Passien ja henkilökorttien ulkoasu ja ominaisuudet uudistuvat maaliskuussa. Uusia versioita aletaan myöntää 13.3.2023 alkaen. Myös oleskelulupakorttiin ja oleskelukorttiin tulee pieniä teknisiä päivityksiä. Lisäksi lupa-asiakirjojen toimitusprosessi uudistuu osittain.

Uudistus liittyy passien, henkilökorttien ja oleskelulupien valmistamista ja toimittamista koskevaan uuteen sopimukseen. 

– Lupa-asiakirjojen ominaisuudet ja ulkoasu on suunniteltu ja toteutettu kokonaan uudelleen, ylitarkastaja Juhani Ruutu Poliisihallituksesta totesi uudistusta esittelevässä tiedotustilaisuudessa maanantaina 27.2.2023.

Teemana Saaristomeri

Passien ja henkilökorttien visuaaliseksi teemaksi valikoitui maailman suurimpana saaristona ja yhtenä Suomen kansallismaisemista tunnettu Saaristomeri, jonka luonto esiintyy lupa-asiakirjojen kuvituksessa ja turvatekijöissä. 

Näkyvimpinä muutoksina lupa-asiakirjojen ulkoasussa on passien uudistunut totuttua minimalistisempi kansidesign, väliaikaisten passien kansien uusi oranssi väri ja henkilökorttien kasvokuvan olennainen kasvattaminen. Sekä passeille että henkilökorteille tulee uutena ominaisuutena  koneellista lukua helpottava 2D-viivakoodi ja sen vuoksi henkilökorteilla ollut 1D-viivakoodi jää pois.

Sopimuksessa mukana useita virastoja

Poliisihallitus solmi 31.1.2022 Thales DIS Finland Oy:n kanssa sopimuksen Suomen passien, henkilökorttien ja oleskelulupien toimittamisesta sekä näihin liittyvistä palveluista. 

Poliisihallitus edustaa sopimuksessa valtakirjalla Maahanmuuttovirastoa, ulkoministeriötä sekä Digi- ja väestötietovirastoa. 

Hankinnan taustalla on voimassaolevan sopimuksen päättyminen 12.3.2023. Vuonna 2022 solmitun sopimuksen tuotantokausi alkaa 13.3.2023 ja on voimassa viisi vuotta. 

Express-toimitusten palveluverkostoa laajennetaan 

Lupa-asiakirjojen jakelijana aloittaa uusi toimija, kun vastuu siirtyy Thalesin alihankkijana toimivalle Schenker Oy:lle 13.3.2023 alkaen. 

Toimitusprosessin perusratkaisu säilyy nykyisen kaltaisena, jossa lähetykset toimitetaan pääsääntöisesti jakelijan noutopisteisiin ympäri Suomea. Noutopisteinä toimii R-kioskeja ja K-ryhmän kauppoja sekä joukko DB Schenkerin omia toimipaikkoja. 

Toimitusprosessin palveluvalikoima kuitenkin laajenee nykyisestä,  kun pika- ja express-lähetykset otetaan käyttöön passien lisäksi myös henkilökorteille. 

Lisäksi express-toimitusten palveluverkostoa laajennetaan nykyisestä pääkaupunkiseudun kattavasta verkostosta. Uusia express-toimituspaikkoja ovat Lahti, Kouvola, Turku, Tampere, Kuopio, Vaasa, Oulu ja Rovaniemi. 

Muutokset eivät vaikuta aikaisemmin myönnettyihin asiakirjoihin

Muutoksilla ei ole vaikutusta jo myönnettyjen passien, henkilökorttien tai oleskelulupa-asiakirjojen voimassaoloon. Lisäksi ennen 13.3.2023 Matkahuollon toimitusprosessissa lähetetyt lupa-asiakirjat toimitetaan Matkahuollon toimesta perille. 

Tutustu uusiin asiakirjoihin

Uusien passien ja henkilökorttien ulkoasuun ja turvatekijöihin on mahdollista tutustua poliisin verkkosivuilla ja ne tullaan julkaisemaan EU:n aitojen henkilö- ja matkustusasiakirjojen julkisessa online-hakemistossa Council of the European Union – PRADO – Etusivu (europa.eu).