Kevätaurinko houkuttelee ihmiset ulos nauttimaan lämpenevistä ilmoista ja ympäröivästä lähiluonnosta. Talven jäljiltä paljastuu vuosittain paikkoja, jotka ovat päässeet roskaantumaan talvikuukausien aikana ja jotka kaipaavat siistimistä kesän lähestyessä.

Kaupunkimme on valinnut tänä vuonna meidän lohjalaisten yhteiseksi roskienkeruupäiväksi torstain 5.5. Koronaviruksen vuoksi talkoot on jouduttu kahdelta viime vuodelta perumaan, mutta nyt yritetään talkoilla jälleen normaaliin tapaan.

Lohjalaisia yritetään aktivoida mahdollisimman paljon mukaan yhteiseen siivoustapahtumaan, koska ympäristön siisteys on ilo meidän jokaisen silmille ja yhdessä talkoilemalla voi tutustua paremmin oman lähiseutunsa asukkaisiin. Lohjan kaupunki haastaakin kaikki mukaan reippaaseen meininkiin puhdistamaan kaupunkimme julkisia alueita roskista. Mukaan talkoisiin toivotaan niin alueen asukkaita, yhdistyksiä, järjestöjä kuin yrityksiäkin.

Lohjan ympäristönsuojelu toivoo, että myös yritykset innostuvat siivoamaan samanaikaisesti omia piha-alueitaan ja huolehtivat keräämänsä roskat omiin jäteastioihinsa tai omalla kustannuksellaan suoraan Rosk’n Rollin jäteasemille.

Siisteys on meistä jokaisesta kiinni – innokkaita talkoolaisia tarvitaan

Ilmoita Lohjan kaupungin ympäristönsuojeluun Susanna Komulaiselle (susanna.komulainen(at)lohja.fi, puh. 044 374 0773) tai Minna Niinikivelle (minna.niinikivi(at)lohja.fi, puh. 044 369 4466) taikka asiakaspalvelukeskukseen (asiakaspalvelukeskus(at)lohja.fi, puh. 044 369 4300), mikä alue aiotaan siivota sekä mahdollisimman tarkasti kerättyjen jätesäkkien/roskien noutopaikka. Talkooryhmän yhteyshenkilön nimi ja puhelinnumero sekä ryhmän koko tulee myös ilmoittaa.

Voit osallistua yhtä hyvin isossa ryhmässä kuin itsenäisesti ja pienimuotoisesti, mutta toivomme sinun joka tapauksessa ilmoittavan asiasta, jotta tiedämme, kuinka moni todella on mukana talkoilemassa. Jokainen osallistuja on tärkeä ja yksikin roska pois luonnosta on askel parempaan!

Kerätyt roskat jätetään erikseen sovittuun, sopivaan paikkaan, josta ne ovat helposti noudettavissa. Jätesäkit tulee sulkea ja tarvittaessa merkitä. Mahdolliset vaaralliset jätteet (ongelmajätteet) tulee pitää erillään muista jätteistä.

Jos et varsinaisena roskienkeruupäivänä torstaina ennätä roskia keräämään, voi sen tehdä viikolla muunakin päivänä ja vielä viikonlopun 6.5.–8.5. aikana. Kerättyjen roskien noudot suoritetaan pääsääntöisesti seuraavan viikon (vko 19) kuluessa.

Lohjan kaupunki tarjoaa jätesäkit sekä niiden poiskuljetuksen

Talkooryhmät ja yksittäiset asukkaat saavat ajalla 25.4.–5.5. hakea jätesäkkejä kaupungintalo Monkolan asiakaspalvelukeskuksesta asiakaspalvelun aukioloaikoina (ma-to klo 8-16; pe ja aattopäivät klo 8-15). Lisäksi jätesäkkejä on noudettavissa Karjalohjan nuorisotalo Katulampusta ja kylätalo Kehrästä sekä Sammatin, Saukkolan ja Pusulan kirjastoista kirjastojen aukioloaikoina.

Otathan säkkejä mukaasi vain tarvitsemasi määrän ja huolehdit käsihygieniasta aina roskia kerätessäsi. Käytä käsineitä ja muista pestä kätesi roskien keräämisen jälkeen. Roskat kannattaa poimia mahdollisuuksien mukaan roskapihdeillä.

Kerätessäsi roskia tuotat ympäristöön siisteyttä. Se merkitsee terveyttä ja turvallisuutta niin eläimille kuin ihmisillekin. Lähde mukaan edistämään ympäristösi hyvinvointia ja huomaamaan, miten hyvän olon talkoilusta voi saada myös itselleen! Roskien poimimisen ei tietenkään tarvitse jäädä vain yhteen päivään vuodessa, vaan sen voi ottaa säännölliseksi hyväksi tavaksi, vaikka Roska päivässä -liikkeen tapaan. Mitä vähemmän roskaa luonnossa on, sitä vähemmän sitä sinne myös heitetään.

Lohjan ympäristönsuojeluun voi ilmoittaa alueemme roskaantuneista kiinteistöistä

Suuremmista epäkohdista ympäristön siisteydessä voi edelleen ilmoittaa tavalliseen tapaan esimerkiksi osoitteeseen ymparistonsuojelu(at)lohja.fi tai palautekanavan kautta kaupungin verkkosivuilla.