Tänään: 12.07.2024

Toimittaja

Purjehdusta lukio-opintojen ohessa

opiskelu, purjehdus

Lohjan Yhteislyseon lukiossa on järjestetty purjehduskursseja nyt kahtena syksynä peräkkäin. Ensimmäisessä jaksossa pidetylle kurssille osallistui tänä syksynä noin 15 purjehduksesta kiinnostunutta nuorta. Kurssiin sisältyi sekä teoria- että käytännön harjoittelua ja se huipentui viikonlopun kestävään päätösretkeen Karjalohjalle ja takaisin. Kurssi alkoi purjehdusta koskevalla teoriatunnilla, jota seurasi kauniissa säässä käyty ensimmäinen harjoituspurjehdus.

Kuvassa kippari Leo Junno ja purjehduskurssilaiset Susanna Niskanen ja Iina Jauhanen ensimmäisellä purjehduksella. (Kuva: Juhana Saarinen)

Käytännön ja teorian tasapaino

Ehkä jopa odotetuin ja opettavaisin osa kurssia olivat harjoituspurjehdukset, jotka käytiin Lohjan Purjehtijoiden majan edustalla. Harjoituspurjehdukset nostivat lukiolaiset ylös pulpeteista ja piristivät pitkien päivien jälkeen. Purjehduksilla termit ja käytännönasiat tulivat tutuiksi, valmentaen kohti päätösretkeä. Kokeneet kipparit pitivät huolen siitä, että kaikki tarvittava tuli opittua. Harjoituspurjehduksilla pääsi kohtaamaan jännittäviäkin asioita ja luottamaan omaan osaamiseen.

Harjoituspurjehduksia tukivat teoriatunnit, joilla käsiteltiin termistöä, säätä, solmuja ja turvallisuutta koskevia sääntöjä. Näitä opittuja asioita päästiin soveltamaan purjehduksilla. Purjehduksilla päästiin kokemaan purjehtiminen vähemmän ja enemmän tuulisessa säässä, erilaisilla veneillä purjehtien. Veneinä toimivat matkapurjeveneet Scampi ja Elan 19, sekä kaksi Melges 24 -kilpapurjevenettä.

Matkapurjevene Scampi harjoituspurjehduksella (Kuva: Juhana Saarinen)

Kurssi huipentui retkeen Karjalohjalle

Lauantaina 5.9. testattiin kurssilla opittuja taitoja viikonlopun kestävän päätösreissun merkeissä. Reissulle lähtiessä sää näytti jo synkältä ja pilviseltä, mutta Isoselällä sää muuttui jo melko myrskyisäksi. Tuuli oli kova ja jatkuvan sateen lisäksi välillä yltyvät sadekuurot löivät purjehtijoiden kasvoille. Yksi vene joutui palaamaan takaisin rannalle mastovaurion vuoksi. Lopulta kaikki pääsivät kuitenkin turvallisesti perille purjehtien tai moottoriveneellä.

Karjalohjalla sateen ja Lohjanjärven kastelemia lukiolaisia odottivat lämmitetty sauna ja pyttipannu. Ilta vietettiin rattoisasti porukalla ja uudesta kokemuksesta rupatellen. Illan pimetessä paistettiin makkaroita ja pystyteltiin telttoja. Aamun sarastaessa syötiin aamupala ja pakattiin kamppeet valmiiksi, tämän jälkeen lähdettiinkin jo valmistelemaan veneitä lähtöä varten.

Paluumatkalla lukiolaisia riemastutti kaunis sää, paria sadekuuroa lukuun ottamatta. Leon Scampissa raikasi letkeä musiikki matkalla Lohjan Purjehtijoiden majalle. Sinivuoren Melges 24 taas kiisi Scampin ohi kohti Lohjaa.

Henrik Sinivuori ja lukio-opiskelijat paluumatkalla Melges 24-veneellä. (Kuva: Juhana Saarinen)

Kurssi herätti mielenkiinnon

Pidimme kurssista kovasti ja se toi mukavasti vaihtelevuutta pitkien sisällä istuttujen päivien väliin. Kummallakaan ei ollut lainkaan kokemusta purjehduksesta ja uuden oppiminen saattoi hetkittäin jopa jännittää. Vesillä liikkuminen oli kuitenkin jo valmiiksi tuttua kalastuksen ja vapaa-ajan veneilyn kautta. Kurssi tuntui enemmänkin uudelta harrastukselta, eikä normaalilta koulunkäynniltä. Lukiomme tarjoaa upean mahdollisuuden tuodessaan hieman erilaista aktiviteettia kurssitarjottimeensa. Kurssin myötä meidän ja varmasti muidenkin mielenkiinto heräsi lajia kohtaan. Lähtisimme varmasti uudestaan kurssille mukaan tilaisuuden tullessa.

Iina Jauhanen (vas), Jenna Pyrhönen, Aino Wahlman ja Vilma Vahteri paluumatkalla Scampilla Lohjalle. (Kuva: Juhana Saarinen)

Kippareille vaihtelua ja hyvää mieltä

Kurssilla kipparina toiminut 17-vuotias kilpapurjehtija ja lukiolainen Kaisa Sinivuori kehuu kurssin ilmapiiriä ja kertoo yllättyneensä siitä, kuinka nopeasti purjehduksen voi oppia täysin uutena asiana.

–Mielestäni purjehduskurssi on aivan loistava lisä ja on hienoa, että Lohjan Yyhteislyseon lukio ideoi tämänkaltaisia uusia kurssivaihtoehtoja, sanoo Sinivuori.

Hän kertoo pitäneensä oman ikäistensä opettamisesta, ja kurssin olleen virkistävä ja hauska lisä omaankin arkeen. Sinivuori lisää, kuinka oli hienoa opettaa oman lukion oppilaille asiaa, joka on hänen omassa elämässään vahvasti läsnä.

–Olen itse purjehtinut 6-vuotiaasta asti ja noussut kansainväliselle tasolle, joten oli mukavaa päästä purjehtimaan rennosti kurssin merkeissä, mainitsee Sinivuori.

Tällä hetkellä Sinivuori kilpailee kansainvälisesti 29er-veneluokassa ja purjehdus on suuri osa hänen elämäänsä. Hän kehottaa jatkamaan purjehtimista, mikäli kurssi herättää lukiolaisissa kiinnostusta.

Kaiken kaikkiaan kurssi on ollut hyvin opettavainen, mutta myös rento ja mielenkiintoinen. Kurssi myös yhdisti porukkaa ja loi nuorille uusia kokemuksia, sekä muistoja. Olemme kiitollisia mahdollisuudesta osallistua näin hienolle kurssille.

Teksti: lukiolaiset Iina Jauhanen ja Aino Wahlman