Helmikuussa 2018 uutisoitiin kuinka Lohjan kaupunki ja Intercol Oy tekivät kaupat Paloniemen alueen sairaalakiinteistöistä. Intercol Oy osti Paloniemen sairaalan, osasto 4:n rakennuksen sekä rivitalon pihapiireineen Lohjalta, Vihdiltä ja Siuntiolta yhteensä 650 000 eurolla. Lisäksi kaupunki myi Kartanomäen kiinteistön 250 000 eurolla. Sairaalakiinteistöt siirtyvät kylläkin ensin Intercol Oy:lle vain vuokralle. Kun asemakaava saa lainvoiman, voidaan tehdä lopulliset kiinteistökaupat. Paloniemen lomakylää suunnittelevat yrittäjät Intercolin takana ovat Kai Wahlberg, Bai Zhuang Xu ja Ari Kuittinen.

Paloniemen alue tulee olemaan lohjalaisessa mittakaavassa keskeinen ja mittava hanke, jonka avulla kaupungin tunnettuus kasvaa merkittävästi. Toistasataa loma-asuntoa, kylpylä, hotelli ja ravintolat ja erilaiset alueella tarjottavat hyvinvointipalvelut kasvattavat Lohjan matkailullista vetovoimaa sekä kansallisesti mutta myös kansainvälisellä tasolla merkittävällä tavalla. Olemme innostuneena mukana viemässä hanketta eteenpäin yhdessä Intercolin kanssa, kertoo elinvoimajohtaja Pekka Puistosalo.

Paloniemen hiekkaranta on kaikkien lohjalaisten tuntematon salaisuus.

Miten asiassa edetään?

Kaavan ehdotusvaihe on kesälomien jälkeen, ja valtuuston on tarkoitus vahvistaa kaava vuodenvaihteen jälkeen, kuten Lohjan kaavoitusohjelmaan on suunniteltu. Jos kaikki käy hyvin, aluetta voitaisiin päästä rakentamaan jopa jo vuonna 2019. Kun kaavahanke etenee ja lomakylän alueelle tulevien asuntojen määrä selviää, siinä vaiheessa teetetään uusi kiinteistöarvio varsinaisten aluevarausten hinnasta. Päärakennusta lukuun ottamatta kaikki muut rakennukset on suojeltu.

Meillä on kesän aikana asiat käytännössä seisonut paikallaan ja asiat etenevät paremmin, kun virkamiesten lomat ovat loppu, päivittää Kai Wahlberg tilannetta kesälomien loppuessa.

Kansainvälistä luksusta

Paloniemeen on nousemassa 80 vapaa-ajan asuntoa. Keskeinen kohderyhmä olisi erittäin varakkaat kiinalaisasiakkaat.  55 hehtaarin suuruisen alueen asemakaavassa maankäytön painopiste on asumisen sijasta matkailupalveluilla eli lomakylällä ja muilla matkailutoiminnoilla. Pienimmät asunnot olisivat 50- ja 60-neliöisiä, mutta vaativampaan makuun on tarjolla myös 80-, jopa 100-neliöisiä huoneistoja. Entiseen sairaalarakennukseen on tulossa wellness-keskus, joka pitää sisällään hotelli-kylpylän sekä ravintoloita.

Rakennus tulee olemaan nelikerroksinen ja sen alakerrassa ovat wellness-palvelut. Seuraava kerros on ravintolakerros ja kaksi ylintä kerrosta ovat hotellimajoitusta varten. Huoneita on 50-70. Luksusloma-asuntoja alueelle tulee 80. Lisäksi rivitaloihin sijoittuu 40 lomahuoneistoa. Osa näistä lomahuoneistoista on tarkoitus pitää lomaosakekäytössä.

Wahlberg korostaa, että vaikka rahoittajien taustan vuoksi ykköskohderyhmänä ovat varakkaat kiinalaiset, alueesta tulee hyvin kansainvälinen. 2017 lähtötilannehan Intercolin kannalta oli kehittää Paloniemen uimarannan ja sairaalan ympäristöön ympärivuotinen ja kansainvälinen matkailu- ja konferenssikeskus. Suunnitteluvarausalueelle olisi tarkoitus kehittää pientalomuotoinen matkailukeskus. Kauempana rannasta yleisen katualueen reunaan toteutettaisiin pienkerrostalomaista rakentamista.

Tämä sairaalarakennus nähnee viimeiset hetkensä lähivuosina.

Taustoista

Herra Xu on mukana uudessa Star Arctic Hotel Saariselässä ja hänen vanhin yrityksestä Cabc Trade Oy- tukku- ja verkkokauppa toimii Tuusulassa. Ari Kuittisen kanssa hänellä on Finnatural Oy luontaistuotteiden tukkukauppa, jolla ei käytännössä ole liiketoimintaa lainkaan. Wahlbergin ja Kuittisen kanssa Xulla on myös rakennusyritys Z-House Oy. Näiden lisäksi Xulla on myös ZF Develop Oy holdingyhtiö perustettu tänä vuonna aivan kuten Z-House Oy. Kuittisen taustoista löytyy hiljaiseloa nykyään viettävä tukkukauppa Q-Trade Oy. Tottakai on mahdollista, että kiinalaiset sijoittajat innostuvat sijoittamaan Paloniemeen, mutta tässä vaiheessa on hyvä muistaa, että lopulliset kaupat ovat vielä tekemättä eikä mitään ole vielä oikeasti tapahtunut kuin kaupungin puisto-osasto on käynyt siivoamassa alueen.

 

KO

Odotamme juttuun vielä Intercolin edustajien ajatuksia ja kommentteja…