen koetaan rajoittavan kuljettajan näkökenttää. Dashcamin yleisesti suositeltu paikka on tuulilasin ylälaidassa taustapeilin oikealla puolella, jolloin sen ei pitäisi häiritä näkyvyyttä, Silvander jatkaa.

Mikäli tuulilasinkorjaus ja vauriokorjauksen maailma kiinnostaa laajemminkin pääsee siihen tutustumaan Autoklinikka Lohjan 1-vuotissyntymäpäivillä, joita vietetään 6.5. klo 10-14 osoitteessa Kuormaajankatu 2. Työnäytösten lisäksi luvassa on monipuolista ohjelmaa koko perheelle. Myös kahvipannu ja makkaragrilli ovat kuumana koko päivän.

Turvallista matkaa ja hyvää näkyvyyttä liikenteeseen.

2 Comments

  • Liikenneturvallisuus: Yhdessä kohti turvallisempaa liikennettä - Osta Helsingistä

    29.4.2024 - 23:20

    […] Liikenneturvallisuus on meitä kaikkia koskettava aihe. Se tarkoittaa eri tienkäyttäjien, kuten autoilijoiden, pyöräilijöiden, jalankulkijoiden ja mopoilijoiden, turvallisuutta liikenteessä. Liikenneturvallisuus mitataan onnettomuuksien uhrien lukumäärällä. Mitä vähemmän onnettomuuksia ja uhreja, sitä turvallisempaa liikenteessä on. […]

  • Liikenneturvallisuus: Yhdessä kohti nollaonnettomuutta - OstaKirkkonummelta

    29.4.2024 - 23:28

    […] Liikenneturvallisuus on yhteinen asia, joka koskettaa meitä kaikkia. Se merkitsee eri tienkäyttäjien – autoilijoiden, pyöräilijöiden, jalankulkijoiden ja mopoilijoiden – turvallisuutta liikenteessä. Liikenneturvallisuuden parantamiseksi tarvitaan yhteistyötä ja ponnistuksia kaikilta toimijoilta. […]

Comments are closed.