Oletko kuinka hyvä kadottamaan tavaroitasi? Kuinka usein saat kysellä muilta, missä eri tavarasi ovat tai että jätit taas avaimet kotiin. Näiden perusasioiden kanssa ei ole yleensä sen suurempaa ongelmaa, kun etsiminen ja välillä kenties sille lukkomiehelle maksaminen, mutta entä jos hukkaat puhelimesi, tai jos se hajoaa siinä samalla? Eli miten huolehdit tuosta varsin tärkeästä laitteesta arjessasi? Verkkokauppa Skalhuset tarjoaa sinulle ja varsinkin puhelimellesi lisäturvaa, vaikkakin se tärkein ja ensisijainen turvallisuustekijä oletkin sinä itse.

Puhelin ja sinä

Koska olet viimeksi miettinyt, mihin kaikkeen käytät puhelintasi, ja mitä kaikkea tietoa se sinusta pitää sisällään? Jos nyt mietit näitä asioita, niin oletko tyytyväinen siihen tasoon, millä pidät huolta puhelimestasi, vai onko se kuitenkin sinulle vain yksi käyttöesine muiden joukossa?

Jos mietitään vaikka sitä, että vielä muutamia vuosia sitten lähes jokaisella oli kotonaan kamera. Nyt monissa perheissä ja kodeissa älypuhelin on ottanut kameran aseman. Totta kai sen lisäksi voi olla varsinainen järjestelmäkamera, mutta tosiasiassa suurin osa kaikista arjen kuvauksista tehdään älypuhelimella ja jaetaan vielä usein jollekin sosiaalisen median kanavalle – ja näiden kuvien määrä lisääntyy päivä päivältä. Kuinka monta kuvaa sinulla on omassa puhelimessasi juuri tällä hetkellä, riittääkö 1000?

Eikä vain tuo kuvaaminen, mutta myös esimerkiksi verkkokaupoissa ostaminen, pankkiasiointi, verot, vakuutukset ja monet muut arjen tehtävät ovat käytettävissä suoraan mobiilisti sillä omalla puhelimellasi. Ja vaikka et tallettaisi niitä salasanoja puhelimeesi, sisältää se kuitenkin paljon sinun henkilökohtaisia tietoja, joten kannattaa miettiä oletko esimerkiksi tehnyt edes minimitoimenpiteet tietoturvasi suhteen, eli vaihtanut sen pin-numeron siitä perus 0000 tai 1234 johonkin toiseen. Olet myös voinut ottaa käyttöön kasvontunnistuksen, tai sormenjäljet tai mitä puhelimesi sinulle mahdollistaakin, mutta oletko myös turvannut puhelimesi liikenteen aivan perus tietoturvasovelluksella?

Puhelimesi sovellukset

Koska puhelimesta on tullut entistä tärkeämpi ja jopa välttämätön osa arkeamme, on puhelimen muistissa asennettuna tänä päivänä melkoinen määrä erilaisia sovelluksia. Osa niistä on sellaisia, joiden olemassaolosta emme edes tiedä, mutta ne ovat välttämättömiä puhelimen toiminnalle, mutta sitten ovat ne sovellukset, joita itse asennamme puhelimeemme. Niiden suhteen kannattaa olla tarkkana, ja asentaa vain sellaisia sovelluksia, jotka ovat saatavilla luotettavista lähteistä, ja joiden toiminnallisuudesta ja alkuperästä sinulla on mielestäsi tarpeeksi hyvä käsitys. Myöskään turhia sovelluksia ei kannata puhelimeen asentaa, vaikka sitä muistitilaa olisikin. Turhat sovellukset ovat sellaisia, joita et sitten käytä, ja ne jäävät helposti päivittämättä ja sitä kautta saattavat aikaansaada tietoturvaan ongelmia, tai vähintäänkin haitata puhelimen optimaalista toimivuutta.

Eli vinkkiä tähän on, että tarkista ainakin kerran vuodessa ne oman puhelimesi sovellukset, ja päivitä kaikki mitä käytät, ja poista ne sovellukset, joita et enää käytä. Tämä auttaa niin turvallisuuteen, kuin myös puhelimen toimintakykyyn. Tarkista samalla, mitä oikeuksia olet eri sovelluksille antanut.

Keskimäärin me kuitenkin käytämme sitä älypuhelintamme useamman vuoden, joten miksei sen käyttöön ja ylläpitoon käyttäisi välillä muutaman minuutin.

Puhelimen toimintavarmuus

Nykyään älypuhelimet ovat todellakin kaikkea muutakin kuin vain viestintäväline. Se on meidän kalenterimme, seuralaisemme, muistuttaja, ja se pitää koko ajan arkistoa siitä, mitä olet tehnyt ja missä olet ollut. Sen toiminta perustuu pitkälti näytön kautta tapahtuvaan kosketteluun, joten oletko miettinyt, että kenties kannattaisi pyrkiä suojaamaan se varsinainen puhelinkin? Esimerkiksi laittamalla siihen näytönsuojan tai peräti suojakotelon, joka voisi toimia myös lompakkona. Tosiasia nimittäin on, että vain noin 10 % asiakkaista käyttää enää käteistä rahaa kaupoissa, ja monet ovat jo siirtyneet täysin mobiilimaksamiseen. Suomalaiset ovatkin tässä varsin aktiivisia verrattuna moneen muuhun Euroopan maahan – olemme jopa ruotsalaisia aktiivisempia verkko- ja mobiiliostajia.

Puhelinasiat kunnossa – levollisempi mieli

Kyse ei ole siis vain omasta muistamisesta tai huolimattomuudesta. Puhelin on yllättävän tärkeä väline monessa arkisessa tilanteessa, ja mikäli kadotat puhelimesi etkä ole esimerkiksi hoitanut sen varmuuskopiointia, voi sinulta kadota todella paljon tarpeellista tietoa. Ei puhelimen katoaminen ole maailmanloppu, mutta hoitamalla sovellusasiat kuntoon, puhelimen varmuuskopiointi ja tekemällä tarpeelliset muut suojaustoimet, olet valmis unohtamaan puhelimesi siihen kahvilan pöydälle. Ja vaikka unohtaisit, minne sen jätit, pääset toisella koneella nettipalveluun, josta näet missä puhelimesi on – siis jos sinulla on sellainen palvelu päällä.

Pidä siis huolta omista tiedoistasi, ja samalla huolehti omasta puhelimestasi.