Perttilä-seuran lahjoituksella nuorisokahvila Koloon pystytään hankkimaan mm. pelejä ja nuorten toivoma vohvelirauta.

Janne Karjalainen Perttilä-seura ry:stä kertoo, että idea lahjoituksesta syntyi, kun hän näki paikallislehdessä jutun, jossa kerrottiin, että nuorisokahvila Kolosta puuttuu biljardipöytä.

–Kuulun seuran hallitukseen ja ehdotin kokouksessamme lahjoitusta Kololle. Nuija oli nopeasti pöydässä, Karjalainen kertoo.

–Tuemme vuoron perään eri toimijoita. Aiemmin olemme auttaneet mm. ikäihmisiä ja koululaisia, joten nyt oli nuorten vuoro. Olemme mm. hankkineet verkon Perttilän koulun lähiliikuntapaikalle, ettei pallo mene tielle sekä osallistuneet Mäntynummen koululla järjestettävään talviriehaan yhdessä eri asukasyhdistysten kanssa, Karjalainen avaa.

Lahjoitusvarat ovat kertyneet vähitellen seuran järjestämistä tapahtumista.

–Olemme järjestäneet mm. jääkiekko- ja teatteriretkiä, makkaramyyntiä tapahtumissa sekä joulumyyjäisiä. Sellaista pientä kivaa ihmisille. Rikastua ei ole tarkoitus, mutta jokunen kolikko jää aina.

Seuran tarkoituksena oli antaa tukensa nimenomaan biljardipöydän hankkimiseen, mutta kun he ottivat yhteyttä Lohjan nuorisotyöhön, selvisi, että pöytä olikin jo saatu. Seurassa oli kuitenkin päätetty, että Koloa tuetaan, joten nuorisokahvilan väki sai nyt itse miettiä, mihin he tukea tarvitsevat. Nuoriso-ohjaaja Mia Lankinen kertoo, että lahjakorteilla hankitaan mm. pelejä ja ruokaa.

–Nuoret ovat toivoneet jo neljää lautapeliä ja yhtä play station -peliä sekä ruokaa. Saimme biljardipöydän toisesta nuorisokahvilasta, mutta ilman tätä lahjoitusta emme pystyisi hankkimaan ruokia ja pelejä, joten lahjoitus tulee todella tarpeeseen, Lankinen sanoo.

Janne Karjalainen Perttilä-seurasta (vas), Emilia Lindholm, Oona Porrassalmi, nuoriso-ohjaaja Mia Lankinen ja Jukka Peippo Perttilä-seurasta. (Kuva: Sami Enojärvi)

 

Nuoret pääsevät taas kokkaamaan

Perttilä-seuran edustajat luovuttivat lahjakortit Kolon väelle luovutustilaisuudessa, joka pidettiin Kolossa 6.11.

–Siellä oltiin oikein iloisia ja otettuja lahjoituksesta, kertoo Karjalainen tyytyväisenä.

–Nuoria oli paikalla, mutta he olivat aika ujoja. Kun seuran väki oli lähtenyt, he kysyivät, että oletko Mia tosissasi, saatiinko me oikeasti tonni ja voidaan ostaa mitä vaan ja tehdä ruokaa, Lankinen kertoo liikuttuneena.

–Sanoin, että kyllä ja kysyin, mitä he haluaisivat tehdä. Nuoret toivoivat hampurilaisia ja vohvelirautaa. He ovat niin vaatimattomia, vaikka usein sanotaan, että nuorille pitää kaiken olla hienoimmasta päästä. Ei todellakaan tarvitse, Lankinen jatkaa.

Kolon väki tuntuu pitävän kokkaamisesta, sillä Lankinen kertoo, että esimerkiksi kerran, kun he saivat 40 euron lahjoituksen, sillä päätettiin tehdä makaronilaatikkoa. Pienetkin lahjoituksen otetaan ilolla vastaan. Nuorille on lahjoitettu aiemmin mm. villasukkia, kun oli tiedossa, että nuorisokahvilassa on kylmät lattiat.

 

Oma nuokkari 18 – 29 -vuotiaille

Nuorisokahvila Kolo on muuttanut tänä syksynä uusiin tiloihinsa. Lankinen kertoo, että nuoret ovat löytäneet hyvin paikalle. Jopa niin hyvin, että välillä on hieman ahdasta. Uutena on luvassa 14.1. alkava nuokkarikokeilu 18 – 29 -vuotiaille.

–Olen monta vuotta ajatellut tällaisen nuokkarin pitämistä, koska ei välittäminen lopu siihen, kun nuori täyttää 18 vuotta. Lain mukaan nuoria ollaan 29-vuotiaiksi asti. Kolon entisen kävijät ovat käyneet moikkaamassa minua ja olen ajatellut, että miksei heillekin järjestettäisi jotain, Lankinen sanoo.

Hän kertoo, että nuokkarissa voidaan vain jutella ja hengailla, mutta apuakin saa, jos sitä tarvitsee. 18 – 29 -vuotiaille suunnattu nuokkari järjestetään Kolossa maanantaisin kello 17.00 – 19.00 14.1. alkaen.

 

Mukaan seuratoimintaan

Kolmannen sektorin toimijoiden merkitys korostuu entisestään, kun kuntien varat ovat tiukoilla. Karjalainen kannustaakin ihmisiä tulemaan mukaan esimerkiksi asukasyhdistystoimintaan.

– os joku Perttilä-Mäntynummi alueella tuntee piston rinnassaan, voi tulla mukaan toimintaamme. Ei ole pakko sitoutua, vaan voi olla mukana silloin, kun itsellä on aikaa. Porukkaa ja uusia ideoita tarvitaan.

–Järjestämme esimerkiksi puistojumppaa kesäisin ja futis- ja mölkkyiltoja, Karjalainen avaa seuran toimintaa.

Asukasyhdistyksen kautta voi myös olla mukana vaikuttamassa.

–Asukkaat voivat lähestyä seuraa erilaisissa asioissa ja me lähestymme sitten yhdistyksenä päättäjiä, hän jatkaa.

SMS