Miten sinä panostat omaan hyvinvointiisi? Oletko enemmän tekniikoita ja elektroniikkaa käyttävä, vai luotatko perinteisiin menetelmiin. Nykyaika on tuonut mukanaan paljon uutta oman hyvinvoinnin mittaamiseen ja seuraamiseen, mutta onko se kaikki hyväksi?

Matkapuhelin tuli elämäämme enemmän 90-luvulta lähtien ja koko 2000-luku on ollut puhelinteknologian ja netin sekä mobiilimaailmojen kehittymistä siihen pisteeseen, kuin mitä se nyt on. Monet meistä ovat aivan kiinni älylaitteessaan aamusta iltaan. Se on meille monille ensimmäinen asia mitä katsomme aamulla, ja viimeinen asia mihin koskemme ennen nukkumaan menoa. Monille se on jopa ongelma.

Perinteinen tapa

Mikä sitten on perinteinen tapa pitää itsestään huolta? Yksinkertaisesti huolehtia siitä, että liikkuu tarpeeksi ja syö monipuolisesti, eikä unohda myöskään juomista. Näillä kolmella asialla pääsee jo hyvin pitkälle. Perusasioiden päälle on sitten hyvä rakentaa ja ylläpitää sitä työelämää ja sosiaalista elämää kavereiden ja sukulaisten suhteen.

Nykyaikainen tapa

Nykyaikainen eli teknologiaan perustuva tapa oman hyvinvoinnin ylläpitoon ja parantamiseen perustuu sille, että meillä on erilaisia vempaimia, jotka seuraavat meidän puolestamme, että teemme oikeita asioita.

Näitä teknisiä vempaimia edustaa parhaiten sen älypuhelin, joka on meillä mukana koko ajan arjessa, seuraten missä olemme ja mitä teemme. Se voi kysyä meiltä mitä söimme, ja miten nukuimme – se voi itseasiassa jopa seurata untamme ja mitata liikkumisemme ihan kaloritasolla kooten samalla historiatietoa. Tämän kaiken avulla laitteet sitten kertovat, mitä meidän pitäisi lisätä tai vähentää voidaksemme paremmin tai ylläpitääksemme terveyttä.

Nykyaikainen tapa perustuu kyllä samaan kuin se perinteinen tapa, mutta sen tarkoituksena on ”auttaa” meitä toimimaan terveellisemmin. Samalla teknologia on ottanut itselleen myös ”vastuun” siitä, että me tekisimme tarpeelliset toimenpiteet oman terveytemme vaalimiseksi, mutta onko se kuitenkaan hyväksi? Useat sovellukset toivovat meidän elämämme olevan aikatauluja, taulukoituja ruokia, liikuntaa tietyn tavoitteen mukaisesti – unohtaen itse elämän. Ei elämän pidä olla aikatauluihin kiinnitettyä tilastosidonnaista toimintaa, vaan oman elämämme elämistä.
Jokainen meistä elää omaa elämäänsä ja toivottavasti löytää ilon lähteet ja tasapainon, joka tuo elämään monipuolisesti kaikkea elämään kuuluvaa. Me pystymme kyllä elämään terveellisesti ilman teknologian tuomia apuvälineitä tai jatkuvaa seurantaa.

Kumpi sinä olet?

Oletko testannut, pystyisitkö olemaan pari päivää ilman älypuhelintasi. Saisit käyttää kyllä sitä puhelimena, mutta ilman muita toimintoja – onnistuisiko se sinulta?

Tekniikka kehittyy edelleen, ja tuo saatavilla entistä kehittyneempiä menetelmiä elämämme laadun parantamiseksi, mutta miten sinä aiot panostaa omaa hyvinvointiisi vuonna 2021? Pidätkö esimerkiksi vapaa päivän älylaitteista kerran viikossa?

KO