Lohjan Virkkalasta löytyvä yksityinen Kaarteen sotamuseo sai viime perjantaina korkean tason valtiovieraita täyden sotilaspäivän keskellä puolustusministeri Antti Kaikkonen käväistessä tutustumassa museolle. Ennen Lohjalle tulemista Kaikkonen oli käynyt tutustumassa Uudenmaan Prikaatin nykykalustoon, ja heti Lohjan museon jälkeen oli vuorossa vielä tapaaminen NATO amiraalin kanssa Helsingissä. Kaikesta kiireestä huolimatta ministeri ehti viettää aikaa Lohjalla hieman jopa pidempään, kuin mitä alun perin piti. Lohjalla ministerin mukana olivat myös adjutantti, everstiluutnantti Henri Ruotsalainen sekä erityisavustaja Miikka Pynnönen.

Puolustusministeri Kaikkonen tapasi 98-vuotaan sotaveteraani Hannes Tuovisen

Kaarteen sotamuseo on paikka, missä kannattaa käydä. Monet ääniteosteet tuntuvat todella aidoilta ja kokoelmaan on käytetty paljon aikaa ja tunnetta, kertoo paikalla ollut sotaveteraani Hannes Tuovinen, joka jaksoi hyvin kiertää museokierroksen ministerin kanssa ja muistella sota-aikoja, vaikka ikää hänellä on jo 98-vuotta.

Kaikessa hiljaisuudessa omasta harrastuksesta alkanut Kalervo ja Teija Kaarteen yksityinen museoharrastus avautui suuremmalle joukolle television tehdessä Kalervon omistaneesta ilotulitusyrityksestä jutun, ja siinä samassa sivuttiin myös harrastuksesta.

Museo on avoin ryhmille sopimuksesta

Sen televisio-ohjelman jälkeen alkoi tulla soittoja ja niin aloitimme vierasryhmille tarkoitetut kierrokset museolla. Noista alkuajoista museon kokoelmat ovat laajentuneet ja nykyään museolla käy vuosittain noin 100 ryhmää, ja oman pienryhmän kanssa voi sopia oman vierailun joko Lohjan matkailupalveluiden kautta, tai suoraan Kaarteen sotamuseoon soittamalla, kertoo Kalervo.

Museon suurin tarkoitus on näyttää osa siitä arvostuksesta, joita veteraanit ansaitsevat. Itsenäisyyden arvoa ei voi laskea.

Pari kertaa vuodessa museolla on myös avointen ovien päivät, jolloin museolla pääsee pientä pääsymaksua vastaan, ja samalla voi käydä samassa rakennuksessa sijaitsevassa Teijartin mosaiikkiateljeessa.

Puolustusministeri oli selvästi vaikuttunut Kaarteen museolla jo ensimmäisistä huoneista alkaen. Ensimmäisen huoneen Mannerheiminristin ritarin tarina lentäjä-ässä Nissisen viimeisestä lennosta äänitehosteineen antoi hyvän esimaun tulevalle. Kahvittelu sota-ajan kanttiinissa antoi jo ministerille paljon sanottavaa.

Melkoisen kova homma teillä on varmasti tässä ollut, en voi kuin arvostaa tällaista yksityisen tahon Suomen historiaan ja itsenäisyyteen liittyvää työtä, sanaili ministeri Kaikkonen. Kun sitten seuraavaksi avattiin ovi eteenpäin, hän ehti sanoa, jahas täällä on vielä lisääkin.

Vakuuttunut ministeri kiitteli museokierroksesta

Museokierrokset jälkeen kysyimme vielä ministeriltä, miltä hänestä tuntui varsinaisen museokierroksen alkaessa kanttiinin jälkeen.

En olisi voinut uskoa, että museo on näin laaja. Jo ensimmäinen huone ja kanttiini olivat vakuuttavia, mutta että siinä oli vasta alle puolet kaikesta. Tutkimustenkin mukaan suomalaisilla on korkea puolustustahto, ja tällaiset museot ovat edesauttamaan sitä, etteivät menneet tapahtumat pääse unohtumaan. Kaarteen museo on todellakin näkemisen ja kokemisen arvoinen paikka kaikkine tavaroineen, tunnelmineen ja äänineen, kerto ministeri Kaikkonen.

Ministeri Kaikkonen pääsi kuulemaan sotaveteraani Tuovisen omia tarinoita konekiväärin kanssa, ja pääsi ministeri kokeilemaan myös kuuluisaa Suomi-konekivääriä käsissään.

Museo on nyt valmis

Vuosia jatkunut museon kehittäminen on nyt päässyt siihen pisteeseen, että on aika pienten hienosäätöjen, mutta varsinainen iso työn on tehty ja museo on ”valmis”. Viimeisin isompi uusi osio oli pommisuoja, jonka sisustus ja äänitehosteet ovat saaneet monet paikalla käyneet sodan kokeneet liikuttuneiksi, ja nykyihminenkin on saanut jonkinlaisen kokemuksen siitä, millaista sota-ajan pommisuojassa oli.

Viimeisin muutos on kanttiinin nurkkaan tuotu lotan radioasema, joka kuvaa lottien tärkeätä tehtävää kaukopartioiden viestien kuuntelussa ja samalla vihollisen viestien kuuntelijoina. Lotilla oli tärkeä rooli sodankäynnin tukitoimissa, kertoi Kalervo.

Kaarteen museo on toisaalta oiva esimerkki Kalervo Kaarteen omien sanojen ”eteenpäin ei pääse, jollei ole intoa” tuloksesta. Se on upea esimerkki tavasta, jolla voi osoittaa millainen arvo itsenäisyydellä meille on, ja kuinka paljon he arvostavat veteraanejamme.

Kalervo ja Teija Kaarre sekä puolustuministeri Kaikkonen