Jokaisen omakotitalo- ja rivitaloasukkaan ilonhetkiä ovat ne kevään päivät kun lumet sulavat ja alkaa oikeasti olla kevään aika. Samalla kun aurinko alkaa lämmittää ja ihmisten yleisilme muuttuu positiiviseksi, on pihoilla edessä joka keväiset toimenpiteet – ne pitää saada talven jäljiltä kesä kuntoon.

Toukokuussa kesä on jo aluillaan. Loppukuussa lämpötilat saattavat olla jopa kesän korkeimpia ja kun alkukuussa ihastelemme vielä sinivuokkoja luonnossa. Se tarkoittaa sitä, että kuukauden alussa voimme tehdä vielä myöhästyneitä kevättöitä ja kuukauden puolessa välissä siirrymme jo osittain kesän töihin. Aivan toukokuun alussa voi leikata hyvin esimerkiksi marjapensaita, mutta hedelmäpuut on syytä jättää jo rauhaan. Hedelmäpuiden leikkaus tapahtuu jo maaliskuussa.
Helpoimmillaan pihatyöt eivät vaadi sen kummempia kuin omaa työtä ja kenties perustyövälineitä, mutta joskus pihat vaatimat suurempia projekteja. Tai jos sinulla on vapaa-asunto ja esimerkiksi lainvaatima jätevesiasetuksen vaatimat parannustoimenpiteet eivät ole vielä hoidettu kuntoon.
Alkuperäinen jätevesiasetus tuli voimaan jo 2004 mutta sitä on sittemmin useasti jo kohtuullistettu ja viimeisin takaraja on esimerkiksi rantamökeille 31.10.2019, mihin mennessä puhdistusvaatimus tulee täyttyä.

Entäs se oma piha?

Monissa parikymmentä vuotta vanhoissa kiinteistöissä taasen yleensäkin sadeveden ohjaaminen pois tontilta saattaa olla hoitamatta kunnolla ja vaikka piha muuten olisi hyvässä kunnossa,, edellyttää salaojien teko työprojektia, mikä on omalle osaamiselle ja laitteille turhan iso, joten silloin kannattaa lähteä etsimään ja kyselemään paikallisia firmoja tekijöiksi – tähän auttaa nykyään sosiaalinen media, missä voi kysellä apua vaikka mihin, myös omaan pihaan liittyviin kysymyksiin. Sosiaalisessa mediassa vain kannattaa aina pitää huoli omasta kriittisestä lukutaidosta eikä pidä uskoa tosiaankaan kaikkeen mitä sieltä lukee.

Ja sitten eikun hommiin

Oletko kalkinnut pihan? Kalkitseminen parantaa lähes kaikkien puutarhan ja pihan kasvien mahdollisuutta käyttää myöhemmin lisättävät lannoitteet hyväkseen. Lisäksi tässä vaiheessa kevättä on hyvä varmistaa, että omat pihartyövälineet saksista lähtien ovat kunnossa, jotta varsinainen työ sitten etenee sujuvasti.
Pihan hoitoon kannattaa hankkia kunnolliset työkalut. Koska puutarhatöitä tehdessä saattaa vierähtää kerralla useampi tunti aivan huomaamatta, tuleekin huolehtia omasta työskentelyergonomiasta.
Ja jos jossain vaiheessa tuntuu, ettei oikein osaa tehdä mitään siellä pihalla, niin varmasti löytyy kysyvälle apua niin erilaisista liikkeistä kuin myös internetistä. Jos kaipaat pihallesi uutta ilmettä, pientä raikastusta tai uudistusta tai. jos pihasi vielä kuin rakennustyömaa rakennusprojektisi jäljiltä niin Lohjaltakin löytyy useampi liike mistä saat varmasti kaikki tarvitsemani tarvikkeet kodin kunnostukseen ja oman pihan rakentamiseen.

Suunnittele ensin

Viimeistään tässä vaiheessa on hyvä ottaa esille kynä ja paperia ja tehdä alustava suunnitelma, miten sen pihan kanssa etenimi. Hyvin suunniteltu on jo hyvä aloitus pihaprojektillesi.
Hyvinvoiva nurmikko sekä kasvit ja puut tarvitsevat osakseen mehevää multaa sekä ravinteita, jotta ne jaksavat kasvaa ja näyttää koko loistonsa.