Länsi-Uudenmaan Säästöpankista löytyy todellisia pitkänlinjan työntekijöitä. 28.5. eläkkeelle jääneet yritysrahoitusasiantuntija Marja Talvasto ja rahoitusasiantuntija Eira Mäkelä aloittivat pankkiuransa silloisessa Lohjan Säästöpankissa vuonna 1976. Mäkelä poikkesi välillä muuallakin töissä, mutta palasi Säästöpankkiin, kun pyydettiin. Talvasto taas teki koko uransa Säästöpankissa. Nykypäivän pätkätyömaailman näkökulmasta tuollainen 45 vuoden ura samassa työpaikassa kuulostaa todellakin pitkälti. Siinä ajassa ehtii maailma ympärillä muuttua melkoisesti. Talvasto ja Mäkelä toteavatkin, että koko heidän uransa on ollut uuden opettelua.

–Asiat muuttuvat koko ajan ja digitaalisuus valtaa alaa. Tulee uusia tapoja toimia ja säännöt muuttuvat. Kaiken uuden opettelu vaatii oma-aloitteisuutta. Se on oman ammattitaidon ylläpitoa. Lait, säädökset ja pankkien valvonta muuttuvat, joten asioita täytyy kerrata ja tarkistaa, että onko tämä sääntö vielä voimassa, Talvasto sanoo.

Kun he aloittivat 45 vuotta sitten, käytössä ei ollut pankkikortteja, vaan sekkivihot ja niitä ennen pankkikirjat.

–Nyt kaikki tehdään kotona, mutta silloin pankkikirjaan merkittiin palkat ja eläkkeet ja laskut maksettiin pankissa. Meillä oli jonot ulos asti, vaikka toimihenkilöitä oli paljon, Talvasto muistelee.

–Aluksi pelattiin paljon käteisen kanssa, kun ei ollut mitään maksupalveluja, vaan kaikki asiat hoidettiin pankin tiskillä, Mäkelä lisää.

Talvasto toteaa, että käteistä tarvitaan edelleen, vaikka melkein kaikilla on pankkikortti. He toteavat, että vielä on jonkin verran etenkin iäkkäitä asiakkaita, jotka käyvät hakemassa rahaa pankin tiskiltä. Korona tosin on vauhdittanut heidänkin siirtymistään pankkikortin käyttöön. Korona kiihdytti myös digitaalisten palvelujen käyttöön ottoa, mutta suurempia ongelmia se ei palvelujen tarjoamiseen aiheuttanut, sillä digitaalisuus oli otettu mukaan palvelutarjontaan jo aiemmin.

–Verkko- ja puhelinneuvottelut lisääntyivät, kun fyysisiä tapaamisia vältettiin. On yhä vähemmän asioita, joiden vuoksi pankkiin pitäisi tulla paikan päälle, Talvasto tiivistää.

Talvaston ja Mäkelän uran aikana konttoriverkko onkin pienentynyt huomattavasti.

Kesätyö venähti vuosikymmenten pituiseksi

Talvaston ja Mäkelän urat ovat kulkeneet rinta rinnan vuosikymmenten ajan. Päivämääristä muodostuu hauska yksityiskohta. Sen lisäksi, että Talvasto ja Mäkelä pääsevät eläkkeelle samana päivänä, he myös aloittivat uransa Lohjan Säästöpankissa samana päivänä.

–Tulin kesätöihin, totesin alan kiinnostavaksi ja jäin sille tielle, Mäkelä tiivistää.

Myös Talvasto tuli kesätöihin Lohjan Säästöpankkiin.

–Pääsimme ylioppilaiksi samaan aikaan ja haimme Säästöpankkiin kesätöihin toisistamme tietämättä, Talvasto kertoo.

–Kesätyön jälkeen ilmoitettiin, että minut pidetään mielellään Säästöpankissa, jos haluan jäädä. Niin kesätyö venähti 45 vuoden pituiseksi, Talvasto naurahtaa.

–Nykyään näin pitkiä työuria ei samassa paikassa paljon tehdä, vaan haetaan Cv:hen uusia työjaksoja, mutta siihen aikaan oli hienoa, että sai vakipaikan, hän pohtii.

Rahoitusasiantuntija Eira Mäkelä (vas) ja yritysrahoitusasiantuntija Marja Talvasto viihtyivät Säästöpankissa niin hyvin, että työura siellä venyi vuosikymmenten pituiseksi.

Yhtä suurta pankkiperhettä

He viihtyivät kumpikin hyvin työssään Säästöpankissa. Tuskin ura muuten niin pitkäksi olisi muodostunutkaan. Molemmat mainitsevat asiakaspalvelun työnsä parhaaksi puoleksi.

–Pidin asiakaspalvelusta. Yritysasiakaspuolella olen ollut reilut 20 vuotta ja pisimmät asiakassuhteet ovat jatkuneet alusta saakka. Viihdyin todella hyvin, ei ollut tarvetta hakeutua pois, Talvasto sanoo.

–Vaikka olin välillä kahdeksan vuotta poissa, oli kiva huomata, että samat asiakkaat olivat taas edessä, kun palasin Säästöpankkiin. Asiakkaat tulevat tutuiksi ja heidän elämäänsä tulee seurattua muutenkin kuin pankkiasioissa, joten he tulevat läheisiksi. Minulle ei tullut mieleenkään vaihtaa alaa, Mäkelä kertoo.

Hän muistuttaa, että asiakassuhde on myös hyvin luottamuksellinen. Pankkisalaisuus velvoittaa kaikkia ja siitä pidetään kiinni. Asiakkaiden asioita ei lörpötellä pankin sisällä eikä pankin seinien ulkopuolella.

Säästöpankissa viihtymiseen on vaikuttanut myös pankkiväen kesken vallitseva hyvä yhteishenki.

–Ollaan oltu valmiita heittäytymään ja viettämään yhteistä aikaa muuallakin kuin töissä, Talvasto sanoo.

–Kun työurat olivat ennen pitkiä, oltiin kuin yhtä suurta perhettä, Mäkelä lisää.

–Väki ei vaihtunut vuosiin, vaan oli nuorempia ja vanhempia konkareita, Talvasto toteaa.

Uransa varrelta he muistavat yhtenä kohokohtana Säästöpankin 125-vuotisjuhlat.

–Ne olivat hulppeat. Meillä oli viikon ajan kahvitarjoilu asiakkaille. Viime vuonna olisi juhlittu 150-vuotisjuhlia, mutta ne peruttiin koronan vuoksi, Talvasto sanoo.

Muutakin mielenkiintoista kerrottavaa voisi olla, mutta se edellä mainittu pankkisalaisuus estää niiden tarinoiden jakamisen.

Pitkälle kesälomalle

Koronan myötä pankkiperheen välit ovat siinä mielessä etääntyneet, ettei työkavereita ole voinut nähdä, kuten tavallisesti. Sen lisäksi Talvasto ja Mäkelä ovat tehneet jo pidemmän aikaa lyhennettyä työviikkoa. Näiden muutosten vuoksi työyhteisöstä irtautuminen ja siirtyminen eläkkeelle ei ole tuntunut suurelta hypyltä, vaan kevyeltä siirtymältä.

–Otan tämän eläkkeelle siirtymisen niin, että nyt minulla alkaa vähän pidempi kesäloma. Kun mihinkään ei tarvitse mennä, katson päivä kerrallaan, mitä teen, Talvasto sanoo.

–Nyt on aikaa harrastuksille ja on kesä vastassa, joten on mukava ulkoilla. Se on ihanaa, Mäkelä iloitsee.

He aikovat tavata toisiaan myös eläkkeelle jäätyään.

–Käymme ehdottomasti kahvilla ja näemme muitakin Säästöpankissa töissä olleita. Meillä on kiva porukka. Pidämme yhteyttä myös niihin, jotka jäävät vielä töihin. Olemme luoneet pitkiä ystävyyssuhteita, Talvasto sanoo.

Heidän uransa aikana myös Lohja on kehittynyt. Perusasiat ovat kuitenkin pysyneet ennallaan.

–Paljon on rakennettu ja uusia asukkaita on tullut. Ei elämä varmaan sen kummemmin ole muuttunut. Samanlainen Lohja on kuin muutkin pienet kaupungit. Meillä on samat ilot ja murheet kuin muillakin, mutta järvi on hyvä. Se on ja pysyy, Talvasto tiivistää.

SMS