Jo kymmenettä vuotta on Hiiden Opiston kursseissa mukana Harri Viinasen vetämänä sijoituskurssi aloittelijoille ja vähän sijoittaneille. Lohjan Seudun Osakesijoittajat ry ja Harri Viinanen ovat järjestäneet Hiiden Opiston kanssa näitä peruskursseja jo vuosia, ja suosio on ollut vuosittainen.

Lohjalla järjestettävä kuusiosainen Sijoittamisen peruskurssi alkaa 6.9. ja neliosainen Osakesijoittamisen peruskurssi alkaa syksyllä 25.10.

– Osakkeiden kurssit pörsseissä ovat kehittyneet hyvin epätasaisesti parin viime vuoden aikana.  Nousut ja myös laskut kuuluvat asiaan, eikä pitkäjänteisen sijoittajan tarvitse turhaan huolestua edes laskumarkkinan aikana, toteaa Lohjan Seudun Osakesijoittajat ry:n puheenjohtaja, Harri Viinanen.

– Kun ymmärtää miten sijoitusmarkkinat toimivat ja sijoitussuunnitelma on kunnossa, voi sijoittaja nukkua yönsä rauhassa riippumatta pörssikurssien suunnan heilahduksista. Sijoittamisen peruskurssi sopii aloittelijoille ja jonkin verran sijoituskokemusta omaaville ja sillä käydään läpi perusasiat mitä sijoittamisessa tarvitaan. Osakesijoittamisen peruskurssi antaa tarvittavat eväät, jos tahdot rahastojen sijaan sijoittaa suoraan pörssiosakkeisiin.

Sijoittamisen peruskurssi maksaa 28 euroa ja osakesijoittamisen peruskurssi syksyllä 22 euroa. Molempiin Lohjan kursseihin mahtuu noin 20 osallistujaa ja kurssit järjestetään Laurentius-talossa, Kirkkokatu 6, Lohja, luennoijana Harri Viinanen.

Sijoittamisen peruskurssin luentojen aiheina on: Taustalla vaikuttava psykologia ja syyt sijoittamiseen, miten rakennat sijoitussuunnitelman ja pitäydyt siinä?, riskienhallintaa, mistä tuotot oikein tulevat?, tavallisimmat sijoitustuotteet ja pääomaverotus käytännössä.

Syksyn kurssi pureutuu tarkemmin osakkeisiin ja kurssin luentoina ovat: Millaista on sijoittaa osakkeisiin, ja mitä tulee tietää?, kaupankäynti, osakkeiden tuotto ja osakepoiminta sekä salkun rakentaminen ja riskienhallinta.

Sijoittaminen ei ole vaikeaa mutta äkkirikastuminenkaan ei ole tavoite

– Sijoittamisen ympärillä on Suomessa ollut vuosikymmenien ajan harjaluulo, että rahastot ja osakkeet ja muut sijoitusmuodot ovat vain rikkaille. Jokainen, joka saa irrotettua tuloistaan muutamankin kymmenen euroa kuukaudessa syrjään voi aloittaa sijoittamisen. Nämä peruskurssit antavat perustietoa käytännöistä ja mahdollisuuksista, mutta kaiken pohjana on luonnollisesti oman talouden hallinta ja ymmärtäminen.

– Sijoittamisen luullaan monesti virheellisesti olevan jonkinlaista keinottelua ja peliä, mutta todellisuus on paljon selkeämpää ja ”hitaampaa”. Totta kai markkinat liikkuvat ylös ja alas, mutta tilastojen valossa pitkällä aikavälillä hinnat ja kurssit ovat yleensä nousseet. Siksi sijoittaminen on pitkänajan projekti, jossa alku on aina hankalaa ja hidasta, ja ne todelliset tulokset ovat nähtävillä sitten vuosien päästä.

– Sijoittamiselle on myös toinen syy, sen arvonnousun lisäksi. Se syy liittyy meidän jokaisen arkeen, koska emme voi olla varmoja mitä tulevaisuus tuo tullessaan ja sijoittamalla osan rahoistaan syrjään rakentaa itselleen puskurin, joka on käytettävissä, jos elämässä tapahtuu odottamattomia asioita. Oma rahoitus on aina edullisempaa kuin lainan hakeminen tai osamaksulla ostaminen.

Sijoituskursseille sekä Lohjalle että Vihtiin voi ilmoittautua hiidenopisto.fi tai soittamalla 044 369 1498.

Vihtiläisille ja karkkilalaisille kurssi tarjolla Nummelassa

Vihti-Karkkilan Osakesäästäjät ry järjestää yhteistyössä Hiidenopiston kanssa sijoituskurssin Nummelassa ja Karkkilan työväenopiston kanssa sijoituskurssin Karkkilassa.  Osakkeisiin ja rahastoihin sijoittaminen kiinnostaa yhä useampaa kotitaloutta. Lähes 1,5 miljoonaa suomalaista on sijoittanut varojaan sijoitusrahastoihin ja pörssiyhtiöiden osakkeita omistaa 989 110 yksityishenkilöä.

Korkean inflaation hillitsemiseksi on Euroopan Keskuspankki nostanut ohjauskorkoaan. Tästä on seurannut markkinakorkojen voimakas nousu. Euroalueen heikentynyt talouskasvu, yritysten heikentyneet tulokset ja kuluttajien ostovoiman heikentyminen ovat aiheuttaneet osakemarkkinoilla osakkeiden halpenemisen. Suomessa alkuvuoden aikana yleisindeksi on laskenut lähes 10 prosenttia.  

-Yhdysvalloilla keskuspankin toimet ovat jo hidastaneet merkittävästi inflaatiokehitystä. Kiina on ajautunut deflaatioon. Euroalueella inflaatio on jo hieman hidastunut ja korkotason odotetaan kääntyvän ensi vuonna hiljalleen laskuun, toteaa puheenjohtaja Tuomo Paaso Vihti-Karkkilan Osakesäästäjät ry:stä.  

Pitkäaikaisessa osakesäästämisessä nousut ja laskut tasoittavat toisiaan. Hyvien tuotto-odotusten vastapainona ovat erilaiset riskit, kuten yrityskohtainen riski ja markkinariski. Yrityskohtaista riskiä voidaan kuitenkin pienentää sijoittamalla varoja useiden eri toimialalla toimivien yritysten osakkeisiin, jolloin jäljelle jää arvonvaihteluun liittyvä markkinariski.

-Jatkuva kuukausittainen sijoittaminen on niin sanottua ajallista hajauttamista, jolla pienennetään markkinariskiä ja pyritään hyötymään arvonvaihtelusta. Hajauttamalla säästöt eri omaisuusluokkiin eli osake- ja korkosijoituksiin pystyy sijoittaja pienentämään arvonvaihteluriskiä, kertoo osakesäästäjäyhdistyksen hallituksen jäsen Marja Peltonen.  

Sijoituskursseilla käsitellään keskeisimpiä sijoituskohteita, kuten pörssiosakkeita, erilaisia korko-, yhdistelmä- ja osakerahastoja. Lisäksi kursseilla kerrotaan sijoitusten verotuksesta ja avataan jäämistösuunnittelun perusteita.

– Vaurastumisen myötä kasvaa kotitalouksilla tarve tehdä perintö- ja lahjaverosuunnittelua sekä varautua oman varallisuuden hallittuun siirtymiseen jälkipolville, kun itsestä aika jättää, toteaa Paaso.

Metsäsijoittaminen eli metsätilan hankinta ja myynti on uutena sijoituskurssiohjelmassa Karkkilassa ja Nummelassa. Metsäkiinteistömarkkina on hieman rauhoittunut viime vuoteen verrattuna. Metsätilakauppa käy kuitenkin edelleen. Ostajia on markkinoilla, mutta kriteerit ostettavista kohteista on tiukentuneet ja hinnat ovat tasaantuneet.

-Metsäkiinteistön arvon muodostaa käytännössä puut, ellei tilalla ole myös rantaa, soraa tai tontteja. Kiinteistön arvonmäärityksessä kannattaa aina käyttää asiantuntijan tekemää arviota pohjana arvon määritykselle. Metsä on pitkäaikainen sijoitus, joka tuottaa tasaista ja kohtuullista tuottoa, kun tekee hoitotyöt oikea-aikaisesti. Oikein tehdyllä metsäkiinteistökaupalla varmistetaan markkinatilanteen paras mahdollinen hinta myyjälle, kertoo metsäkiinteistöihin erikoistunut kiinteistönvälittäjä Veli-Pekka Mattila.

Vihdin kurssi järjestetään Kuoppanummen koulukeskuksessa ja aiheina ovat: 6.9. Pörssiosakkeet, Tuomo Paaso, 13.9. Korko-, yhdistelmä- ja osakerahastot, Marja Peltonen, 20.9. Metsätilan hankinta ja myynti, Veli-Pekka Mattila ja 27.9. Jäämistösuunnittelun perusteet ja verotus, Vera Holmstedt Oksanen.

Karkkilan sijoituskursseille voi ilmoittautua www.opistopalvelut.fi/karkkila tai puhelimitse 044 767 49 34. Kurssit ovat ilmaiset.  Karkkilan kurssi järjestetään Karkkilan Yhteiskoululla Anttilankatu 2-4 ja aiheina ovat:13.9. Pörssiosakkeet, Tuomo Paaso, 20.9. Korko-, yhdistelmä- ja osakerahastot, Marja Peltonen, 27.9. Metsätilan hankinta ja myynti, Veli-Pekka Mattila ja 4.10 Jäämistösuunnittelun perusteet ja verotus, Vera Holmstedt Oksanen.