Jumppapolku tuo yhden uuden ulkoliikuntaidean niin senioreille kuin nuoremmillekin. Sen lisäksi Lohjalta löytyy senioreille monenlaista muutakin liikuntatarjontaa. Liikuntamahdollisuuksia on nyt kerätty senioriliikuntakalenteriin.

Porlaan on pystytetty uusi jumppapolku. Se sai alkunsa Lisää liikettä -senioriliikuntahankkeen puitteissa, mutta polun varrelta löytyvät liikunta- ja rentoutumistehtävät on suunniteltu niin, että ne sopivat kelle tahansa ikään katsomatta. Uusi jumppapolku sai alkunsa Minna Paateron ideasta.

–Näin Lahdessa samantyyppisen penkkilenkin ja sain siitä idean. Ajattelin, että meillä on kaunis Porla, johon samantapainen, luonnonläheinen jumppapolku sopisi hyvin, Paatero kertoo.

Polkua alettiin suunnitella yhdessä Lohjan Liikuntakeskuksen kanssa. Lopulta polku syntyi eri toimijoiden yhteistyönä.

–Halusimme nätit, Porlaan sopivat kyltit. Lohjan työttömät tekivät kylttipohjat ja Lohjan Liikuntakeskus sisällön niihin. Pekka Ilmarinen pystytti kyltit paikoilleen Porlaan, Paatero kertoo.

–Tätä jumppapolkuideaa voisi laajentaa muuallekin Lohjalle, hän ideoi.

Reitti alkaa Liessaarenkadun varressa, keskustan terveysaseman kupeessa olevasta Mimmin puistosta.

–Halusimme tuoda samalla Mimmin puistoa tutuksi. Se on seniorien liikuntapuisto, jota voisi hyödyntää enemmänkin, Paatero sanoo.

Polku kiertää keskustan suunnasta katsottuna ensimmäisen Porlan altaista. Yhteensä reitin varrella on kahdeksan erilaista kylttiä, joista löytyy liikkeitä tasapaino- ja voimaharjoitteluun sekä mielen virkistämiseen. Joillekin pisteille voi pysähtyä hetkeksi vain kuuntelemaan ja katselemaan, mitä ympäriltä löytyy. Reitin voi kiertää missä suunnassa tahansa.

Polun varrelta löytyy tasapaino- ja voimaharjoittelu tehtäviä sekä rentoutumisharjoituksia.

Tunnelmallisia tapahtumia Porlassa

Porlassa järjestettiin 7.10. Porlassa porisee -senioritapahtuma, johon osallistui mm. Lohjan kaupungin asumispalvelun asiakkaita. Päivätoiminnan asiakkaat leipoivat tapahtumaan itse pullaa ja tekivät makkaratikut. Maatalousnaiset tarjoilivat ruoan ja Ilmarinen teki nuotion, jotta saatiin keitettyä kunnon nokipannukahvit ja paistettua makkarat. Välillä venyteltiin ja jumpattiinkin.

–Tarkoitus oli tehdä nostalginen ja tunnelmallinen tapahtuma ikäihmisille. Savun tuoksua ja oikeat nokipannukahvit. Seniorit pitivät tapahtumasta kovasti, vaikka vähän satelikin. Meillä on tarkoituksena järjestää tässä syksyn mittaan toinenkin vastaavanlainen tapahtuma, Paatero kertoo.

Senioriliikuntakalenteri on täyttynyt mukavasti

Lisää Liikettä -hankeen puitteissa on toteutettu myös senioriliikuntakalenteri, joka löytyy Lohjan kaupungin ja Lohjan Liikuntakeskuksen verkkosivuilta. Paatero vinkkaa, että läheiset voivat auttaa ikäihmistä löytämään kalenterin ja lisäämään sen esimerkiksi verkkosivusuosikkeihin tai pikakuvakkeeksi työpöydälle, jotta seniorin on helppo löytää kalenteri ja tarkastella itse sen tarjontaa.

Kalenterista löytyy monenlaista senioreille suunnattua liikuntaa. Mukana on niin kaupungin, yritysten kuin yhdistysten ja seurojenkin järjestämää toimintaa. Tällä hetkellä tarjolla on mm. joogaa, tanssiliikuntaa, kimppakävelyjä, asahia ja jumppaa niin naisille kuin miehillekin.

Kalenterista löytyy jo mukavasti tekemistä ikäihmisille, mutta lisää mahtuu. Toistaiseksi iso osa tarjonnasta sijoittuu keskustan alueelle, mutta tarkoituksena on, että kalenterista löytyy jatkossa tekemistä koko Lohjan alueella. Palvelujärjestäjät voivatkin ottaa yhteyttä Paateroon (044 374 3291), jos he haluavat lisätä omat toimintonsa kalenteriin.

SMS