Kela maksoi vuonna 2021 korvauksia Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella yksityisten sairaanhoidon tutkimus- ja hoitokustannuksista yli 7 miljoonaa euroa. Vuoden 2023 alussa suurin osa yksityisen tutkimuksen ja hoidon kustannuksen korvauksista poistui. Muutos vaikuttaa myös matkojen korvaamiseen.

Suurimmasta osasta yksityisen sairaanhoidon tutkimus- ja hoitotoimenpiteitä ei voi enää saada korvausta 1.1.2023 alkaen. Vuonna 2021 yksityisistä tutkimus- ja hoitotoimenpiteistä sai korvauksia Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella 123 703 henkilöä. Korvauksia maksettiin yhteensä 7 206 626 euroa.

Kela-korvauksen voi edelleen saada niistä yksityisen sairaanhoidon tutkimus- ja hoitotoimenpiteistä, jotka koskevat mielenterveyden ja suun hoitoa.  

Mitä toimenpiteitä ei korvata 1.1.2023 alkaen?

Valtaosasta tutkimus- ja hoitotoimenpiteiden kustannuksia ei enää saa Kela-korvausta. Myös lääkärin tekemien toimenpiteiden korvaus poistui joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta.

1.1.2023 alkaen Kela ei enää korvaa esimerkiksi

  • lääkärin toimenpiteitä (esim. silmänpohjan tutkimukset, hedelmöityshoidot)
  • laboratorio- ja kuvantamistutkimuksia
  • säde- ja sytostaattihoitoa
  • fysioterapiaa ja valohoitoa
  • sairaanhoitajan antamaa hoitoa.

Koronarokotustoimenpiteestä ja koronavirustestistä (PCR- tai antigeenitesti) saa kuitenkin korvausta 30.6.2023 asti.

Muutos vaikuttaa myös matkojen korvaamiseen

Yksityisen sairaanhoidon korvauksien muutos vaikuttaa myös asiakkaan oikeuteen saada korvausta matkastaan yksityiseen sairaanhoitoon. Kela korvaa asiakkaan matkoja yksityiseen sairaanhoitoon vain, jos siellä annettu hoito on Kela-korvattavaa.

Jos asiakas kuitenkin hakeutuu hoitoon hyvinvointialueen antamalla maksusitoumuksella tai palvelusetelillä matka korvataan sinne, mistä asiakas on hankkinut hoidon. Tällöin asiakas tarvitsee matkakorvauksen hakemiseksi todistuksen matkakorvausta varten (SV 67), josta ilmenee, että annettu hoito perustuu maksusitoumukseen tai palveluseteliin.

Mitä toimenpiteitä korvataan 1.1.2023 alkaen?

Kaikista yleis- ja erikoislääkärien vastaanottokäynneistä saa jatkossa tasasuuruisen korvauksen, jonka suuruus on 8 euroa. Korvaus on kuitenkin suurempi, jos hoidon on antanut psykiatrian erikoislääkäri tai erikoishammaslääkäri. Korvaus säilyy myös niissä tutkimus- ja hoitotoimenpiteissä, jotka on määrännyt psykiatrian erikoislääkäri, suu- ja leukakirurgian erikoislääkäri tai hammaslääkäri. Korvauksen saa myös psykologin tekemistä tutkimuksista.

Lue lisää

Sairaanhoitokorvaukset | Henkilöasiakkaat | Kela

Miten Kela-korvausten muutos vaikuttaa sinun sairaanhoitoosi? – Elämässä.fi (elamassa.fi)