Pääsiäinen on pian täällä ja mikä olisikaan parempi paikka viettää sitä, kuin kauniit maalaismaisemat ja herkulliset kotitekoiset pääsiäisherkut? Lankin Aitan emäntänä toimiva Marjo Sundvall toivottaa kaikki lämpimästi tervetulleiksi nauttimaan kauden avajaisista ja pääsiäisen herkuista aitalle.

Lohjan Hyrsylän kylässä sijaitseva Lankin Aitta on suosittu kohde teemaviikonloppuja varten. Aitta on tapahtumakahvilana, maatilakauppana ja käsityöläispuotina toimiva kokonaisuus. Lohjan keskustasta maalaismaisemiin matkaa on noin kaksikymmentä kilometriä.

Virpomista ja pääsiäisherkkuja

Kauden 2023 avajaiset käynnistyvät pääsiäisen herkuttelupäivistä kahtena peräkkäisenä viikonloppuna. La 1.4. – Su 2.4. sekä Pe 7.4. – Ma 10.4. klo 11.00 – 17.00.

Lankin Aitta tarjoaa pääsiäisherkkuja koko perheelle. Palmusunnuntaina perheen pienimmillä pääsiäisasuihin pukeutuneilla virpojilla on virpomisvitsaa vastaan tarjolla yllätysherkkuja Lankin aitan pääsiäisnoidan kahvipannusta.

Aukioloajat vaihtelevat tapahtumien mukaan, mutta yleensä kausi on kestänyt pääsiäisestä jouluun. Pääsiäisen lisäksi Lankin Aitta isännöi erilaisia teemaviikonloppuja ympäri vuoden.

Pääsiäinen näkyy Lankin Aitalla pääsiäisherkkujen, koristelun ja virvonnan muodossa. Saatavilla on esimerkiksi kotitekoista mämmiä ja pääsiäisteemaisia käsitöitä.

– Pyrimme myös aina pukeutumaan teeman mukaan, Sundvall kertoo.

Lankin Aitan emäntä Marjo Sundvall toivottaa kaikki tervetulleiksi nauttimaan kauden avajaisista

Vilja-aitasta tapahtumakahvilaksi

Lankin Aitta on kaksikerroksinen aiemmin viljasiilona toiminut rakennus, joka on remontoitu viihtyisäksi ja persoonalliseksi tilaksi. Alun perin vuonna 1930 rakennettu aitta toimi aiemmin vilja-aittana. Sittemmin aitta remontointiin kahvilakäyttöön säilyttäen alkuperäistä tunnelmaa ja materiaaleja niin paljon kuin mahdollista. Esimerkiksi yläkerran seinät ovat suurilta osin alkuperäiset.

Lankin Aitta avasi ovensa vierailijoille vuonna 2019. Siitä lähtien toiminta on kasvanut vuosi vuodelta. Aitasta onkin tullut mieluisa ajanviettopaikka niin kauempaa saapuville vieraille, kuin itse Hyrsylän kyläläisillekin. Vierailijoita aitalla on käynyt esimerkiksi Porvoosta ja Lahdesta asti.

– Kyläläisten mukaan aitasta on tullut niin ikään kylän sydän, jossa on mukava kokoontua porukalla, Sundvall kertoo aitan saamasta palautteesta.

Herkutteluhetkestä voi nauttia maalaismaisemassa joko aitan ulkopöydissä tai aitan yläkerrassa. Kaikki tuotteet voi myös ostaa mukaan kotona herkutteluun. Sundvall leipoo itse kaikki kahvilansa leivonnaiset ja kahvilan tarjoilut vaihtelevatkin sesongeittain. Valikoimassa on esimerkiksi erilaisia kakkuja, piirakoita ja keittolounasta sekä nuotiomakkaroita.

Aitan valikoimasta löytyy myös kotitekoisia herkkuja, kuten mehuja, hilloja, hyytelöitä ja säilykkeitä, jotka on valmistettu itse kasvatetuista marjoista. Lisäksi myynnissä on erilaisia käsitöitä, kynttilöitä, suitsukkeita, voimakivituotteita ja voimakorvakoruja. Kesäaikaan aitan yläkerrassa toimii myös Luontaishoitola Elämänkosketar

Kirppismyynnistä löytyy esimerkiksi astioita ja retrohenkisiä vaatteita, joita Sundvall on myös itse kunnostanut. Kesää kohti kirppismyyntikin laajenee aitan ulkopuolelle.

– Mahdollisesti jo vappuna, jos säät sen sallivat, Sundvall arvioi.

Tilan pihapiiristä löytyy myös ”Elämyshuussi” eli asiakasvessa, joka toimii samalla myös nähtävyytenä. Huussista löytyy jos jonkinmoista retroesinettä, kuten Kino Nummen vanha elokuvaohjelmisto.

– Elämyshuussissa on myös esimerkiksi lehmän juomakupista tehty käsienpesuallas, Sundvall kertoo.

Pihapiirissä on myös tilalla syntyneen ensimmäisen eduskunnan jäsenen Juhani Leppälän muistomerkki eli suuri myllynkivi.

Lankin Aitta on uniikki paikka, joka tarjoaa retrohenkistä tunnelmaa ja itsetehtyjä herkkuja omalla autenttisella tyylillä. Aitalla voi nauttia kevätsäästä ja herkutella maistuvia pääsiäisherkkuja. Ainutlaatuinen kokemus vierailijoille, jotka haluavat nauttia pääsiäislomasta Suomen maaseudulla.