Asuntomessut alkavat olla tämän vuoden osalta ohi. Tämä ja ensi viikko vielä ja sen jälkeen päästään laskemaan, mitä asuntomessut tarkoittivat Lohjalle. Luonnollisesti vaikutukset tulevat olemaan pitempiaikaiset ja asuntomessualue alkaa elää omaa elämäänsä heti messujen loputtua, mutta ei voi olla toteamatta, että asuntomessut on kaikessa kokonaisuudessaan hyvä asia Lohjalle.

Liian lähellä Helsinkiä

Lohja on melkein yksi pääkaupunkiseudun kaupungeista, joten olemme lähellä pääkaupunkia, mutta emme kuitenkaan siinä välittömässä läheisyydessä, eli emme ole liiankaan kaukana. Tämä tarkoittaa, että Lohja on eräänlainen väliinputoaja. Olemme monessa asiassa liian lähellä pääkaupunkia, ja tämä näkyy esimerkiksi joukkueliikunnassa ja tietyissä liiketoiminnan alueissa. Pienenä kaupunkina Lohja on aina tullut toimeen ”vähemmällä”, mutta siitä huolimatta meillä on paljon paikallista tapahtumaa, ja sitä nykyään paljon haluttua paikallista tuotantoa.

Nyt elokuun lähestyessä, alkaa myös kuukausi, joka tuo tullessaan kaksi tapahtuma viikonloppua peräkkäin, vuosien perinteisiin kuuluen. Ensin viikon päästä meillä on Lohjan keskustan Laurinpäivä ja siitä viikko eteenpäin Virkkalassa vietetään Virkkalapäivää. Toivotaan vain, että sekä sää että korona pysyvät aisoissa, ja ihmiset osaavat olla ja käyttäytyä tilanteen mukaisesti.

Lohja omenakaupunki

Lohjaa on monesti tituleerattu omenakaupunkina ja kaupungin alueet ovatkin soveltuneet maaperänsä puolesta hyvin nimenomaan omenalle. Omena tulee yhä esille mm. Ciderbergin tuotteissa. Alitalon Viinitila onkin yksi niitä matkailukohteita, joka mainitaan lähes aina Lohjan vierailukohteita listattaessa. Lohjansaari kokonaisuudessaan edustaa aluetta, joka tarjoaa sekä lohjalaisille että täällä kävijöille mahdollisuuden paeta hetkeksi maailman hektistä menoa.

Löytyy Lohjalta uudempaakin lähituotantoa, nimittäin aivan käsityöläisolutta, jota valmistaa United Gypsies Brewery. Panimo perustettiin 2016, mutta joka on jo tänä aikana ehtinyt valmistaa 34 eri oluttyyppiä, ja tuotantoa on 100 000 litraa vuodessa. Paninon erikoisuus on, että voit tilata heiltä oman oluen, vaikka oman sukusi, yrityksesi tai vaikkapa seurasi nimellä.

Satoja yrittäjiä – paljon osaamista

Lohja on tunnettu siitä, että alueella asuu ja työskentelee satoja yrittäjiä pienissä yrityksissä, eli osaamista alueella on runsaasti, mutta vähemmän isompia yrityksiä. Se tulee välillä esiin jopa ongelmana sada työntekijöitä omiin tarpeisiin, tai osaajaa ratkomaan ongelmaa ajoissa. Onneksi alueella toimii paljon paikallisyhdistyksiä, jotka voivat auttaa löytämään sen paikallisen osaajan – ja sitten on myös tämä meidän lehtemme, joka jaetaan ympäri Lohjaa, myös kauemmaksi keskustasta, ja siksi tavoitamme joka viikko 35 000 kappaleen jakelullamme selvästi suurimman kotitalouspeiton kuin yksikään toinen paikallinen media.

Pidetään paikalliset rattaat pyörimässä, ja yritetään tukea parhaamme mukaan, sitä paikalista vaihtoehtoa.

KO