Tiina Vikman ja Janne Törrönen juhlivat häitään Lohjalla 25.9.2021. He asuvat Helsingissä, mutta häitä päädyttiin viettämään morsiamen kotiseudulle. Vihkiminen tapahtui Sammatin kirkossa ja hääjuhlaa vietettiin Karjalohjalla.

–Sammatin kirkko on meidän näköinen. Janne on kotoisin Tuusniemeltä Pohjois-Savosta ja siellä on myös iso ja vanha puukirkko, Vikman sanoo.

Pari oli suunnitellut häitä pitkään.

–Olimme puhuneet vuosia, että haluaisimme järjestää hääjuhlan. Se olisi meille symbolinen asia, ihana tapa juhlistaa mennyttä ja tulevaa. Onhan naimisiin meno myös juridinen sitoumus yhdessä olosta, Vikman sanoo.

Vuonna 2020 Törrönen kosi Vikmania erään pitkän pyörämatkan päätteeksi. Pari alkoi suunnitella häitään vakavammin ja päätti, että syyshäät sopisivat heille hienosti.

–Olemme molemmat syysihmisiä ja se on suosikkivuodenaikamme, Törrönen toteaa.

Törröselle ja Vikmanille sitoutuminen ei tarkoita sitä, että ollaan koko ajan kiinni toisessa. Silti he ovat vahvasti toistensa tukena. (Kuva: Ninka Photography)

Toisen tuki ja peruskallio

Vikman ja Törrönen tapasivat toisensa Joensuussa yliopisto-opintojen yhteydessä vuonna 2011. Parisuhteessaan he ovat tottuneet antamaan toisilleen paljon tilaa. Välillä on asuttu eri paikkakunnilla ja eri maissakin.

–Tämä kuvastaa asennettamme elämään. Sitoutuminen ei tarkoita sitä, että ollaan koko ajan kiinni toisessa. Silti olemme toistemme tukena, Vikman sanoo.

Mikä heidät sitten saa rakastamaan juuri toisiaan?

–Tiina on mitä mahtavin kumppani. Hän auttaa ja tukee aina, mihin ikinä apua tarvitsenkin. Paljon olenkin häneen tukeutunut niin isoissa kuin pienissäkin asioissa. Tiina on peruskallio ja turva, Törrönen kuvailee.

–Samaa voisin sanoa Jannesta. Hän on tasapainoinen ja kärsivällinen persoona. Janne löytää asioista aina positiivisen puolen. Hän on myös hauska, huumori sävyttää arkeamme, Vikman kertoo.

Naimisiin meno oli Tiina Vikmanille ja Janne Törröselle symbolinen asia, ihana tapa juhlistaa mennyttä ja tulevaa. (Kuva: Ninka Photography)

Vihkiminen muodostui päivän tärkeimmäksi hetkeksi

Pari kuvailee häitään mahtaviksi. Hääpäivälle sattui kaunis sääkin, vaikka aluksi oli luvattu sadetta. Vihkimisestä muodostui päivän tunteikkain ja jännittävin hetki.

–Kun kirkon ovet aukesivat ja näin kaikki läheiset ihmiset, pamahti päälle kauhea jännitys, sanoo Törrönen.

–Alkoi ihan itkettää, kun kävelimme kirkkokäytävää pitkin. Päätimme kävellä sinne yhdessä, koska tuntui keinotekoiselta, että Janne odottaisi minua alttarilla, vaikka olemme olleet jo kymmenen vuotta yhdessä. Varmistin kyllä isältä, että tämä on hänelle ok, Vikman naurahtaa.

Päivän tunteikkaimman hetken loi papin esittämä yllätyslaulu.

–Hän lauloi ja soitti kappaleen Mestaripiirros. Olimme vain maininneet, jos hän voisi vaikka puheessaan käyttää kappaleen koskettavaa sanoitusta, mutta emme ajatelleet, että hän laulaisi. Se oli päivän paras hetki, Vikman kertoo edelleen liikuttuneena.

–Se oli kyllä mahtava hetki. Pappi teki siitä niin paljon hienomman, kuin olisin ikinä arvannutkaan, vahvistaa Törrönen.

–Kyllä siinä itku tuli. Vihkimisellä olikin meille yllättävän suuri hengellinen arvo, vaikka emme kovin uskonnollisia olekaan. Kirkko on silti läsnä elämän tärkeissä hetkissä, Vikman pohtii.

Ninka Photographyn Nina Röntynen otti parista ensin alttarikuvat kirkossa ja vihkimisen jälkeen lisää kuvia Lohilammen museolla.

–Suurkiitos kuvaajalle siitä, että hän sai meidät niin rennoiksi. Emme kumpikaan viihdy kameran edessä, mutta kuvaustilanne kuohuviineineen olikin yllättävän ikimuistoinen, Vikman kertoo.

Hääparille mieleinen kirkko löytyi Sammatista. (Kuva: Ninka Photography)

Kalakukkoa ja riisipiirakoita

Törrönen kertoo, että ruoka oli tärkeä osa hääjuhlaa.

–Oli tärkeää, että häissä tarjoiltiin perinneruokaa kotiseudultani. Matkahuolto toi tilaamamme kalakukot ja riisipiirakat suoraan Kuopiosta, kertoo Törrönen.

Tarjolla on monenlaisia muitakin kasvis- ja kalaherkkuja sekä esimerkiksi raakakakkuja.

–Ulkomaalaisille vieraille ja Tiinan suomenruotsalaisille sukulaisille kalakukko on vieraampi herkku. Ruokia kyllä kehuttiin todella hyviksi ja meidän näköisiksi, Törrönen naurahtaa.

Hääkakku tuli Lohja Spa ja Resortista. Siihen hääpari oli erityisen tyytyväinen.

–Emme itse olleet kakusta niin tarkkoja, millainen se on, mutta he olivat sisällyttäneet siihen Jannen edesmenneen äidin suosikkikukkiakin, Vikman kertoo.

Syksyn sävyjä ja pukuvalintoja

Varsinaista teemaa häissä ei ollut, mutta värimaailmasta löytyi syksyyn sopivia keltaisen ja oranssin sävyjä, jotka näkyivät niin kattauksessa kuin hääkimpussakin. Yllättäen sulhasen puku tuotti enemmän päänvaivaa kuin morsiamen.

–Itse satuin löytämään heti hyvän puvun käytettyjen hääpukujen liikkeestä, vaikka se olikin ihan erilainen kuin mitä olin ennakkoon ajatellut. Olin ajatellut simppeliä hihallista pukua, mutta sitten löytyi ihana puku pitkällä laahuksella ja pitseillä, Vikman kertoo.

Törrönen puolestaan löysi tummanvihreän puvun. Sen myötä kaikki muukin oli sovitettava yhteen sen kanssa.

–Halusin vaihtaa vielä puvun napit ja ostin plastroninkin, Törrönen toteaa.

Syksyn sävyt näkyivät hääkimpussakin. (Kuva: Ninka Photography)

Tanssia ja rentoa ohjelmaa

Häissä ei ollut bändiä, vaan dj soitti kappaleita hääparin toivoman soittolistan mukaisesti. Perinteisten leikkien osalta hääpari pääsi kertomaan, kumpi omasta mielestään tekee esimerkiksi jonkin kotityön. Sulhasen jännittämä häävalssi ohjelmasta löytyi toki myös. Aikataulu haluttiin tehdä rennoksi.

–Ohjelma oli vapaamuotoinen, ettei aikataulu tunnu liian tiukalta. Ehdimme hyvin jutella vieraiden kanssa. Itse toivoin juuri sitä, kun näin monia heistä pitkästä aikaa, Törrönen kertoo.

Hääväki tanssi aamun pikkutunneille saakka ja juhlahumu jatkui vielä viikonlopun yli, kun Törrönen ja Vikman viettivät aikaa ulkomailta saapuneiden vieraidensa kanssa.

Hääjärjestelyt sujuivat hyvin koronasta huolimatta

He kertovat, että hääjärjestelyt etenivät sujuvasti, vaikka kiirettäkin hieman ilmeni juuri ennen häitä.

–Järjestelyt menivät sujuvasti, kun emme olleet kovin pikkutarkkoja esimerkiksi koristeiden ja lautasliinojen värien kanssa, Törrönen sanoo.

–Meillä oli ajatus, millaisia elementtejä häissämme olisi, mutta ei mitään lapsuudesta saakka elänyttä haavetta siitä, minkälaiset häistä pitää tulla, Vikman toteaa.

Korona tuotti huolta vielä kuukautta ennen häitä ja pari jännitti, millaisia rajoituksia häiden aikaan olisi voimassa. Lopulta heillä kävi oikein hyvä tuuri ja iso osa ulkomailtakin saapuneista vieraista pääsi paikalle. Vieraita pyydettiin tekemään vielä kotitesti ennen juhlaa.

Häämatkalle pari ei vielä korona-aikana ole suunnannut, mutta sekin on suunnitelmissa viimeistään viisivuotishääpäivänä.

SMS