Polkupyörävarkauksien määrä on noussut Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella voimakkaasti. Kasvua on edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna ollut paikoin jopa 50%. Poliisilaitoksen rikostutkinta ja analyysiyksikkö ovat aloittaneet projektin, jonka tavoitteena on saada polkupyörävarkauksien määrä laskemaan. Analyysiyksikkö tuottaa erikseen määriteltyjä analyyseja, joilla pyritään mm. selvittämään myyntipalstoilla anastettuja pyöriä myyviä henkilöitä. Tiedot välitetään taktiselle tutkinnalle, jonka tutkijat ja tutkinnanjohtaja pohtivat pakkokeinot tapauskohtaisesti ja tekijät pyritään ottamaan kiinni.
Jotta projekti onnistuu ja pyörävarkauksien määrä saadaan laskemaan, pyydetään pyörän omistajia tekemään seuraavat toimenpiteet ennen ja jälkeen pyörän anastuksen. Ennen anastusta: laita pyörän sarjanumero muistiin, ota valokuvia pyörästä ja tallenna pyörän erityistuntomerkit, vaihdetut osat, kolhut jne. (näiden avulla pyörä voidaan identifioida, kun varkaan varastosta pyöriä löydetään). Parhaiten estät anastuksen lukitsemalla pyörän kunnollisella lukolla, jota ei saa perustyökaluilla eikä voimapihdeillä rikki, rungosta kiinni johonkin kiinteään tai pyörätelineeseen. Anastuksen jälkeen: tee rikosilmoitus heti netin kautta tai henkilökohtaisesti poliisiasemalla ja lisää ilmoitukseen edellä mainitut tuntomerkit, tunnisteet ja mahdollisimman tarkka tekoaika. Mikäli havaitset pyöräsi olevan myynnissä internetin myyntipalstalla, ole havainnosta pikaisesti yhteydessä poliisilaitoksen vihjeosoitteeseen vihjeet.espoo@poliisi.fi.
Aktiiviset pyörävarkaat eivät anasta pyöriä omaan käyttöönsä, vaan niitä pyritään välittämään tai myymään eteenpäin. Käytetyn pyörän ostajan kannattaa muistaa pääsääntö, että varastetun pyörän ostaja menettää pyörän, ja pyörä palautuu oikealle omistajalleen. Lisäksi ostajaa voidaan joutua epäilemään tapauskohtaisen harkinnan jälkeen esimerkiksi kätkemisrikoksesta.