Tietokonepelit tulivat arkeemme isommassa määrin 80-luvulla. Erilaiset konsolikoneet ja alkuaikojen tietokoneet valloittivat Suomenkin kodit ja lasten sekä nuorten vapaa-ajasta entistä suurempi osuus alkoi kulua tietokoneiden ja pelikonsolien pelaamisessa.
80-luvulta lähtien on mediassa myös puhuttu liiallisen pelaamisen tuovista haitoista lasten ja nuorten kehitykseen, ja samasta asiasta puhutaan yhä 2020-luvullakin, mutta nykyaikana pelaaminen on levinnyt kattamaan kaikki ikäluokat, nuorista aina seniori-ikäisiin saakka. Samalla vuosikymmenet ja pelaamisen tuleminen osaksi arkea, ovat myös muuttaneet ihmisten asennetta kaikenlaista pelaamista kohtaan. Myös monet julkisuuden henkilöt, poliitikoista urheilijoihin ja näyttelijöihin ovat kertoneet omasta pelaamisestaan julkisesti.
Esimerkiksi Jare Tiihonen, tunnettu paremmin nimellä Cheek, on kertonut pelaavansa tietokonepelejä vapaa-ajallaan. Myös näyttelijät saattavat käyttää tietokonepelejä rentoutumiskeinona raskaan työpäivän jälkeen.
Pelit ovat mukana myös kehittämässä nuorten toimintakykyä, yritysten toiminnoissa – pelaaminen on laajentunut valtavasti.
Pelaamisen monipuolinen maailma
Näin 2020-luvulla pelaaminen on laajentunut tarjoamaan viihdettä ja ajanvietettä laajalla kattauksella.
Näiden viimeisten parin vuosikymmenen aikana kylläkin myös lautapelit ja niiden vetovoima on kasvanut – tähän on syynä lisääntynyt vapaa-aika, ja pelien lisääntynyt valikoima myös aikuispelaajille.
Nykyään pelaaminen on mahdollista, ilman että aikuispelaaja saa pahansuopaisia katseita pelatessaan kotonaan tietokonepeliä tai järjestäessään peli-illan aikuisten lautapelin parissa, tai kokonaan online pelien maailmassa.
Pelaamisesta jopa ammatti
80-luvulla tietokoneiden tullessa koteihin, kukaan ei arvannut, että niiden pelit voisivat olla tie ammattilaisuuteen. 2000-luvulla onkin pelien maailmaan kehittynyt oma alueensa kilpailullisten pelien pariin, puhutaan e-urheilusta.
E-urheilussakaan ei ole helppoa reittiä ammattilaiseksi, ja vain harvat pääsevät tasolle, jolla oikeasti voi ansaita oman palkkansa – e-urheilun ammattilaisuus ei siis ole helppo tie rikkauksiin, vaikka pari suomalaista esimerkkiä saattaisi näyttää toiselta. Esimerkiksi DOTA2 pelaaja Lasse ”MATUMBAMAN” Urpalainen ansaitsi miljoonia peliurallaan ja jäi peleistä ”eläkkeelle” alle 30-vuotiaana.
Mobiilipelit tulivat koteihin
Nykyään entistä suurempi osa pelaamisesta tapahtuu älypuhelimen kautta. Me täytämme helposti arjen pienet välitilat pelaamalla pieniä tai isompia pelejä älypuhelimella siellä missä satummekaan olemaan. Tämä pelaaminen on täyttä viihdettä ja ajankulua.
Pelillistäminen ja yritykset
Pelit ovat tulleet myös yritysten markkinointivälineeksi ja monet meistä olemme osallistuneet eri yritysten onnenpyöriin ja vastaaviin pikkupeleihin voittaaksemme jotain palkintoja.
KO