Tänään: 13.07.2024

Päätoimittaja

Pohjolan Liikenne lopettaa linja-autovuoronsa Länsi-Uudellamaalla

Pohjolan Liikenteen linja-autovuorot päättyvät 31.5.2022 koko Länsi-Uudenmaan alueella. Yhtiö käynnisti vuoden alussa muutosneuvottelut pitkään jatkuneen tappiokierteen katkaisemiseksi. Neuvottelut saatiin päätökseen 27.1. ja yhtiö on päättänyt lakkauttaa Lohjan varikkonsa sekä muut Länsi-Uudenmaan asemapaikkansa toukokuun loppuun mennessä.

”Olemme tehneet kahden vuoden aikana lähes 2,5 miljoonaa euroa tappiota siitä huolimatta, että olemme tehneet kaikkemme kulujen minimoimiseksi. Käytännössä olemme jo kahden vuoden ajan maksaneet siitä, että ajamme julkista liikennettä Länsi-Uudellamaalla”, kertoo Pohjolan Liikenteen toimitusjohtaja Heikki Alanko.

Merkittävät tappiot johtuvat ailahtelevasta koronatilanteesta ja matkustajamäärien romahtamisesta. Toimitusjohtaja Alangon mukaan asiakastuloilla ei nykytilanteessa voi ajaa linja-autovuoroja niin, että toiminta olisi kannattavaa, sillä alhaisten matkustajamäärien lisäksi yhtiöillä on rajatut mahdollisuudet vaikuttaa lipuista saataviin tuloihin.  

”Ainut vaihtoehto alueen julkisten liikenneyhteyksien säilymiselle olisi, jos viranomaiset ostaisivat vuoroja liikennöitsijöiltä”, Alanko toteaa.

Länsi-Uudenmaan alueviranomaiset selvittävät parhaillaan mahdollisuutta järjestää alueen julkinen liikenne kilpailuttamalla, jolloin vuoroja ajaisi kilpailussa menestynyt liikennöitsijä sopimusperusteisesti. Asian on kerrottu etenevän kevään aikana.

”Olemme tuoneet viranomaisten tietoon heikon tilanteemme ja pyrkineet neuvottelemaan vuorojen ostamisesta väliaikaisesti, jotta alueella säilyisi hyvä vuorotarjonta kilpailutukseen asti. Valitettavasti viranomaiset eivät ole tähän suostuneet.”

”Olen pettynyt siihen, että lipputulojen varassa toimivalle bussiliikenteelle ei julkisen vallan puolelta anneta samanlaista huomiota ja tukea, mitä viranomaisten hankkima bussiliikenne tällä hetkellä saa päästäkseen yli koronan aiheuttamasta kriisitilanteesta.”

Pohjolan Liikenteen vuoroja tullaan ajamaan supistetulla vuorotarjonnalla 31.5. asti. Aikatulumuutokset päivitetään yhtiön verkkosivuille.

”Tilanne on ikävä niin asiakkaillemme kuin henkilökunnallemme, ja olen siitä pahoillani. Meillä ei valitettavasti ole muuta vaihtoehtoa, kuin lopettaa tappiollinen toiminta”, Alanko toteaa.

Pohjolan Liikenteen muutosneuvottelut päättyivät 27.1.

  • Pohjolan Liikenne sulkee varikkonsa ja toimipisteensä Lohjalla, Nummelassa, Hangossa, Hyönölässä, Karkkilassa, Karjalohjalla, Somerolla ja Tammisaaressa.
  • Samalla irtisanotaan 65 työntekijää, joista valtaosalle voidaan tarjota työtä yhtiön muissa toimipisteissä.
  • Liikennöinti lakkaa 31.5., johon asti vuoroja ajetaan supistetulla vuorotarjonnalla. Aikataulut päivitetään PL:n verkkosivuille.
  • Asiakkaat voivat ostaa PL:n vuoroille käyviä kausi- ja sarjalippuja normaalisti. Yhtiö lunastaa käyttämättä jääneet liput takaisin.