Jälleen on se aika vuodesta, kun lemmikkien turkeista ja ihmisten iholta alkaa löytyä entistä enemmän pieniä, mutta varsin epämiellyttäviä vieraita. Punkit vaanivat ulkoilijaa niin omassa pihassa kuin metsäretkilläkin. Koirien ja kissojen turkkeihin he tarttuvat huomaamatta ja kulkeutuvat lemmikkien kyydissä sisälle taloon, sohville ja ihmisten sänkyihinkin asti. Mukana tulevat myös punkkien kantamat taudit, yleisimpinä borrelioosi sekä alueesta riippuen myös puutiaisaivokuume.

Eläinlääkäri Elina Sievänen Omaeläinklinikalta toteaa, että lemmikit lisäävät myös ihmisen riskiä saada punkinpurema. Sen lisäksi, että ne tuovat punkkeja sisätiloihin, etenkin koiran perässä tulee mentyä sellaisiinkin metsäpusikoihin, joihin ei ehkä muuten menisi. Hän toteaa, että parasta punkkien ja niiden levittämien tautien torjuntaa on havaita punkit ennen kuin ne ovat ehtineet purra lemmikkiä tai ihmistä. Huolellinen punkkitarkastus kannattaakin tehdä aina, kun ulkoa tullaan sisälle tai ainakin illalla päivän päätteeksi.

–Tarkastus tulee tehdä niin itselle, lapsille kuin koirille ja kissoillekin, Sievänen sanoo.

Puutiaisaivokuumevirus tarttuu heti punkin purressa, mutta borrelioosin kohdalla voi mennä tunteja ennen kuin borreliabakteeri siirtyy punkin elimistöstä puremaan. Riski tartuntaan kasvaa merkittävästi, jos punkki on ehtinyt olla ihossa kiinni yli vuorokauden. Punkki kannattaakin poistaa mahdollisimman pian. Sievänen toteaa, että vaikka punkki olisi ehtinyt imeä verta jo pidemmän aikaa, on se poisto silti tärkeää, sillä ennen irrottautumistaan punkki oksentaa puremaan.

Borrelioosia hoidetaan antibiooteilla niin ihmisten kuin eläintenkin kohdalla. Puutiaisaivokuumetta vastaan ihmiset voivat ottaa rokotteen. Lohjallakin suuri osa Lohjanjärven ranta-alueista ja niiden lähiympäristöstä kuuluu puutiaisaivokuumeen riskialueeseen.

Punkkien karkotukseen on monenlaisia valmisteita

Punkkien torjuntaan on olemassa erilaisia eläimille tarkoitettuja lääkkeitä. Niitä on saatavana valeluliuoksina, tabletteina ja punkkipantoina. Sievänen toteaa, että kullekin lemmikille paras valmiste riippuu perheen muista jäsenistä ja aktiviteeteista.

–Asiakkaan kanssa keskustellaan, millainen talous on kyseessä ja miten koira käyttäytyy, Sievänen sanoo.

Osa koirien valeluliuoksista on kissoille hengenvaarallisia, joten sellaista ei kannata valita, jos perheeseen kuuluu myös kissa. Kissoille on olemassa omat tuotteet punkkien torjuntaan.

Valeluliuos ei ole hyvä valinta myöskään silloin, jos koira ui paljon, sillä liuoksen vaikutusaika voi lyhentyä. Lisäksi aine on myrkyllistä kaloille ja vesieliöille, joten sitä ei saisi päästä vesistöihin. Punkkipannat ovat Sieväsen mukaan hyvä vaihtoehto, mutta niistä vapautuu lääkettä koko pannan käytön ajan. Pantaan koskemista tulisi siis välttää. Valeluliuoksen kohdalla taas lääkkeen imeytyminen vie vähintään 12 tuntia, joten tuona aikana lemmikkiä ei tulisi silitellä.

Moni suosii valeluliuoksia, koska niitä saa apteekista ilman reseptiä. Tabletit taas vaativat reseptin. Ne ovat helppokäyttöisiä ja pitkävaikutteisia, mutta Sieväsen tietämät valmisteet eivät karkota punkkeja, vaan tappavat ne vasta, kun punkki on jo purrut lemmikkiä. Moni valmiste tappaa punkin 12 tunnin kuluessa, joten koiran riski saada borrelioosi on pieni. Ihmisen näkökulmasta karkottava ominaisuuskin olisi kuitenkin varsin hyödyllinen, jotta punkit eivät viihtyisi lemmikin turkissa.

–Tabletin lisäksi koiralle voi kokeilla yrttipantaa karkottavan vaikutuksen aikaan saamiseksi, mutta en tiedä, kuinka hyvin yrttipannat toimivat, Sievänen vinkkaa.

Paras tapa torjua punkinpuremia ja punkkien levittämiä tauteja, on tehdä huolellinen punkkitarkastus aina ulkoa sisälle tultaessa tai ainakin illalla päivän päätteeksi.

Koirilla ja kissoilla on hyvä vastustuskyky

Ihmisille punkkien levittämät taudit voivat aiheuttaa voimakkaitakin oireita, mutta lemmikeille harvemmin.

–Kissat ja koirat ovat huomattavasti vastustuskykyisempiä näitä tauteja vastaan kuin ihmiset. Ne kehittävät vasta-aineita, mutta eivät sairastu kovinkaan usein. Etenkin kissoilla on hyvä vastustuskyky ja koirillakin ihmistä parempi. Berninpaimenkoira tosin on muita rotuja herkempi borrelioosille, Sievänen kertoo.

Epämääräinen kipuilua ja kuumeilua, vaisuus, vetämättömyys ja nivelkipu voivat viitata koiralla borrelioosiin. Silloin asia selvitetään puutiaisvälitteisiä tauteja toteavalla pikatestillä.

Ulkomailta löytyy kuitenkin sellaisiakin punkkien levittämiä tauteja, jotka voivat iskeä ankarammin lemmikkiinkin. Siksi asiaan kannattaakin kiinnittää matkoilla erityistä huomiota.

Punkin poisto

Sievänen toteaa, että punkki poistetaan samalla tavalla sekä ihmiseltä että eläimeltä. Sievänen toteaa, että arastella ei tarvitse, vaan punkin voi poistaa itse kotona, ellei punkki ole kiinnittynyt esimerkiksi hyvin lähelle eläimen silmää. Silloin voi olla eläinlääkärikäyntikin paikallaan.

Punkkiin tartutaan mahdollisimman läheltä puremakohtaa ja vedetään se suoraan pois kiertämättä. Punkin vartalon puristamista tulee välttää, jotta punkki ei oksenna puremaan. Siksi punkkipihtien tai muun punkin poistoon tarkoitetun välineen käyttö voi olla paikallaan, jotta punkista saa paremman otteen puristamatta sitä. Sievänen sanoo, että koska punkin suuosassa on väkäset, sitä voi olla vaikea saada kokonaan irti ihosta. Hän toteaa, että se ei kuitenkaan yleensä haittaa, vaikka joskus puremakohta voikin tulehtua.

Punkin poiston jälkeen tulee pestä kädet, sillä etenkin, jos punkki hajoaa, käsiin voi tulla siitä taudinaiheuttajia. Maalaisjärkeäkin saa käyttää.

–Punkkia ei kannata poistaa esimerkiksi hampailla. Eräs mies teki niin ja sai puutiaisaivokuumeen, Sievänen toteaa.

Lähde: THL

SMS