Tänään: 25.06.2024

Päätoimittaja

Pienyrittäjän arkea osa 98.

lohjan yrittäjät ry, yrittäminen

Vain täysin utopistisessa maailmassa ja kuvitteellisessa tarinassani tämä voi olla mahdollista.  😉 Yrittäjä pyörittää asiakaspalvelupohjaista tuotteiden myyntialan yritystä. Hänellä on yksi työntekijä, joka toimii tällä hetkellä yrityksessä myös harjoittelijan vastuuohjaajana opettaen nuorelle työn tekemisen käytäntöjä ja asenteisiin liittyviä asioita – Samoin periaattein kuin oli Yrittäjäkin joskus häntä työhön ohjeistanut. Tämä mahdollistaa tasaisen hyvän työn suorittamisen ja yrityksen arvojen pysymisen. Välillähän toki hieman aikaa menee haasteellisemman työnosan yhdessä läpikäymiseen ja ongelman vastaan tullessa, kysymyksiin vastaamiseen.

Harjoittelija antaa vastaavasti työntekijälle vaihtelua, virtaa ja asennetta tekemiseen. Vastuu ja näyttämisenhalu lisäävät tarkkuutta tekemisessä ja tekevät työn mielekkäämmäksi. Kaikki pyörii arjessa hyvin, kuin rasvattuina.

Yrittäjä tekee kaiken oman työnsä kuten ennenkin ja kaiken muun Yrittämiseen päälle kuuluvan vielä siihen päälle.

On koittanut jälleen uusi hieno Yrittämisen aamu, kunnes tekstiviesti pärähtää puhelimeen. Työntekijä ilmoittaa äkillisestä sairastumisestaan ja parin päivän poissaolosta. Yrittäjä siitä ajattelee, että ”No sillehän ei voi mitään, onneksi näitä on ollut harvakseen”. Nyt täytyy vain puhti riittää tähän parinpäivän extrarypistykseen töissä, ja kannetaan taas itse vastuu kaikesta mahdollisesta tekemisestä. Muistuu hyvin mieleen kaikki ne työtehtävät mitä on opetettu omalle työntekijälle. Tämän jälkeen ohjeistetaan harjoittelijalle tämän päivän askareet. Päivän mittaan otan hänet mukaan muutamaan asiakasneuvotteluun, yhdelle lounastapaamiselle, asennuskeikalle…  –  Kun ei häntä valvomatta voi hetkeksikään jättää. Päivän päätyttyä toimitan hänet kotiovelle, kun sattuikin hyvin matkan varrelle postikeikan yhteyteen.

Päivä jatkuu konttorilla purkaen asiakaskäyntien välissä tulleet, yrityksen yleiseen mailiin saapuneet sähköpostit, ja priorisoiden asioita aikajanalle niin, että kaikki pysyvät tyytyväisinä ja saavat vastaukset tilauksiin ja tarjouspyyntöihin kohtuullisessa ajassa. Omat sähköpostit on tullut vilkuiltua puhelimesta autossa asiakaskäyntien välillä. Perusarki kun näin äkillisesti häiriintyy, ei harjoittelija voi korvata työpaikalla kokeneemman työntekijän roolia, eikä Yrittäjä voi sitä hänen vastuullensa laittaa. Yrittäjä itse ei pysty korvaaman työntekijää, eikä päinvastoin. Koko paletti tarvitsee kaikkia. Parin sairaspäivän kustannukset eivät Yrittäjälle ole pelkästään rahassa mitattavissa, kun näin yllättäen hänen voimavaransa ajetaan äärimmilleen ja hänet jaksamistaan kuormitetaan. Tämähän näkyy extrakuormituksena vielä seuraavan viikonkin aikana asioiden unohteluna, lipsumisena aikatauluista ja aamuväsymyksenä. Kukaan muukaan ei voi täysin korvata Yrittäjää ja suurin lommo kaikkeen tähän tekemiseen, ja sitä kautta tulokseen, tulee Yrittäjän jaksamisen häiriintymisestä. Tämä on fakta mikä monelta saattaa välillä unohtua, joten pudottakaa sen verran kierroksia, että oma terveys ja jaksaminen pysyvät hyvänä! Tämä sen vuoksi, että kun, tai jos, osuvat kohdalle äkilliset työntekijöitänne kohtaavat sairaudet tai muut yllättävät tapaturmat, ne eivät sitten liikaa heiluttaisi omaa venettä.

Me Yrittäjät yrityksinemme takaamme suurimman osan olemassa olevista sekä tulevista työpaikoista, ja millä hinnalla? Välillä jopa omaa terveyttämme riskeeraamalla. Lopetetaanpa tänään nyt hetkeksi turha kiire ja rauhoitutaan nauttimaan siitä mitä ollaan jo saatu aikaiseksi. Käykäämme keskustelua työntekijöidemme ja itsemme kanssa.

Erittäin hyvää Yrittäjän päivää kaikille Yrittäjille  –  Yhdessä me olemme kaikki vahvempia!

Tässä Yrittäjäyhdistys haastaa kaikki osallistumaan tapahtumiin ja koulutuksiin, joissa samalla pääset jakamaan oman arkesi tarinat: ajatuksia, iloja ja murheita Yrittäjien kesken.

Lohjan Yrittäjät ry. perustettu 1920.

Terveisin,

Pasi Hotti
puheenjohtaja
Lohjan Yrittäjät ry.