Purjelautailutoiminnan halutaan vilkastuvan jälleen Lohjanjärvellä. Suunnitteilla on mm. purjelautailukeskuksen perustaminen.
Lohjanjärvellä on harrastettu purjelautailua jo vuosikymmeniä, mutta viime aikoina on ollut hiljaisempaa. Nyt asiaan halutaan muutos. Lohjan Purjehtijoiden purjeveneitä näkee järvellä usein, mutta seuran purjelautailutoiminta on ihmisille ehkä vieraampaa. Harri Toikkanen toteaa, että Lohjanjärvi sopii kuitenkin oikein mainiosti purjelautailuun. Myös Lohjan järvikaupunki-imagon kannalta uudet, järveä hyödyntävät harrastusmahdollisuudet ovat tervetulleita.
–Meillä on täällä Uudenmaan suurin järvi, mutta sitä hyödynnetään edelleen huonosti vaikka mm. erilaisia moottorivene- ja soutukilpailuja onkin ollut. Bensanjakelua veneilijöille ei ole, mikä vaikuttaa myös asiaan.
Purjelautailuun Lohjanjärvi soveltuisi hyvin.
–Parempaa paikkaa ei voisi ollakaan. Aurlahti on hyvä paikka opettaa purjelautailua aloittelijoille, kun rannat ovat lähellä. Isoselkä taas sopii kokeneillekin kilpailijoille, Toikkanen sanoo.
Toimintaa on jo herätelty. Purjelautailukursseja on järjestetty useampikin ja kilpailutkin on käyty, kun Toikkasen ideoima ja 1980–1995 kisattu Pottenperin regatta pistettiin uudelleen pystyyn. Kilpailu käytiin 18.7. Reitti lähti Aurlahdesta, kiersi Immoon ja Pottenperin ja palasi takaisin Aurlahteen. Mukana regatassa oli 23 purjelautailijaa. Osallistujia saapui mm. Lohjalta, Vihdistä, pääkaupunkiseudulta ja Tampereelta. Voiton vei lohjalainen Antti Lipasti.
–Osallistuivat pitivät paljon kilpailusta ja kiitoksia tuli hirmuisesti. Järjestelyt menivät hyvin. Meillä oli seurasta nuoria auttamassa niissä. Toivottiin, että järjestäisimme myös kauden päättäjäistapahtuman, Toikkanen kertoo tyytyväisenä.
Purjelautailukeskus Aurlahteen?
Ennen purjelautailun harrastajia oli Lohjalla enemmänkin ja seuralla 40 lautaa. Nyt niitä on vain muutama, sillä toiminta hiljeni, kun Toikkanen muutti aikoinaan pois Lohjalta. Nyt hän on tullut takaisin ja paluuta suunnitellaan myös purjelautailulle.
–Pyrin siihen, että Lohjalla aletaan taas purjelautailla.
Kun Toikkanen muutti Lohjalle vuonna 1965, Lohjanjärvi oli huonossa kunnossa teollisuuden aiheuttaman kuormituksen vuoksi. Nyt ajat ovat toiset ja hän iloitsee hyvästä vedenlaadusta. Lohjanjärveä arvostetaan muuallakin, sillä suunnitteilla on purjelautailukeskuksen perustaminen Lohjalle. Rahoitusta sen perustamiseen on luvassa Suomen Windsurfer Liitolta. Toimintaa rahoitettaisiin kurssimaksuilla.
–Pääkaupunkiseudun purjelautailuseurat ovat jo täynnä. Lohja on lähellä pääkaupunkiseutua, joten tämä olisi hyvä paikka. Windsurfer Liitto sai entiseltä purjelautailijalta lahjoituksen. Hän haluaa, että se käytetään ekologisen ja kivan harrastuksen opettamiseen nuorille. Lohjalla olisi kaikki mahdollisuudet purjelautailukeskukselle. Keskuksessa voisi olla sauna, sieltä vuokrattaisiin välineitä ja pidettäisiin purjelautailukoulutuksia. Myös sup-lautailu kuuluisi keskuksen toimintaan, Toikkanen kertoo.
Keskuksesta ei ole vielä keskusteltu Lohjan kaupungin kanssa, mutta Toikkanen ideoi, että se voisi sijoittua esimerkiksi Lohjan Purjehtijoiden majan yhteyteen tai Aurlahteen Melan Vääntäjien kajakkivajan lähelle.
Uutta harrastusta kokeilemaan?
Toikkanen kertoo, ettei purjelautailun aloittaminen ole nykyään vaikeaa, kun varusteet ovat kehittyneet.
–Laudat ovat nykyään hiilikuitua, joten ne ovat kevyitä ja vahvoja. Myös purjeet ovat kehittyneet paljon. Turvallisuus huomioidaan aina ja loukkaantumisia sattuu harvoin. Kauhean kalliskaan tämä harrastus ei ole ja tuulikin on ilmaista.
Lohjan Purjehtijoilta löytyy myös simulaattori, joka auttaa aloittelijoita pääsemään kiinni lajin pariin. Toikkanen kertoo, että laudalle voivat nousta kaikki 15-vuotiaat ja sitä vanhemmat. Vain nuorten lajista ei suinkaan ole kyse, sillä vanhimmat hänen oppilaistaan ovat olleet 70-vuotiaita.
–Vähän urheilullisuutta vaaditaan ja sitä, ettei arastele tai pelkää viileäkään vettä. Kaikilla on mahdollisuus oppia.
Toikkanen vetää purjelautailun yksityiskursseja Lohjanjärvellä syksyyn saakka, joten tänäkin kesänä on vielä aikaa päästä uuden harrastuksen makuun.
Purjelautailun puuhamies
Toikkanen on ollut monessa mukana, kuten vapaaehtoisessa meripelastustoiminnassa, edesauttamassa Meriturvan saamista Lohjalle ja perustamassa purjelautailukilpailuja. Vesi liittyy hänellä niin työhön kuin harrastuksiinkin.
–Olen ollut töissä laivoilla ja harrasta talviuintia ja purjelautailua, hän kertoo.
Purjelautailu vei miehen mennessään jo nuorena, mutta mutkan kautta.
–Olin armeijassa laskuvarjojääkärikoulussa ja sain melkein suoritettua myös siviilihyppykurssin. Muutin Lohjalle ja mietin, jatkanko hyppäämistä ja suoritan lupakirjan, mutta päätinkin ostaa purjelaudan ja aloin harjoitella itsenäisesti Lohjan Purjehtijoiden rannassa.
Oman purjelaudan ostamisesta ei mennyt kuin kaksi viikkoa ja Toikkanen oli ensimmäisissä kilpailuissa.
–En tullut edes viimeiseksi, vaan toiseksi viimeiseksi, hän hymähtää.
Purjelautailussa viehättää monikin asia.
–On hienoa, kun oppii käyttämään tuulta hyväkseen ja pääsee kovaan vauhtiin. Olen kilpailuhenkinen, joten myös kilpailut viehättävät. Lisäksi surffausporukka on mukavaa ja sosiaalista. Toisia autetaan aina, Toikkanen kuvailee lajia.
Lohjalta löytyy muitakin purjelautailun osaajia. Esimerkiksi tämän kesäisen Pottenperin regatan voittaja Antti Lipasti tekee osia kilpapurjelautoihin. Järvikaupungistamme löytyy siis aineksia purjelautailutoimintaan niin ympäristön kuin ihmistenkin puolesta.
SMS